FCCC2021. Visita guiada: la València del primer franquisme. Dijous 11/11/2021. Eixida des de les Torres de Serrans, 19:30h

El VII Festival Cinema Ciutadà Compromés t’ofereix una nova activitat complementària:  VISITA GUIADA PER LA VALÈNCIA DEL PRIMER FRANQUISME

Us convidem al segon passeig per la memòria de la ciutat de València que organitza José M. Azkárraga, que emmarquem en el festival Cinema Ciutadà Compromés. Azkárraga és coautor de la Guia de la la València del primer franquismo.

La ruta per la València del primer franquisme recorre algun dels llocs significatius de la ciutat de València durant el període de la primera postguerra, mostrant com la dictadura es va ensenyorir de la ciutat i va aniquilar tot vestigi de la IIª República.

Nombrosos espais van ser dedicats a fins repressius i totes les seus d’organitzacions polítiques o culturals van passar a dependre de Falange i altres organitzacions del nou règim.

També l’Església va aconseguir un poder desmesurat que es  manifestà en la construcció de temples, un luxós palau arquebisbal, un gegantesc seminari i nombrosos centres educatius.

D’aquesta ocupació i transformació romanen nombroses petjades en el paisatge urbà que tractarem de descobrir en la ruta.

   

El franquisme va ser conseqüència d’una victòria militar absoluta contra la República, aconseguida gràcies al suport Hitler i Mussolini.

Des dels últims dies de març del 39, nous actors com la Falange i velles elits del poder econòmic articularan una  vida urbana sotmesa a un ferri control en tots els àmbits de la vida pública i privada.

Amb l’oposició expulsada, silenciada, empresonada o afusellada, l’educació, la sanitat, el món laboral, la vida quotidiana, la cultura, l’art o la ciència passaran a funcionar sota els nous paràmetres i valors de l’Espanya nacional-catòlica.

La plasmació física a València del nou poder  és l’objecte d’aquesta ruta guiada. Es tracta de donar a conéixer alguns elements que subjauen i sustenten l’ocupació i transformació de la ciutat i que tenen localització espacial.

Casernes, parròquies, seus de falange, comissaries, presons, col·legis religiosos, llista de carrers, monuments, asils…, juntament amb un cicle festiu basat en la glorificació del Cabdill i en el record constant dels caiguts, constituiran un entramat material i mental del qual resultarà difícil escapar.

Una part d’aquest entramat subsisteix encara. A tall d’exemple, l’església és propietària d’un enorme patrimoni immobiliari exempt de tributs municipals, continua exercint un paper destacat en totes les etapes educatives i manté una decidida monopolització del cicle festiu.

Amb l’objectiu de valorar la realitat sociopolítica de la València del franquisme, passejarem per llocs emblemàtics de la capital valenciana i coneixerem les transformacions que van tindre lloc en el primer franquisme.

Reserva la teua plaça. Activitat gratuïta, aforament limitat. Punxa en:

 

dijous, 11 de novembre de 2021, 19.30 h

Eixida des de les Torres de Serrans, 

Pl. dels Furs, València,

Es prega puntualitat

El recorregut és d’accés lliure, però les places limitades; és imprescindible realitzar la inscripció per poder organitzar-nos, pels aspectes logístics i per si hem de remetre alguna informació prèvia de l’itinerari.

La inscripció cal fer-la abans del 10 de novembre en: (punxa damunt): 

https://bit.ly/Ruta-Valencia-primer-franquisme

.

Per a saber-ne més:

Post a Comment