Breaking Social: Reflexions sobre la corrupció i la lluita ciudadana

Com cada mes, la sala d’actes del Centre de Cultura Contemporània Octubre, va acollir el passat dimecres la sessió de Cine Club Acció Documental + d’Acicom, que s’organitza en col·laboració amb Docs Barcelona i Acció Cultural del País Valencià. En este cas, el documental que es va projectar va ser Breaking Social, del director suec Fredrik Gertten, que va donar peu a un col·loqui posterior en el qual es va debatre sobre les complexes ramificacions de la corrupció en diferents societats com l’espanyola i el paper crucial de la ciutadania per a combatre-la.

Per a parlar de tot això, es va comptar amb la presència de dos grans experts: Ximena Medina Mejía, representant d’Oxfam Intermón i membre de l’equip de Coordinació de la Campanya per la Justícia Fiscal, i Joan-Antoni Llinares Gómez, director de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció. A més, Ignacio Cort, director del Cinema Club, va ser la persona encarregada de dirigir el debat i donar pas a les preguntes i aportacions del públic, entre el qual es trovaben una desena de joves estudiants, entre altres persones interessades.

Ignacio va destacar com la plusvàlua produïda pels espanyols sovint beneficia a les grans fortunes, per la qual cosa “continuem alimentant als més rics i deixem de costat als xicotets productors o empresaris locals”.

Per part seua, Ximena Medina va apuntar que la societat actual està construïda sobre una economia basada en l’explotació i la desigualtat i va subratllar que els drets humans no poden materialitzar-se plenament en un entorn de riquesa obscena. Així mateix, va destacar la importància d’identificar on es poden realitzar estos drets i quan estan amenaçats.

Des de la seua posició en la Campanya Fiscal, Medina va denunciar enèrgicament estes pràctiques i va criticar als grans empresaris que, sota el pretext de generar ocupació, en realitat perpetuen un sistema d’esclavitud moderna. “La desigualtat no és un fenomen natural, sinó el resultat de decisions polítiques”, va concloure.

Joan-Antoni Llinares va assenyalar la importància de les institucions, destacant la labor de l’Agència Antifrau i la rellevància de funcionaris íntegres en la lluita contra la corrupció i va advocar per la responsabilitat ciutadana en la reconstrucció d’institucions degradades i la lluita contra l’escepticisme promogut pels mitjans de comunicació.

“La necessitat d’organització ciutadana, fins i tot en xicotets grups, és un pas crucial cap al canvi”, va destacar el director l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció.

Un altre de les qüestions que es va posar sobre la taula va ser el paper dels mitjans de comunicació a l’hora de visibilitzar la corrupció i la importància de construir un discurs col·lectiu per al futur. En este context, Jose Ignacio Pastor, president d’honor d’ACICOM, va reiterar la urgència del compliment del Dret d’Accés dels moviments socials als mitjans de comunicació.

També es va parlar sobre la necessitat de comprendre les arrels de la corrupció i es va advocar per un enfocament educatiu i solidari des de la base per a contrarestar-la. Així mateix, es va qüestionar el llegat del moviment 15M i la creixent desmotivació de la societat a buscar alternatives.

Per a finalitzar la trobada, Joan-Antoni Llinares va remarcar la urgència d’una democràcia que garantisca el compliment dels drets humans i va emfatitzar que la corrupció transcendix els partits polítics, sent més aviat un fenomen arrelat a diverses influències culturals i socials.