ARCADEOLOGIA, VII Festival Cinema Ciutadà Compromés, 8/11/2021 a les 18.00h UPV, Saló d’Actes del Rectorat

Projecte ARCADEOLOGÍA
Arcadeología és un projecte dut a terme per Grup d’Investigació Massiva (UMH), la fi de la qual és la documentació i la difusió del treball realitzat per l’associació Arcade Vintage en el camp de l’arqueologia industrial i la recuperació de màquines recreatives (compreses, principalment, entre 1970 i 2000).

Primer> mitjançant la creació d’una plataforma web, destinada a la catalogació de les peces més importants dels seus fons, i a la divulgació de continguts d’interés per a altres projectes o investigadors dedicats al camp del videojoc clàssic: guies sobre maquinari i programari; tècniques sobre sistemes de restauració i emulació; documentació sobre arts gràfiques, etc.

Segon> mitjançant el desenvolupament d’una sèrie de documents audiovisuals, entre ells el documental Arcadeología, la labor del qual és el registre de la trajectòria, la metodologia i les activitats de restauració i conservació dutes a terme per aquesta associació.

 

Fitxa de l’audiovisual ARCADEOLOGIA

Fa una mica més d’un lustre que el moviment arcade, aglutina la passió per la cultura del primer videojoc, i l’interés per recuperar, en les millors condicions, la tecnologia que va sustentar aquest fenomen entre la dècada dels 70 i els 90.

A Espanya, nombrosos esdeveniments i plataformes se sumen cada any, a la restauració i a la divulgació del videojoc clàssic. La consolidació de festivals dedicats a l’arcade “retro” com RetroBarcelona (Catalunya), RetroSevilla (Andalusia), RetroEuskal (País Basc) o ArcadeCon (Comunitat Valenciana), reflecteix en paral·lel, l’auge d’associacions com A.R.C.A.D.E. (Barcelona), Retroacció (Bilbao), ARPA (Saragossa), o la creació de plataformes de difusió com Recreativas.org, RetroGamer o RetroManiac, interessades a promoure la rellevància de l’arcade per la nostra geografia.

La província d’Alacant compta, entre totes aquestes iniciatives, amb una de les plataformes pioneres en la conservació i divulgació de la recreativa digital: l’associació Arcade Vintage. La seua és una labor d’oci i nostàlgia, disposada en un local replet de màquines arcade, restaurades per a socis i per a públic extern que desitgen reviure l’ambient dels salons recreatius de fa 30 anys. Però també és una defensa de l’arqueologia industrial que, amb el mateix entusiasme que reivindica la partida de joc, intenta recuperar les màquines recreatives en el seu format original. És a dir, emprant els mateixos components de maquinari i programari (xips, comandaments, marquesines, mobles del joc, etc.) amb les quals aquestes van ser construïdes inicialment, per a intentar recuperar la “partida perfecta” que, en el seu temps, van procurar aquestes màquines.

Aquest treball, gens senzill, suposa el busseig rutinari dels seus socis en multitud de webs, agendes de contactes i proveïdors de tot globus, per a negociar el rescat de peces i màquines, principalment, des d’Europa, els Estats Units i el Japó. També la posada en marxa d’una sèrie de labors de restauració que impliquen, des de la senzillesa d’una substitució de cablejat, fins a complexes operacions d’enginyeria inversa o emulació (amb col·laboradors experts com Eduardo Cruz, Ricardo Fernández o Miguel Ángel Horna “Elsemi”), on s’intervenen els xips i les plaques originals per a accedir als protocols de recuperació i funcionament dels jocs.

El documental Arcadeología repassa la figura de l’arcade en el territori espanyol, partint del treball de conservació de màquines recreatives realitzat per Arcade Vintage, fins a la resta d’iniciatives i professionals que, des de fa més de 40 anys, han participat en el fenomen. Un recorregut que analitza el passat i el present del moviment arcade, a través dels comentaris de creadors de videojocs arcade com Locomalito i Gryzor87 (Verminest, Maleïda Castella); grafistes com Xavier Aberrola (Gaelco); periodistes especialitzats com David Martínez (Hobby Consoles) i Toni Piedrabuena (3D Jocs); experts en emulació (Miguel Ángel Horna “Elsemi”) o enginyeria inversa (Eduardo Cruz); compositors musicals (Vicent Tobar, Games&Symphonies); directors d’esdeveniments (Carles García, RetroBarcelona, Eduardo Álvarez, Retrosevilla) i de plataformes de preservació (David Torres, Recreativas.org); divulgadores i mentores en projectes de videojocs (Lara I. Rodríguez, Isabel Cano); directors d’associacions de la indústria recreativa (Óscar Nájera, A.R.C.A.D.E, ARPA); empresaris i directius del sector (Julian Goicoa, Gaelco); fabricants de màquines arcade (Bricoarcade) o implicats de renom com a Salvador Espín (dibuixant Marvel: Deadpool, Hulk, Spider-Man, etc.) i María Jesús Morillo, subdirectora de la direcció tècnica de la Biblioteca Nacional d’Espanya, entre altres participants més.

 

l documental recorre diverses localitzacions de la Comunitat Valenciana i la resta de la geografia espanyola com Alacant, València, Madrid, Barcelona, Saragossa, Múrcia, Màlaga o Cadis, entre altres, per a registrar una sèrie d’esdeveniments de rellevància en el terreny del arcade (Barcelona Games World, ArcadeCon, Games&Symphonies, ExpoArcade/GamerMaker 48h, etc.), i comptar amb la participació d’una sèrie de figures rellevants i afins al sector de la recreativa clàssica.

 

Projecció del documental i col·loqui

Dilluns, dia 8 de novembre del 2021 a les 18h.

Sala d’Actes del Rectorat de la UPV 

En el col·loqui participaran entre altres:

  • Carles López Cerezuela, soci d’ACICOM i expert en videojocs
  • Responsables de l’audiovisual

 

Tràiler del documental Arcadeología: https://youtu.be/Wsu4wGlsxPU

 

 

Web del projecte:

https://arcadeologia.es/

 

 

Tota la informació del VII Festival Cinema Ciutadà Compromés FCCC2021 en:

https://acicom.org/festival-ccc/

Descarrega’t en pdf: Programa complet VII Festival Cinema Ciutadà Compromés FCCC2021

 

 

 

Ens vegem al cinema?

Et deixen la promo del Festival: https://youtu.be/MtoFuOe04r0

Tota la informació del VII Festival Cinema Ciutadà Compromés FCCC2021 en:

https://acicom.org/festival-ccc/

Descarrega’t en pdf: Programa complet VII Festival Cinema Ciutadà Compromés FCCC2021

 

festivalccc@acicom.org

acicom@acicom.org