Tres anys del Govern del Botànic: Rendició de comptes dels programes electorals amb l’Índex d’apoderament
DATA I LLOC: 1/10/18; 18:30h Aula Magna Universitat de València, La Nau
Rendició de comptes dels programes electorals del Pacte del Botànic:
L’Índex d’apoderament de les mesures i estat de la seua implantació tres anys després.
http://indiceempoderamiento.es
En maig del 2015, ACICOM vam organitzar la presentació d’un innovador treball, realitzat pel Grup Càlam, integrat per Hackers Cívics, que utilitzant una metodologia col·laborativa, van analitzar el contingut de tots els programes electorals de les principals forces polítiques que es presentàven a les eleccions autonòmiques i locals del 2015.
Ara, després de tres anys del Govern del Botànic, fruit de l’acord de tres candidatures: PSPV-PSOE, Compromís i Podem i amb motiu de la celebració del 16é Dia Internacional del Dret a Saber, hem invitat a les tres organitzacions polítiques a comparèixer públicament i expliquen la situació actual respecte a les mesures proposades en els respectius programes electorals, el nivell d’acompliment i en el seu cas, els motius de no haver complit o avançat en algunes d eles mesures plantejades amb les concorrien a les eleccions.
Els programes electorals varen ser analitzats sota el punt de vista exclusiu del seu potencial d’apoderament de la ciutadania. La qual cosa es va fonamentar amb un treball rigorós per crear un sistema d’indicadors que es troba detalladament descrit en el següent document:
Índice evaluador del potencial empoderador propuestas electorales partidos políticos
El treball va ser ingent, analitzant 10 programes electorals, la qual cosa va suposar 1233 pàgines de les qual es van obtindre 6.360 mesures proposades.
Les mesures obtingudes varen ser classificades segons les dimensions obtingudes, d’acord amb el marc teòric i definitori elaborat.
Se les va atorgar una avaluació d’acord amb els criteris establits en l’Índex del Potencial Apoderament de la ciutadania elaborat. A continuació el quadre de resultats, on apareix el total d emesures arreplegades en els corresponents programes electorals i la puntuació total obtinguda en l’Índex d’Apoderament pel conjunt de mesures proposades.
Ara tres anys després, amb motiu del 16é Dia Internacional del Dret a Saber, hem invitat a les tres forces polítiques que donen suport al Govern de la Generalitat per tal de contrastar. en Conversa Oberta amb elles, la realitat actual de les mesures electorals plantejades.
Inicialment anem a centrar-nos en les mesures electorals proposades, relacionades amb el Dret d’Accés a la informació, com a manera de celebrar el Dia Internacional del Dret a Saber i acotar així el contingut de tan extens treball. Cal dir que en setembre del 2015 vam presentar aquestes mesures en acte públic realitzat
29 propostes realitzades per PODEM Informe sobre propostes electorals autonòmiques 2015
8 propostes realitzades per Compromís Informe sobre propostes electorals autonòmiques 2015
17 propostes realitzades per PSPV-PSOE Informe sobre propostes electorals autonòmiques 2015
Han acceptat la invitació persones referents de les tres forces polítiques:
-
Manuel Mata Gómez, Vicesecretari General PSPV-PSOE i Síndic Portaveu del Grup Socialista en Les Corts
-
Àgueda Micó i Micó, Coordinadora Nacional del BLOC i Co-Portaveu de la Coalició Compromís
-
Fabiola Meco Tèbar, Consell Ciutadà Autonòmic PODEM i Viceportaveu del Grup Podem en les Corts
En l’acte comptarem amb la participació de:
-
Diego Alvarez, Hacker Cívic, professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica UPV i Director de la Càtedra de Govern Obert UPV-Ajuntament de València.
-
Representants d’entitats ciutadanes en una primera fila:
– Ismael Sanz, membre de la Junta Directiva d’Escola Valenciana.
– Juan Antonio Caballero, President Confederació d’Associacions de Veïns de la Comunitat Valenciana CAVE-COVA
– Coordinadora Valenciana d’ONGDs: CVONGDs.
– Tonetxo Pardiñas, President Societat Coral El Micalet
-
Ciutadania assistent inscrita.