CUIDA’T I CUIDA’L: un projecte educatiu per treballar l’alimentació en els menjadors escolars
En l’any 2022, ACICOM, en estreta col·laboració amb l’IES Enric Valor de Picanya, va desenvolupar el projecte Cantina S3: Saludable, Sostenible i Solidària amb el suport de la Direcció General de Salut Pública, mitjançant les ajudes a associacions de persones consumidores en l’àmbit de la seguretat alimentària.
Aquest projecte consistia en un canvi real en el model de restauració i alimentació del centre educatiu. Tant a nivell de cantina i menjador escolar, com en hàbits saludables, sostenibles i solidaris dins ifora de l’horari lectiu. Basant-se est en els principis i recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut i del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana. Sent el motor real del canvi el propi alumnat del centre educatiu a través de la seua presa de decisions, aportacions, idees i, en definitiva, la seua participació activa en tot el procés d’ensenyament-aprenentatge.
El projecte va anar creixent, donant inclús lloc a organitzar les jornades MENJAR S3, amb la col·laboració de la Conselleria de Salut i el CEMAS (Centre Mundial de l’Alimentació de l’Ajuntament de València).
L’equip inicial creat entre ACICOM i l’IES Enric Valor va anar ampliant-se, especialment amb la incorporació de dos nous IES: Serra d’Irta d’Alcalà de Xivert (Castelló) i l’Andreu Alfaro de Paiporta (València), fins que en 2023 vam batejar este projecte com CUIDA’T I CUIDA’L.
D’esta manera aportàvem una visió més holística i conceptual del projecte, que partint de l’alimentació la relaciona amb tot l’ecosistema. AIxí, durant l’any hem desenvolupat moltes activitats diferents amb l’objectiu de treballar l’alimentació dels menors, centrant-nos en el paper que juguen les anomenades cantines o menjadors escolars; però a la vegada desenvolupant hàbits, formació i conscienciació de les persones més joves respecte a l’alimentació.
CUIDA’T I CUIDA’L dona continuïtat i amplia les accions anteriorment realitzades en 2022, aconseguint resultats destacables i una gran impacte per millorar la relació del menjar amb els aspectes Saludables, Sostenibles i Solidaris. Tot això partint d’una educació global i transversal, amb alta implicació de l’alumnat. Actualment, dediquem més esforços en la línia de la sostenibilitat i solidaritat, ja que l’alimentació saludable ja s’ha instaurat. Encara que no ens oblidem del vessant de salut, ja que portem accions saludables com per exemple la recuperació de l’hort urbà ecològic, les visites als i les agricultores de la zona, l’escola de família, els tallers de cuina saludable o les campanyes de sensibilització.
Podeu consultar la memòria amb més informació detallada del projecte ací: