Aprenent a fer de periodistes. Educació i Comunicació

Des de l’ACICOM tenim un especial interés en l’alfabetització digital de la ciutadania i també en l’assoliment de competències comunicatives per banda de la població. La introducció de la comunicació a l’educació és fonamental per aconseguir una ciutadania més formada i lliure. L’ús dels mitjans de comunicació, conèixer el seu funcionament i aconseguir expressar-se, és una de les activitats més interessants. Des de l’àrea d’educació i comunicació de l’ACICOM estem pensant possibilitats de posar en marxa algunes iniciatives conjuntament amb altres entitats i organitzacions. Per exemple la posada en marxa de tallers periodístiques on els més menuts puguen fer un informatiu de televisió, per la qual cosa INFOTV aportaria la seua experiència i saber fer.

Si t’interessa aquests temes, com a professor/a, com a periodista o com a ciutadà, posa’t en contacte amb nosaltres, ens calen mans per tirar endavant el projecte. T’esperem!

Posem a continuació algunes iniciatives i recursos interessants relacionats amb l’Educació i la Comunicació:

Els alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Sant Salvador de Cercs (Berguedà) ja són una mica més periodistes. El dia 23 de novembre van participar en un taller sobre televisió per internet i periodisme digital a VilaWeb. Juntament amb la directora del centre i les seves tutores, prenen part en un programa de formació per tal de desenvolupar, des de l’escola, un canal de comunicació.

El director del diari, Vicent Partal, els va fer una sessió introductòria sobre el futur de la premsa i la televisió. Tot seguit, repartits en tres grups, i acompanyats pels periodistes de VilaWeb van fer una entrevista a Enric Cambray, l’actor que fa d’Òscar Benjumea a ‘El cor de la ciutat’, van fer un reportatge sobre el resultat de les eleccions espanyoles i un informatiu, amb continugts propis (vegeu-ne el vídeo).

Aquesta fou la primera sessió d’una iniciativa de les regidories d’Ensenyament i de Comunicació de l’Ajuntament de Cercs, amb el suport de l’Àrea de Coneixement i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona. És un projecte d’educació en comunicació amb l’escola del municipi per tal de desenvolupar, des de l’escola, un canal de comunicació.

En aquesta primera sessió alumnes i mestres van poder conèixer i experimentar les possibilitats que ofereixen les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a l’hora de donar informació, promoure el coneixement i el treball en xarxa.

Pots vore els reportatges i l’entrevista realitzada pels alumnes en:http://www.vilaweb.tv/aprenent-a-fer-de-periodistes

Prensa-Escuela es una apuesta de La Voz de Galicia (cabecera líder en Galicia y sexta en el ámbito nacional gracias a sus 600.000 lectores diarios) para que el periódico llegue a la escuela y se convierta en un importante elemento pedagógico en el proceso de aprendizaje de los alumnos. Su fin es que, a través de sus páginas, los escolares desarrollen el sentido crítico que les ayudará a formarse como ciudadanos de una sociedad plural y democrática. Pero el programa, que desarrolla la Fundación Santiago Rey Fernández-Latorre, institución que lleva el nombre del presidente y editor del periódico, quiere ir más allá y, además de facilitar el acceso de la comunidad escolar a los medios de comunicación tradicionales, quiere introducirla en el uso constructivo de las nuevas tecnologías, de forma que profesores y alumnos conozcan, de una forma amena y clara, cuáles son sus múltiples posibilidades.

Para desarrollar este proyecto, Prensa-Escuela cuenta con la participación de la Obra Social de Novacaixagalicia y de medio centenar de colaboradores, pedagogos, científicos y periodistas, que cada día aportan su profesionalidad y su ilusión para que 38.146 alumnos y más de un millar de profesores de 550 centros educativos que participan en esta iniciativa se apasionen con la información y la comunicación.

Para ello, pone a disposición de las aulas ejemplares de periódico; un suplemento semanal, La Voz de la Escuela; una página web; cursos para que los profesores aprendan a utilizar el diario en clase y talleres de nuevas tecnologías; concursos para que los alumnos aprendan a ejercer de periodistas y para incentivar a los docentes en sus proyectos pedagógicos, y blogs, para que los escolares creen su propio soporte en Internet. La Voz de Galicia también abre sus puertas para que la comunidad escolar conozca sus instalaciones.

Contacto: Teléfono de información general:             902 103 156  Correo: prensa-escuela@lavoz.es WEB: http://www.prensaescuela.es

La Voz de la Escuela

EL XABARÍN CLUB

Xabarín Club es un programa infantil y juvenil de la Televisión de Galicia (TVG) que fue puesto en antena el 18 de abril de 1994 («xabarín» significa «jabalí» en gallego). Entre sus creadores se encontraba el guionista y director de cine Antonio Blanco.
Incluye series de dibujos animados, videoclips de grupos musicales y espacios de producción propia.
En la segunda mitad de la década de 1990 se convirtió en un fenómeno social con más de 100.000 chicos y chicas afiliados (83.065 afiliados activos en 2004), y con las Xabaxiras (1998), conciertos de la música del programa, que vieron millares de niños y niñas gallegos.
El Xabarín estrenó nueva imagen en 2007 para celebrar su 13º aniversario. En esta nueva etapa el Xabarín convida a sus socios a iniciar nuevas aventuras. Asimismo cuenta con nuevas secciones: como “Xabarín informa”; que es un pequeño espacio en el que se da información de las noticias diarias que interesan a sus socios.
El Xabarín también trae muchas otras novedades de cine, vídeo y dvd; música y bandas sonoras de nuevos grupos gallegos, (que harán nuevas canciones para su programa) conciertos, discos, series de dibujos animados, cómics, mangas, eventos, muestras, certámenes, videojuegos, revistas y fanzines, literatura infantil y juvenil y una agenda de recomendaciones para el fin de semana.

Hay que señalar que estos clubs infantiles televisivos fueron muy prolíficos en los años 90´. Se trataba de formatos transgresores, novedosos y muy estimulantes para el público infantil. El Xabarín Club formó una generación de jóvenes gallegos inquietos y “rebeldes”. Pero por otro lado, estos programas tenían un claro fin comercial, ya que ofrecían al público la posibilidad de adquirir discos, dvd´s, revistas, boletines, cromos y demás productos de merchandising. En el caso del Club Xabarín un claro ejemplo de esto es “A Cantar con Xabarín una serie de cinco CD grabados por grupos gallegos significativos, tales como Siniestro Total, Heredeiros da Crus, Aerolíneas Federales, Nación Reixa, Os Diplomáticos de Monte Alto, Killer Barbies, Blood Filloas


Es tracta d’una de les experiències més riguroses i sostingudes en el temps de tractar l’educació i la comunicació. Han tractat els tema dels mitjans de comunicació des de diferents aproximacions: Jornades, materials audiovisuals, xarxes col·laboratives de docents, etc.

Podeu trobar abundant material a la seua pàgina web: http://www.aulamedia.org/tele.htm http://www.aulamedia.org/premsa.htm http://www.aulamedia.org/radio.htm

Projecte EDUCOM El Projecte Educom és una investigació sobre l’Educació en Comunicació (premsa, ràdio i televisió) als Països Catalans que va ser finançada per la Fundació Jaume Bofill el 2002. Els objectius del treball:

  • Fer un estudi sobre com les diferents administracions educatives aborden l’Educació en Comunicació als Països Catalans. Veure com es pot desenvolupar l’educació en comunicació en els currículums de l’Educació Primària i l’Educació Secundària Obligatòtia.
  • Esbrinar què s’està fent en les escoles i instituts en el camp de l’educació en comunicació. Descripció de les experiències més innovadores d’Educació en Comunicació desenvolupades en les aules dels centres educatius dels Països Catalans.
  • Proposar línies d’actuació per potenciar i desenvolupar l’Educació en Comunicació en els centres docents de Primària i Secundària.

Les conclusion del projecte les pots trobar en: http://www.aulamedia.org/fdeo.pdf

Comunicar (ISSN impreso: 1134-3478; ISSN electrónico: 1988-3293) es una revista científica de investigación en la intersección de dos ámbitos del conocimiento como son la educación y la comunicación, parcelas del saber de enorme influencia social y que en su desarrollo se modelan y configuran gran parte del progreso de los pueblos en el mundo contemporáneo. Esta revista científica es pionera en el ámbito latinoamericano en la reflexión, la investigación y el análisis de la edu-comunicación, siendo parte integrante de la red de revistas iberoamericanas de comunicación y cultura. Editada desde 1993 lleva editados más de una treintena de números, con periodicidad semestral y con rigurosa puntualidad los meses intermedios de cada semestre (octubre y marzo). La revista cuenta con un consejo científico asesor de más de cincuenta miembros, formado por investigadores prestigiosos en este ámbito tanto de las universidades españolas como de centros de investigación, medios de comunicación e instituciones superiores de América y Europa esencialmente.

Se puede acceder gratuitamente a todos sus contenidos en formato digital. Por ejemplo puedes descargarte el nº 32 dedicado de manera monográfica a las Políticas de Educación en Medios en http://www.revistacomunicar.com/pdf/comunicar32.pdf

L’educació del segle XXI integra continguts i orientacions que cerquen desenvolupar en l’alumnat habilitats imprescindibles en l’era digital, com ara la capacitat de llegir textos, entendre’ls i expressar les idees de forma clara i simple; la recerca crítica i selectiva d’informació; la capacitat de pensar independentment, d’expressar la pròpia opinió mitjançant arguments vàlids i de resoldre problemes tot generant noves idees.

El Ministeri d’Educació i Ciència, en el context del conveni amb l’Associació d’Editors de Diaris d’Espanya (AEDE), ha posat en marxa el Projecte de Foment de la Lectura de la Premsa Escrita a l’aula, que intenta oferir a la comunitat educativa recursos per al desenvolupament d’aquestes habilitats.

Hom considera que el foment de la lectura de la premsa escrita a l’aula és una bona eina perquè, a partir de l’anàlisi de l’actualitat, l’alumnat desenvolupi la seva consciència ètica enfront de la realitat del món actual i adquireixi uns valors cívics fonamentals. Igualment, hom espera que el foment de la lectura de la premsa escrita en el si familiar afavoreixi la participació de la família en tasques educatives tan importants com les d’incitar a un ús adequat i saludable dels continguts que ofereixen els diversos mitjans de comunicació.

Què ofereix?

Un fitxer de notícies format per un ampli nombre de textos seleccionats en funció de la seva utilitat pedagògica i atenent als diversos nivells educatius i a les diferents àrees de coneixement. Els textos van acompanyats d’una proposta de treball en la qual pot apreciar-se l’enorme potencial educatiu de la premsa escrita. Les notícies, els reportatges i altres textos periodístics tracten temes que no perden actualitat i que permeten fer un seguiment al llarg del temps, com ara premis literaris, zones del món en conflicte, creixement sostenible, fenòmens naturals, descobriments científics, avenços tècnics, etc.

Diversos recursos que afavoreixen un apropament creatiu i crític a la premsa escrita: guies teòriques per al professorat, tallers per a l’alumnat, ludoteca, glossari, etc.

Cursos de formació -tant en línia com presencials- per als docents que vulguin aprofundir en les possibilitats didàctiques del periòdic.

Una Convocatòria de Premis Nacionals que, amb una periodicitat bianual, reconeix els treballs que tenen la premsa escrita en el centre de les activitats d’ensenyament-aprenentatge.

Post a Comment