COM ENCENEM LA CULTURA? Diagnòstic i propostes al País Valencià. Jornada Online 26/2/2021 18h.
COM ENCENEM LA CULTURA?
Diagnòstic i propostes al País Valencià
Una jornada online per posar el termòmetre al sector cultural, organitzada per ACICOM Associació Ciutadania i Comunicació, dins de la xarxa # Tu Encens la Cultura, amb el suport de l’Ajuntament de València, Regidoria de Participació Ciutadana i Acció Veïnal.
Aquesta jornada comptarà amb un ample ventall de mirades expertes i actives del món de la cultura, per posar en comú els diferents estudis acadèmics i de camp per les persones implicades en l’àmbit cultural, pretenent ser una recollida de perspectives que acullen els diversos agents i sectors culturals (arts escèniques, música, poesia, audiovisual, plàstiques, llibre, …), per remar en una direcció comuna, malgrat les diferents visions que assumim.
Es desenvoluparà online el proper divendres 26 de febrer a les 18.00 hores.
Qui vullga participar haurà de realitzar la seua inscripció (gratuïta) en:
https://bit.ly/3rGWCeS
Enfront de la situació complexa que es va desenvolupant en els últims anys, on encara més a partir de la pandèmia els i les agents culturals hem patit, volem visibilitzar aquestes situacions patides, i reclamar una xifra adient de cara a la destinació del PIB sobre la cultura, tant a l’àmbit estatal, com a l’autonòmic. Per això es posaran en comú les diferent anàlisi i estudis realitzats de l’àmbit cultural al País Valencià.
Primera part, amb les intervencions de:
Inmaculada Ballesteros Directora del Observatorio de Cultura y Comunicación de la Fundación Alternativas que elabora anualment l’informe sobre “El estado de la cultura en España” . Doctora amb esment de ‘Doctor Europeu’ en Història de l’Art, ‘*European Diploma in Cultural Project Management’ i Màster en Dret de la Unió Europea. Inmaculada té una àmplia experiència en el sector cultural en països com Espanya, Itàlia, el Perú, Guatemala i Nicaragua. És consultora experta en Cooperació Cultural, elaborant propostes per al desenvolupament de polítiques públiques en matèria de cultura i comunicació. A més d’analitzar els fenòmens i les pràctiques culturals, ha portat a terme projectes per a institucions culturals, universitats i altres organismes públics i privats. Ha sigut directora del Centre Cultural d’Espanya a Guatemala i del Centre Cultural d’Espanya a Nicaragua, i docent en programes de postgrau a Europa i Llatinoamèrica.
https://www.fundacionalternativas.org/cultura-y-comunicacion
Raül Abeledo Sanchis, investigador de les relacions entre cultura, sostenibilitat i desenvolupament. Professor del Departament d’Economia Aplicada (UVEG) i membre d’ECONCULT. http://www.econcult.eu/wp-content/uploads/2015/08/CV-RAS1.pdf
Co-autor de Análisis del impacto del Covid-19 sobre las organizaciones y agentes culturales en España. Abeledo Sanchis, Raúl; Bacete Armengot, Guillem; Sendra Moreno, Maria; Álvarez Teresa, Fernando (2020)
Rafael Tormo https://rafaeltormocuenca.com/ (Associació d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló). http://www.avvac.net/
Viu com a productor cultural, editor, artista i comissari. Autodidacta, comença a treballar en ¨resistència¨ en els anys 70, hiperrrealisme, punk, LSD, còmic, ovnis, multidisciplinarietat, independentisme i una clara vocació d’esperit de contradicció, van ser la seua escola de formació espiritual.
És en els anys 80 quan comença a tindre una relació directa amb el món professional de l’art. Apropiacions de galeries en ARC (1983), retransmeses en directe des de ¨La Barraca”, Radi 3. Incursions en el món de la dansa contemporània 1996, Accions teatrals (Festival Internacional de teatre de Sueca ). Exposicions en Museus Internacionals; Dinamarca, Estat Espanyol i França. Beca Peppinier, participació en Infraestructures emergents, Arquitectures col·lectives, seleccionat Martinez Guerricabeitia, etc. Realitzador de vídeo des dels 90. Ha estat present en Tallers i Conferències en diversos centres, museus I espais alternatius.
Ha coordinat projectes ja desapareguts com a Ànimes de Cànter (1997-99. Col·lectiu nòmada de crítica de la cultura). Des del 99 fins a 2009
coordine/va comissariar les Beques contra l’amnèsia col·lectiva. Ha Participat en premsa i revistes especialitzades. Tallers, pràctiques
col·lectives. Actualment dirigeix PERIFÈRIES, trobades de reflexió i acció a València. http://www.periferies13.blogspot.com i espai de creació i critica de la cultura. També projectes educatius i de comissariat amb el col·lectiu laBalsa13. Pertany al col·lectiu Gloria&Robert amb projectes de dansa contemporània. Ha co-dirigit el festival d’acció poètica BOUESIA. Editor d’Això és com tot (editorial). Projecte editorial sobre cultura popular post-contemporània. Ha format part del col·lectiu: Ànimes de Canter, Banusaidi i Topografies Perifèriques. Actualment coordina l’Associació d’artistes de València, Alacant i Castelló i aquesta treballant en el Projecte editorial Síndrome Kessler dins del PEU de l’UJI de Castelló. Dirigeix AVAN Espais rurals de recerca contemporània i forma part de l’equip HABITARE Centre de recerca i interpretació.
El seu treball es planteja com a intermediacions en espais paradoxals comuns que possibiliten estats de crisis i que impossibiliten el no poder
continuar vivint. En paraules d’ell mateix , “intent no acostar-me a l’art únicament com un espai alliberador residual per a poder eixir i entrar de l’espectacle”, comenta que la seua intenció és acostar-se més a allò que encara és vida.
Antonio Ariño (sociòleg) https://ca.wikipedia.org/wiki/Antonio_Ari%C3%B1o_Villarroya
Catedràtic de Sociologia a la Facultat de Ciències Socials. Llicenciat en Geografia i Història i doctor en Sociologia per la Universitat de València. La seua investigació se centra en l’àmbit de la Sociologia de la Cultura, Polítiques de Benestar i Teoria Sociològica. Va rebre el Premi Nacional d’Investigació amb “La ciudad ritual” (Anthropos). Ha estat director de l’Observatorio de la Participación y Condiciones de Vida de los Estudiantes Universitarios (ECoViPEU). En la actualitat, és director del Institut de Ciències Socials del IAM. Té reconeguts quatre sexennis d’investigació.
Pel que fa a la seua activitat en docència, ha impartit les assignatures de Sociologia General, Teoria Sociològica i Sociologia de la Cultura. A més ha impartit classes al màster en Gestió Cultural i al màster en Atenció Sociosanitària a la Dependència. Té reconeguts cinc quinquennis docents.
Va ser director del Departament de Sociologia i Antropologia Social, vicerector d’Estudis i Organització Acadèmica, Vicerector de Convergència Europea i Qualitat, Vicerector de Planificació i Igualtat i Vicerector de Cultura i Igualtat. Va ser Vicepresident de la Federació Espanyola de Sociologia. És membre del Claustre de la Universitat de València.
- Abel Guarinos Viñoles, Director General de l’Institut Valencià de Cultura https://ivc.gva.es/
Director General de l’Institut Valencià de Cultura (CulturArts Generalitat) des del 16 d’abril de 2016.
* Màster en Gestió de Serveis Culturals. ADEIT– Universitat de València. 2001
* Llicenciat en Filologia Valenciana. Universitat de València. 1992.
* Diploma de Mestre de Valencià. Generalitat Valenciana. 1989.
* Diplomat en Professorat d’Educació General Bàsica. Universitat de València. 1988.
* Des de desembre de 1989 fins abril de 1991: Gerent de la Companyia Moma Teatre.
* Des de maig de 1992 fins el 15 d’abril de 2016: Tècnic de Gestió Cultural en l’administració pública autonòmica:
Entre d’altres tasques ha coordinat algunes de les primeres edicions del Festival d’Elx de Teatre i Música Medievals, de Sagunt a escena, del projecte internacional Odissea 2001 i dels Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana; participà del naixement i posada en marxa de projectes com ara el Centre Coreogràfic de la Comunitat Valenciana, Centre de Documentació Escènica, festival Dansa València…; però —sobretot— coordina el Circuit CulturArts (abans Circuit Teatral Valencià —fins desembre de 2009— i el posterior Circuit Valencià de Teatre i Dansa, entre 2010 i 2013).
* Des de 1990 (1a edició) fins a 2014 (25a edició): Fundador i director de la Mostra Internacional de Mim a Sueca (25 edicions consecutives).
Modera: Ana Noguera Montagud, membre del Consell Valencià de Cultura. https://cvc.gva.es/membres/ana-noguera-montagud/
Doctora en Filosofia per la Universitat de València.. Tutora de Sociologia en la UNED (València)
Membre del consell de redacció de la revista Temas para el Debate, i crítica de llibres de la revista Sistema.
Articulista en la revista digital SistemaDigital. Membre de les associacions literàries Concilyarte i Clave.
Ha codirigit cursos de la UIMP (València). Membre de diverses ONG: Greenpeace, Metges Sense Fronteres, Creu Roja, Amnistia Internacional i Fundación Hugo Zárate. Coordinadora d’actes culturals: taules redones, presentacions de llibres, encontres literaris i exposicions. Diverses publicacions: articles de premsa, crítiques de llibres, articles de reflexió filosòfica, antologies poètiques, novel•la i assaig.
Una vegada realitzades aquestes intervencions que ens permetrà escoltar la valoració general des de diferents vessants especialitzades, recollint veus professionals, associatives, acadèmiques, o institucionals, passarem a escoltar les visions dels sectors culturals específics
Segona part:
Breus intervencions (3-5 minuts) de representants de la situació de les Arts Escèniques, les Arts Literàries, les Arts Visuals, la Poesia i la Música, el món del llibre, etc. podent establir relacions i paral·lelismes entre aquestes o d’altres presents a l’àmbit cultural.
Conxa Ros de l’IAC www.iac.org.es @institutoartecontemporaneo en xarxes. L’Institut d’Art Contemporani (IAC) és una associació independent de professionals dedicats a l’art actual que, més enllà dels interessos gremials particulars, pretén beneficiar al conjunt de la comunitat artística.
Xema Sánchez Alcón, Coordinador Àrea d’Intersindical Cultura https://intersindical.org/cultura/
Pep Beltran Associació SOVINT – Espai multicultural SANKOFA https://www.facebook.com/sovint.culturadesarrollo/
Ana Victoria Pérez (Bebé) de Besafilm @besafilms https://www.facebook.com/Besafilmsproducciones/
-
Joan Fra Rozalen, membre Junta Directiva d’AVETID(Asociación Valenciana de Empresas de Teatro y Circo). http://avetid.com/ de la companyia La Dependent http://ladependent.com/
Ismael Vicedo, membre Junta Directiva Federació Escola Valenciana https://escolavalenciana.org/web/
Vicent Monsonís (Monso), President de Kulturcrítics https://blocs.mesvilaweb.cat/kulturcritics/
Anna Oliver, Presidenta d’ Acció Cultural del País Valencià
Mercé Pérez Martínez, editora de Sembra Llibres. https://sembrallibres.com/
Manolo Miralles, President del COM (Col·lectiu Ovidi Montllor). associació que coordina els artistes que fan música en valencià i organitza els Premis Ovidi Montllor https://www.facebook.com/collectiu.montllor
https://www.youtube.com/user/elCanaldelCOM
Pep Llopis, President de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual https://academiavalencianadelaudiovisual.com/
Tercera part: amb l’objectiu d’obrir el debat i portar-lo a terra, llançarem les qüestions suscitades a partir de les exposicions anteriors, provinents de les implicades als diferents sectors culturals, prèviament recollides a través dels formularis, exposades a la plataforma Tu encens la Cultura, mitjançant les diferents xarxes socials associades i formulades per les presentes a l’acte.
Les persones i organitzacions que vulguen intevindre han de realitzar inscripció prèvia en:
https://bit.ly/3rGWCeS
Malgrat que entenem que marxarem amb més preguntes que respostes desitgem il·luminar el camí cap a on poder caminar juntes en aquest sender que de vegades és punxegós.
Aquest acte l’organitza ACICOM Associació Ciutadania i Comunicació, amb el suport de l’Ajuntament de València per a un projecte de Participació Ciutadana, associació que té com a missió “la millora de la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania valenciana”: En 2020 ACICOM ha celebrat el seu onzé aniversari com a associació de caràcter cívic. Un temps en el qual els membres de l’organització han definit un entorn plural i independent que ha servit com a punt de trobada de persones que des d’òptiques diferents, han contribuït a desenvolupar un ampli ventall d’activitats en els quals el debat i l’esperit crític, s’han convertit en l’adn de tota l’organització.
La programació d’aquesta jornada s’emmarca dins de les activitats promogudes des de #Tu Encens La Cultura, una xarxa digital on visibilitzar els diversos espais culturals, entitats i ciutadans i ciutadanes que formen part i recolzen al món de la cultura. Es tracta d’una iniciativa en coordinació col·laborativa per part d’Intersindical Valenciana, Sala Carme Teatre, el Festival de poesia Vociferio, el Sindicat de la música valenciana SIMUV, la Societat Coral el Micalet, la llibreria Gaia, Biblioteques Inquietes, l’Associació Ciutadania i Comunicació-ACICOM, Sankofa-espai intercultural, Ca Revolta, Sala Circulo, Associació d’artistes visuals de València, Alacant i Castelló AVVAC i la productora cinematogràfica Besafilms, totes elles en suport de la cultura de proximitat al País Valencià.
http://proba.acicom.org
https://www.tuencenslacultura.org/
PER A SABER-NE MÉS
Documentació general:
- Informe sobre el estado de la Cultura en España 2020. La acción cultural exterior de España. Análisis y propuestas para un nuevo enfoque Fundación Alternativas
https://www.fundacionalternativas.org/public/storage/publicaciones_archivos/7ec608c0961f46fd8c132501430a254.pdf - Análisis del impacto del Covid-19 sobre las organizaciones y agentes culturales en España. Abeledo Sanchis, Raúl; Bacete Armengot, Guillem; Sendra Moreno, Maria; Álvarez Teresa, Fernando (2020)
http://www.econcult.eu/es/publicaciones/analisis-del-impacto-del-covid-19-las-organizaciones-agentes-culturales-espana/ - Informe De Situación De Los Artistas Visuales Y Medidas Ante La Crisis Del COVID-19. https://unionac.es/informe-de-situacion-de-los-artistas-visuales-y-medidas-ante-la-crisis-del-covid-19/
- Informe sobre la situació de la Cultura Valenciana a conseqüència de la COVID-19 (Marco General) – 2020
https://cvc.gva.es/wp-content/uploads/665.pdf - Informe sobre la situació de la Cultura Valenciana a conseqüència de la COVID-19 – 2020https://cvc.gva.es/wp-content/uploads/669-2.pdf
- Informe sobre l’1% cultural estatal i autonòmic – 2018
https://cvc.gva.es/wp-content/uploads/619.pdf
- ECONCULT: Área de Investigación en Economía de la Cultura y Turismo www.econcult.eu
- Rafael Tormo Cuenca https://rafaeltormocuenca.com/ https://www.facebook.com/rafael.tormo.cuenca
- AVVAC – Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló https://www.latest.facebook.com/AVVACartistes/ http://www.avvac.net/
- Institut Valencià de Cultura https://ivc.gva.es/
- Consell Valencià de Cultura https://cvc.gva.es/
- Institut d’Art Contemporani (IAC) www.iac.org.es
- Àrea d’Intersindical Cultura https://intersindical.org/cultura/
- SOVINT – Espai multicultural SANKOFA https://www.facebook.com/sovint.culturadesarrollo/
- Besafilm https://www.facebook.com/Besafilmsproducciones/
- AVETID(Asociación Valenciana de Empresas de Teatro y Circo). http://avetid.com/
- Companyia La Dependent http://ladependent.com/
- Escola Valenciana https://escolavalenciana.org/web/
- Kulturcrítics https://blocs.mesvilaweb.cat/kulturcritics/
- Acció Cultural del País Valencià https://acpv.cat/
- COM (Col·lectiu Ovidi Montllor).https://www.facebook.com/collectiu.montllor
https://www.youtube.com/user/elCanaldelCOM - Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual https://academiavalencianadelaudiovisual.com/
Sobre la Xarxa #TUENCENSLACULTURA
#TuEncensLaCultura Manifest col·laboratiu en suport de la cultura de proximitat del País Valencià
- https://valenciaplaza.com/nace-tu-encens-la-cultura-la-red-digital-cultural-de-valencia
- https://www.europapress.es/comunitat-valenciana/noticia-proyecto-colaborativo-encens-cultura-visibiliza-red-espacios-oferta-valencia-20200708114525.html
- https://www.eltelegrafo.com.ec/noticias/cultura/10/valencia-red-digital-cultura
- https://revistasao.cat/lectura-publica-del-manifest-tu-encens-la-cultura/
- https://livingruzafa.wordpress.com/2020/07/11/tuencenslacultura-la-primera-xarxa-daccio-per-a-donar-suport-a-la-cultura-de-proximitat-a-valencia-tuencenslacult1-intersindicalv-simuv_sindicat-acicom_vociferio/