No t’ho pots perdre. LA VALL, la sèrie que s’estrena avui a les 21:45 h. en À Punt tv.

S’estrena avui a les 21:45 h. en À Punt Mèdia, la sèrie La Vall, amb doble capítol

Antonio MansillaAntonio Mansilla, soci d’ACICOM, i president d’AVAPI, és el productor de la Sèrie LA VALL,  una sèrie dÀ Punt Mèdia produïda per Mediterráneo Media Entertainment de 13 capítols d’una durada de 50 minuts que s’emetrà cada diumenge a les 21:45 h.

Es tracta d’una sèrie rodada en la Serra d’Espadà, que parla de la despoblació valenciana amb una trama trepidant

És la història d’un poble que vol evitar quedar-se despoblat i ofereix les cases deshabitades a nous pobladors amb l’objectiu d’evitar la seua desaparició. L’arribada dels nous veïns i els secrets que oculta la vall seran els fils conductors d’aquesta història que es mou entre thriller i els nostres costums.

https://apuntmedia.es/va/a-la-carta/programes/vist-en-tv/la-vall/la-vall-el-secret-d-una-serie

Podeu fer un seguiment i interaccionar mitjançant el twitter de la sèrie @LaVallSerie

La série està dirigida per Pau Martínez i Ana Ramón Rubio, produïda per @Mediterraneo_ME per a @apunt_media

La Vall és una mostra de la qualitat del nivell que hi ha per a fer ficció”, va sentenciar Cesar Martí, el director de continguts d’À Punt. De moment, però, hi ha una temporada assegurada sobre la qual s’han dipositat moltes esperances d’èxit. Tot i això, s’esperarà a veure l’evolució per a prendre decisions sobre la seua continuïtat, encara que, segons va assegurar la directora d’À Punt, Empar Marco, “en vindran d’altres, perquè no pararem”.

Tanmateix, des de la productora Mediterráneo Media s’hi mostren convençuts que el producte audiovisual creat per a la televisió pública pot exportar-se. “Noruega i Suècia vénen les seues sèries a tot el món i nosaltres tenim l’obligació de fer el mateix”, va dir Mansilla, és per això, que “estem treballant per a dur-la fora, perquè és factible que es puga veure a nivell global”, va destacar el productor.

Aquest diumenge, 23 de setembre, a les 21:45 h comença La Vall amb l’emissió especial de dos capítols de la sèrie i una hora després es podrà tornar a veure des de la web d’À Punt Mèdia

Des d’ACICOM rebem amb alegria aquesta sèrie, una producció netament valenciana, que ajuda a reviscolar el nostre agredit teixit audiovisual valencià pel tancament de RTVV. Alsseus directors  i productor, s’afegeix un ample ventall de professionals valencians com:  David García Casany, Quico López Cebrian i Paco López Diago, encarregats del guió. Juntament amb ells, l’equip és completa amb més de 80 tècnics, 60 figurats i una vintena d’actors i actrius entre els quals destaquen Marta Belenguer, qui interpreta a l’alcaldessa d’aquest xicotet poble, i Oscar Ramos, Nazaret Aracil, Sergio Caballero, Cristina Fernández, Ciro Maro, Pilar Almeria, José Manuel Casany, Isabel Rocatti, Ximo Solano, Adeline Flaun, Joan Manuel Gurillo, Laura Romero, Ángel Figols, María Almudever, Jorge Motos, Marta Checa, Álvaro Báguena, Empar Canet i Noel Rojo, un jove de nous anys .

La Vall reflectirà doncs la desconfiança d’uns veïns que han de rebre a nous habitants per al seu xicotet poble, al mateix temps que es transmetrà la il·lusió dels qui comencen una nova vida, sense oblidar el canvi, quasi “radical”, que comporta passar de la urbe al camp. “Tots els personatges amaguen un secret, però serà qüestió de l’espectador anar omplint els buits de la narració”, avança Ramón Rubio. La sèrie mantindrà, a més, una estètica moderna i una narrativa “actual i propera al cine”.

El despoblament rural és un fet.

La idealització del que ens ofereixen les grans ciutats o tal volta el ritme frenètic que agafa avui en dia la societat s’escapa de molts pobles o aldees que conviuen sobre una, cada vega més accentuada, desaparició.

A  Espanya hi ha més de 4.000 municipis que pateixen la pèrdua continuada d’habitants i unes 1.840 localitats són considerades en risc d’extinció. Es tracta a més d’una problemàtica que no compren de províncies o comunitats, encara que hi ha d’algunes especialment afectades com són les dues Castelles, Aragó, Extremadura o Navarra.

Així mateix, pel que fa a la Comunitat Valenciana, una de les grans perjudicades seria Castelló, on un 66% dels seus municipis continua amb risc d’extinció, segons les últimes dades de l’INE. El pas del temps es converteix, sense dubtes, en un dels majors enemics per als pobles. I és que, què podrien fer aquests per lluitar contra un adversari que no està a l’abast de ningú? La resposta resulta intrigant o més prompte necessària. Aquest podria ser inclòs el fil conductor d’un documental amb certa perspectiva de futur. Tant de bo, encara que es corresponga a la realitat més imperiosa, els pobles “fantasma” o els municipis a la vora de l’abandó també poden ser la trama idònia d’una pel·lícula o serie que busca aprofundir-ne des dels paràmetres de la ficció.

D’aquesta manera, sota la crua realitat dels despoblaments se situa La Vall, un thiller per a À Punt televisió i a càrrec de Mediterráneo Media Entertainment, que comptarà la història d’un poble que vol evitar quedar-se despoblat. Per a això, la seua alcaldessa ofereix cases deshabitades a nous ciutadans amb l’objectiu d’evitar la seua total desaparició. Tant de bo, la part més inquietant d’aquesta història aplegarà en la mateixa arribada dels nous veïns, els quals amaguen diversos secrets… o tal volta són els seus amfitrions qui els tindran? La Vall es presenta com un municipi imaginari amb un fons clar: la Serra d’Espadà.

Precisament el seu rodatge s’ha efectuat entre Xest i Alfondeguilla, encara que també ha comptat amb altres localitzacions claus d’aquest paratge com les Coves de Sant Josep a la Vall d’Uixó.

En total han sigut set les setmanes d’unes gravacions que varen començar el 7 de maig i que han sigut dirigides pels valencians Pau Martínez i Ana Ramón Rubio. Aquesta última repeteix en efecte temàtica, i no sols pel seu habitual contacte amb el gènere del thiller, i és que la cineasta va finalitzar en abril la gravació d’un documental que explora la desaparició de pobles fantasma a través de la Ruta 66 en els Estats Units. Pel que fa a La Vall, la seua producció ha anat a quatre mans durant tot el temps, així mentre Martínez rodava als voltats de Xest, Rubio ho feia a la Plana Baixa. “Ha sigut un treball molt dur, degut que estàvem en la serra i no paràvem. Però a més, les incomoditats de rodar en exteriors sempre són major que en un plató”, assenyalà Rubio sobre la seua gravació d’aquests mesos. Tant de bo, la cineasta manifesta que la bona acollida del municipi castellonenc ha servit de gran ajuda per al desenvolupament del rodatge: “Varem grabar en els carres, en diferents sets que muntàvem per tot arreu, i el poble s’ha bolcat totalment. Tant les facilitats que ens donaren els veïns i l’Ajuntament, com la feina que Pau i jo férem en la preproducció, han permés que en cap moment es note que estàvem fent el treball des de dues unitats diferents.” 

Tràiler 1 La Vall Sèrie, els diumenges a les 21:45 en “À Punt”

 

La Trama:

“Vos necessite, entre tots hem de salvar el meu poble. Correu perill. Vindreu?”, declara Malena Segarra, l’alcaldessa de La Vall que interpreta Marta Belenguer. La regidora d’aquest municipi fictici –les localitzacions són d’Alfondeguilla (la Plana Baixa) i Xest (la Foia de Bunyol)– tracta de frenar el risc en què es troba el municipi que perd veïns a marxes forçades després que els Calabuig decidiren tancar la fàbrica que ocupava la reduïda població de La Vall. Malena Segarra és una alcaldessa progressista, “una dona molt positiva i idealista amb el seu projecte de no deixar morir el poble i l’única de tota la sèrie que no encobreix res”, raona Belenguer. Davant, però, es troba l’oposició barroera de Jaume Calabuig, el personatge que interpreta Josep Manel Casany.

“Jaume vol conservar el que era la Vall. Son pare va ser alcalde i ell vol ser alcalde, té eixe objectiu i no suporta que ella siga l’alcaldessa. És el rival, el conservador, no vol que vinga gent de fora i per a evitar-ho es proposa reobrir la fàbrica”, descriu Casany sobre un paper que d’entrada el dibuixa amb “unes pinzellades de racisme i de conservador”, que pensa que la vida passada era millor. L’empresari “té les seues frustracions, perquè els temps canvien, a més a més, la seua forta història personal a poc a poc va eixint en la sèrie i es va humanitzant i al final, potser va i resulta que no era tan dolent com en un primer moment semblava”, avança l’actor.

La Vall, al llarg dels capítols, s’ompli de noves cares, veïns nouvinguts amb idees, models familiars diversos i “draps bruts”, apunta Marta Belenguer. A més de la tensió que provoca el repoblament del llogaret, les històries personals que defineixen cadascun dels personatges –en la producció han participat 18 actors amb cares conegudes com ara Sergio Caballero, Cristina Fernández, Pilar Almeria, Isabel Rocatti, Ximo Solano, Álvaro Báguena i Empar Canet, entre d’altres–, s’afegeix a la trama els vídeos sobre la vida local que ha gravat Marc Revert, el personatge que encarna Àngel Fígols. En els arxius audiovisuals, “hi ha pistes”, una dada que decideix investigar el fill de Revert i de l’alcaldessa, Marc Revert junior, que interpreta Jorge Motos.

A lLa Vall conviuran els Segarra i els Calabuig. Marta Belenguer dóna vida a l’alcaldessa Malena Segarra, un paper seriós i, per tant, equidistant dels personatges “histriònics” que l’actriu valenciana ha interpretat més habitualment. “El to de la sèrie està molt ben aconseguit, s’allunya molt del costumisme i de la comèdia a què jo estic més acostumada. Crec que l’edat m’ha donat una calma i el personatge em demanava ser una dona tranquil·la per a transmetre les seues idees”, explica Belenguer, qui des de fa dues dècades viu a Madrid on continua treballant.

Segarra, muller en la ficció de Marc Revert, tindrà al davant Jaume Calabuig. Casany torna a la xicoteta pantalla amb un paper de dolent. “Sempre m’ho passe millor fent de dolent que de bo, encara que quan vaig començar a fer sèries feia de bo com en Herència de sang i les sèries que es feien en el 95 i 96. He desembocat ahí i estic encantat. En el codi més grotesc, com pot ser Açò és un destarifo, treballe més perfils, igual faig de víctima que de botxí, però, darrerament he desembocat en eixe tipus de personatges i no sé per què. Em sent còmode, encara que no va molt amb el meu caràcter i personalitat. Tots tenim dins nostre el fatxa, el progressista, i de sobte amb el meu fatxa em trobe còmode”, manifesta l’actor.

La Vall d’À Punt s’emmiralla en la BBC i l’HBO

El cost de producció de La Vall és menut si es compara amb projectes que emeten plataformes com Netflix i HBO –segons va afirmar aquest dimecres el productor Antonio Mansilla durant la presentació de la sèrie, cada capítol té un cost de mitjana de 100.000 euros–, això no obstant, els referents en què s’emmiralla la sèrie d’À Punt són Happy Valley, la producció emesa per la BBC One des de 2014, i Silicon Valley, un dels productes audiovisuals d’HBO, va reconéixer Pau Martínez. Ara bé, “La Vall és un thriller sense policies”, va advertir el director.

La Vall és una història de proximitat sobre un poble fictici que aborda el despoblament amb dosi de misteri”, va explicar Pau Martínez sobre la sèrie en què “tenim dipositades unes expectatives molt altes”. “La gent s’ha acostumat a veure sèries de Netflix i HBO i, salvant les distàncies, volíem arriscar-nos”, va afegir Martínez.

La sèrie ha sigut dirigida a quatre mans –Martínez s’ha fet càrrec de les seqüències de plató naturals i Ramón dels exteriors– i barreja el misteri amb pinzellades de costumisme “sense caure en l’exageració”, advertia Martínez. Els localismes, doncs, marcats pel guió amb què han treballat ambdós cineastes, van ser treballats a partir dels textos i la feina dels lingüistes “per a unificar un estil de valencià i buscar la naturalitat en les escenes que s’aproximen a la comèdia, que poden arrancar algun somriure”, com ara els diàlegs entre Antònia Costa –una dona major cosmopolita que interpreta Isabel Rocatti– i Adelina Sendra –també una dona gran natural del llogaret interpretada per Pilar Almeria–, però sempre “fugint de l’exageració”, ha relatat el director.

El tàndem Martínez Ramón uneix l’experiència de dos directors amb trajectòries dissemblants. Si bé Martínez compta amb experiència en la direcció de sèries –Unió Musical da Capo o L’Alqueria Blanca–, Ana Ramón Rubio encara assaboreix l’èxit de la premiada websèrie Todos queríamos matar al presidente. “En les websèries la durada és diferent, però al final és una història”, afirma Ramón. Tot i això, “haver vingut de la web no crec que haja influït perquè el rodatge és igual. Quan treballes en websèries tot ha d’anar un poc més ràpid que quan ho fas per a televisió, en Internet l’espectador fa diverses coses alhora, piula en Twitter i mira la sèrie, has d’enganxar amb un ritme més accelerat, però la tele es presta a més pausa”, raona. “El fet que La Vall siga un thriller i que cada personatge tinga el seu misteri es presta a un ritme més lent, perquè l’espectador va omplint els buits que li vas deixant”.

En La Vall no s’ha seguit el model d’altres sèries en les quals cada capítol conté la signatura d’un director diferent, sinó que amb un treball previ “ací hem hagut d’engranar-ho molt bé, per a unificar el fet de ser dos directors i que l’espectador no detecte que està feta a quatre mans”, apunta Ana Ramón.

PER A SABER-NE MÉS

https://www.youtube.com/channel/UCVeuFEgYhoHuxPNyYSQ9o7Q

https://elpais.com/ccaa/2018/09/19/valencia/1537355498_459556.html

https://www.filmaffinity.com/es/film747989.html

https://www.audiovisual451.com/termina-la-grabacion-de-la-vall-nueva-serie-de-ficcion-a-punt/

https://www.facebook.com/pages/category/TV-Show/La-Vall-Serie-TV-175542499878533/

http://www.europapress.es/comunitat-valenciana/noticia-vall-primera-serie-producida-punt-ficcion-tambien-hable-valenciano-20180919150429.html

https://apuntmedia.es/va/a-la-carta/programes/vist-en-tv/la-vall/la-vall-el-secret-d-una-serie

http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2018/09/20/5ba32b03e2704e18a38b4623.html

 

Post a Comment