ACICOM celebra el Dia Mundial de la Ràdio amb una conversa oberta en RÀDIO KLARA. Dijous, 13/2/2020 a les 19h. 104,4 del dial

Celebrem el Dia Mundial de la Ràdio fent conversa oberta,

emesa en directe gràcies a la nostra veterana

ràdio comunitària: Ràdio Klara, 104.4 FM

Dijous, dia 13 de febrer del 2020 de 19h a 19:55 en 104.4 FM

 

Resultado de imagen de radio klara

RÀDIO KLARA https://www.radioklara.org/radioklara/ tenint com a tècnic de so a Javi Gafotas, director del Programa Club de Amigos del Crimen que posteriorment serà editada en un podcast gràcies als amics de:

Resultado de imagen de posidoniaprod

POSIDÒNIA http://www.posidoniaprod.com/

 

Una conversa oberta que tractarà sobre la ràdio del present i del futur

En la conversa participaran un divers ventall de persones relacionades amb la ràdio, com :

Resultado de imagen de amalia garrigós

Amàlia Garrigós, Periodista. 30 anys fent ràdio professional. Premi @radioassociacio d’Innovació. https://twitter.com/AmaliaGarrigos

 

Resultado de imagen de emilia bolinches ràdio

Emília Bolinches Ribera, Vicepresidenta d’ACICOM, periodista i escriptora. Ha treballat en Ràdio Popular, Radiocadena (programa nosotras) i Cap de Programes en Ràdio 9.

 

Resultado de imagen de ezequiel castellano

Ezequiel Castellano https://www.facebook.com/Zequi.Castellano.Moreno    https://twitter.com/zequicastellano

 

Resultado de imagen de francesc fenollosa

Francesc Fenollosa i Ten, soci d’ACICOM, president de TIRANT DE VEU i

creador del projecte Ràdio Digital a l’Aula.

Paco Campos Blasco, de Posidònia Produccions https://twitter.com/PosidniaProduc1 

 

Resultado de imagen de pilar moreno radio

Pilar Moreno https://twitter.com/MaPilarMoreno,

periodista coordinadora de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes

 

Resultado de imagen de vicent quintana

Vicent Quintana, soci d’ACICOM, professional freelance, ràdio i locucions  https://www.linkedin.com/in/vicente-quintana-b5279159/

 

Jose Ignacio Pastor, President d’ACICOM que moderarà

Què és aixó del Dia Mundial de la Ràdio?

Se celebra: 13 de febrer de 2020
Proclama: UNESCO
Des de quan se celebra: 2012
El 13 de febrer celebrem el Dia Mundial de la Ràdio, una efemèride oficial proclamada per l’ONU en 2012. La ràdio és ara com ara, el mitjà informatiu més emblemàtic i dinàmic, malgrat els avanços i nous sistemes de comunicació que han aparegut en l’últim segle.

L’objectiu principal d’aquest dia és fer de la ràdio un mitjà interactiu que propicie el debat per a tractar diferents temes que interessen a la col·lectivitat. A més, la ràdio té l’avantatge d’arribar a llocs remots, que no és possible mitjançant l’ús d’altres tecnologies més modernes.

La ONU invita a celebrar el dia de la ràdio 2020

Pluralisme, representació i diversitat
La ràdio és un mitjà de comunicació únic per a celebrar la diversitat humana i constitueix una plataforma per al discurs democràtic. La ràdio continua sent, a més, el mitjà de comunicació més usat a tot el món. Aquesta capacitat d’arribar al major número de públic possible la converteix en una eina indispensable per a donar forma a l’experiència de la societat en la diversitat, i és l’escenari perfecte perquè totes les veus s’expressen lliurement, se senten representades i puguen ser escoltades. Les emissores de ràdio han de servir a comunitats diverses, oferir una àmplia varietat de programes, punts de vista i contingut, i han de reflectir la diversitat d’audiències en les seues organitzacions i operacions.

La ràdio és un mitjà potent i de baix cost, adequat sobretot per a arribar a les comunitats més remotes i a les vulnerables. La ràdio estimula el debat públic i permet una participació igualitària, independentment del nivell educatiu dels oïdors. Així mateix, la ràdio exerceix un paper fonamental en la comunicació en situacions d’emergència i en les operacions de socors en casos de desastre.

Aquest mig es troba en una posició única per a unir a comunitats diverses i fomentar el diàleg positiu i el canvi. En escoltar a les seues audiències i respondre a les seues necessitats, els serveis de la ràdio ens proveeixen dels diversos punts de vista i diferents veus que necessitem per a afrontar els canvis als quals ens enfrontem en l’actualitat.

Aquest 2020, en el Dia Mundial de la Ràdio, la UNESCO fa una crida a totes les emissores de ràdio per a defensar la diversitat, tant en les seues redaccions com en les ones radiofòniques.

Origen
El Consell Executiu de la UNESCO va recomanar a la Conferència General que es proclamara el Dia Mundial de la Ràdio, sobre la base un estudi de viabilitat realitzat en 2011 per la UNESCO en resposta a una proposta d’Espanya.

Es va realitzar un ampli procés de consulta dirigit a les associacions de mitjans de radiodifusió; les emissores públiques, estatals, privades, comunitàries i internacionals; els organismes, fons i programes de les Nacions Unides; les organitzacions no governamentals relacionades amb el tema; les universitats , les fundacions i els organismes bilaterals per al desenvolupament, així com les Delegacions Permanents i les Comissions Nacionals de la UNESCO. El 91 per cent de les respostes donava suport al projecte. L’impulsor del projecte, l’Acadèmia Espanyola de la Ràdio, va rebre el suport de les diferents parts interessades, entre altres, els principals organismes de radiodifusió internacional, els sindicats i les associacions de radiodifusió.

La Directora General de la UNESCO va proposar la data del 13 de febrer, dia en què es va crear Radio Nacions Unides, en 1946, per a commemorar el Dia Mundial de la Ràdio.

El 14 de gener de 2013, l’Assemblea General va aprovar formalment la proclamació de la UNESCO (PDF) del Dia Mundial de la Ràdio, en el seu 67é període de sessions de l’Assemblea General amb la resolució A/CAP DE BESTIAR/67/124 (PDF).

Per què dediquem un dia a la ràdio
Els objectius de la jornada són conscienciar al públic i als mitjans de comunicació sobre la importància de la ràdio, encoratjar als encarregats de prendre decisions a crear i oferir accés a la informació a través de la ràdio; així com millorar les xarxes i la cooperació internacional entre els organismes de radiodifusió.

Missatges

Resultado de imagen de antonio guterres dia mundial d ela ràdioSecretari General de l’ONU
La ràdio uneix a la gent. En aquesta època en què els mitjans de comunicació evolucionen amb rapidesa, la ràdio conserva el seu lloc especial en cada comunitat com a font accessible de notícies i informació.

Però la ràdio també és font d’innovació: va ser pionera a donar la paraula a l’audiència i emetre contingut creat pels usuaris diverses dècades abans que es generalitzaren aqueixes tècniques.

La ràdio ofereix una diversitat meravellosa en els seus formats, en els seus idiomes i en els propis professionals de la ràdio.

Aqueix és un missatge important per a tothom. En la nostra obstinació per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i fer front a la crisi climàtica, la ràdio pot exercir una funció clau com a font tant d’informació com d’inspiració.

En aquest Dia Mundial de la Ràdio, reconeguem el poder perdurable que té la ràdio per a promoure la diversitat i contribuir a construir un món més pacífic i inclusiu.

António Guterres, Secretari General de la ONU

 

 Directora General de la UNESCO,

En aquest Dia Mundial, celebrem el poder que té la ràdio per a reflectir i promoure la diversitat en totes les seues formes.

En aquesta “terra de veus”, com Walter Benjamin va cridar a la ràdio en els seus escrits radiofònics, tots poden sentir-se a casa.

La diversitat dels canals de difusió –AM, FM, ona llarga i, cada vegada més, ràdio digital, ràdio web i pódcasts– es correspon amb la diversitat de els continguts i programes produïts i la pluralitat de les opinions, expressions culturals i sensibilitats expressades.

A través de la llibertat que ofereix, la ràdio és, doncs, un mitjà únic de promoure la diversitat cultural. Això és particularment cert en el cas dels pobles indígenes, que poden trobar en la ràdio un mitjà accessible per a compartir les seues experiències, promoure les seues cultures i expressar les seues idees en les seues pròpies llengües. El mateix ocorre en el cas de les ràdios comunitàries que transmeten les preocupacions de molts grups socials les veus dels quals serien molt menys efectives en el debat públic sense la ràdio.

Per això, la UNESCO fa costat activament a aquestes emissores de ràdio i vela, amb tots els mitjans que li confereix el seu mandat, pel seu desarrollo.al convidar als oïdors a ampliar els seus horitzons, a descobrir noves perspectives i a fomentar l’enteniment intercultural, la ràdio és un mitjà humanista que ajuda a combatre els prejudicis i la discriminació.
Aqueixa diversitat ha de veure’s en el contingut de la ràdio, així com entre els creadors del contingut –tècnics, programadors, periodistes, enginyers de so, tots tenen un paper que exercir sobre aquest tema.

En aquest marc, és important que la pròpia indústria de la ràdio siga una indústria de la diversitat, que reflectisca la complexitat i la riquesa de la nostra societat. De fet, aquesta diversitat també és un avantatge, ja que és sinònim de major creativitat i innovació en els continguts produïts. En aquest context, la UNESCO està prestant especial atenció a la promoció d’una major participació de les dones en la indústria de la ràdio.

Els Indicadors de Gènere per a Mitjans de comunicació ajuden a mesurar el grau de sensibilització a la igualtat de gènere en els mitjans de comunicació i els continguts produïts, la qual cosa permet avaluar concretament els progressos realitzats -i el que queda per fer- per a donar més espai a la diversitat.

“Cada vegada que encenem la ràdio, es produeixen fenòmens que tenen una certa expresión.la ràdio “ens parla”, encara que no escoltem a ningú.” Amb aquestes paraules, Theodor Adorn va celebrar la màgia de la ràdio, aqueixa màgia que mantenim en aquest Dia Mundial.

Audrey Azoulay, Directora General de la UNESCO

Escolta el missatge en castellà: https://srvarcstream3a.unesco.org/arcstream/audio/2020-01-24-000055-wrd-dg-message-spa.mp3

 

PER A SABER-NE MÉS

ONU Dia Mundial de la Ràdio. https://www.un.org/es/observances/radio-day

Declaració de la Directora General Unesco: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000372531_spa

UNESCO Dia Mundial de la Ràdio https://es.unesco.org/commemorations/worldradioday

https://www.diainternacionalde.com/ficha/dia-mundial-radio

https://es.wikipedia.org/wiki/D%C3%ADa_Mundial_de_la_Radio

https://www.elconfidencial.com/comunicacion/2019-02-13/dia-mundial-radio-historia_1821090/

https://apuntmedia.es/va/a-punt/a-punt-celebra-el-dia-mundial-de-la-radio-amb-programes-i-continguts-especials

https://valenciaplaza.com/dia-mundial-radio-valencia-

http://elmodo.mx/dia-mundial-de-la-radio/

foto de Valldigna Ràdio Tavernes.

foto de Valldigna Ràdio Tavernes.

 

 

Post a Comment