WORLD PRESS PHOTO 13 a VALÈNCIA i JORNADES METADATA #2

ACICOM anima a visitar aquesta important exposició  World Press Photo 13 i a participar a les Jornades MEDATA #2 que tindran lloc entre gener i febrer de 2014.

Invitem a totes les persones associades a posar-vos en contacte amb nosaltres ciutadaniaicomunicacio@gmail.com per tal de coordinar-nos en la PETXACUTXA i en els grups de treball per realitzar els Manuals

Teniu tota la informació en:

http://www.worldpressphotovlc.com

https://www.facebook.com/WorldPressPhotoVlc

Fundación Chirivella SorianoEXPOSICIÓ en FUNDACIÓ CHIRIVELLA SORIANO

Comença: 18-1-2014  Finalitza:  16-2- 2014
Direcció: C / Valeriola 13-46.001 València
Ciutat: València  Telèfons: 96.338.12.15

Vídeo de l’exposició: http://youtu.be/hgnWgkhcauw

Web:  World Press Photo 13

Es tracta de l’exposició més important en l’àmbit del fotoperiodisme a nivell mundial, i ara la ciutat de València es consolida com a seu habitual de World Press Photo, després de l’èxit de l’edició de l’any passat, World Press Photo 12.

Al llarg de les tres plantes del Palau de Joan de Valeriola, la Fundació Chirivella-Soriano, ofereix al públic poder conèixer els esdeveniments mundials de l’últim any a través de les 143 fotografies premiades en aquesta edició del concurs classificades en 9 categories:
Personatges d’actualitat, Temes d’actualitat, Notícies d’actualitat, Temes contemporanis, Vida quotidiana, Retrats, Arts i entreteniment, Natura i Esports.

Paral·lelament s’han organitzat rutes guiades i una sèrie d’activitats complementaries que giren al voltant d’una idea: el ciutadà informat.

L’exposició World Press Photo 13 és un testimoni dels esdeveniments mundials més recents, una mostra de la millor fotografia i un al·legat en defensa dels Drets Humans i el Dret a la Informació. Aquesta mostra itinerant de fotoperiodisme i reportatge documental és única en la seua categoria i està conformada per les imatges guanyadores del prestigiós concurs de periodisme gràfic que, des de fa 56 anys, celebra anualment la Fundació World Press Photo.

Els cossos dels dos anys d'edat, Suhaib Hijazi i el seu germà gran, Muhammad, gairebé quatre, són portats pels seus oncles a una mesquita per al seu funeral, a la ciutat de Gaza. Foto: Paul Hansen.

Els cossos dels dos anys d’edat, Suhaib Hijazi i el seu germà gran, Muhammad, gairebé quatre, són portats pels seus oncles a una mesquita per al seu funeral, a la ciutat de Gaza. Foto: Paul Hansen.

El guanyador del World Press Photo of the Year ha estat Paul Hansen gràcies a la fotografia titulada ‘Enterrament a Gaza’, presa el 20 de novembre de 2012 pel suec. Aquesta mostra la marxa fúnebre dels familiars de dos xiquets morts en un bombardeig israelià. Encara que ningú ha posat en dubte que les víctimes i el funeral foren reals, els escèptics es van sorprendre des del principi per l’excessiva perfecció de la imatge. Qüestió que va suscitar la polèmica sobre la seua autenticitat.

Un jurat internacional independent format per 19 membres entre editors gràfics, fotògrafs i representants d’agències de premsa escull els treballs guanyadors de les nou categories del concurs, és a dir, temes d’actualitat, notícies, temes contemporanis, vida quotidiana, retrats, personatges d’actualitat, arts i entreteniment, natura i esports. En l’edició d’aquest any han participat 5.666 fotògrafs de 124 països diferents amb un total de 103.481 imatges, d’entre els quals van ser seleccionats 54 fotògrafs de 33 nacionalitats.

Des d’Alemanya, Argentina, Austràlia, Territoris Palestins o Dinamarca arribaren instantànies que representaven els esdeveniments més rellevants de tot l’any 2012. El resultat, 143 fotografies guardonades que viatjaran per més de 100 ciutats de 45 països del món. Tres espanyols han estat mereixedors del guardó en distintes categories, ells són Daniel Ochoa de Olza, Bernat Armangué i Emilio Morenatti.

Mireia Arnau reacciona després del vidre trencat de la seva botiga, assaltada per manifestants xoquen amb la policia a Barcelona, durant la vaga general del 29 de març. Foto: Emilio Morenatti.

Mireia Arnau reacciona després del vidre trencat de la seva botiga, assaltada per manifestants xoquen amb la policia a Barcelona, durant la vaga general del 29 de març. Foto: Emilio Morenatti.

Més que una exposició

Després de 10 anys sense visitar València, la passada edició de la mostra (World Press Photo 12) es va convertir en la cita més important de l’oferta cultural i d’oci valenciana amb més de 7.000 visites en quatre setmanes d’exposició. Enguany World Press Photo s’ha concebut a la capital del Túria com un projecte ampli amb un marcat caràcter divulgatiu estructurat en tres línies d’actuació diferenciades: Exposició, Difusió Didàctica i Metadata # 2.

Prenent l’exposició com a punt de partida l’entitat organitzadora de l’exposició a València, Doctornopo, articula un Projecte Cultural Integral amb la voluntat de connectar l’exposició i el seu contingut amb el context i el públic local aprofundint en la reflexió sobre el Dret a la informació abordant des de diferents perspectives cada any.

Així, mentre que l’any passat el tema central del projecte va ser la relació entre els fluxos d’informació i les violacions o conquestes dels Drets humans, i els problemes a què s’enfronta el periodisme en el desenvolupament de la seua tasca, l’edició 2013 posa el punt de mira en la idea del ciutadà informat i construeix un programa orientat a reflexionar sobre els límits que, en el context actual de constant transformació, crisi generalitzada i revolució tecnològica, es plantegen a aquest en l’exercici del seu dret.

La família del fotògraf, un matí durant les vacances d’estiu al nord d’Itàlia. Foto: Soren Bidstrup.

Entre els activitats paral·leles podrem gaudir d’un debat sobre el Dret a la informació i Llibertat d’Expressió el 6 de febrer, una Masterclass i un taller oferir per Ricardo Cases el 10 de febrer a la Universitat de València i a l’Escola d’Art Superior i de Disseny el dia 11 d’aquest mes. Per al 13 de febrer Petxacutxa de la Informació estarà a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UV.

Aquest any a més es contempla la possibilitat d’inscriure’s en un recorregut guiat fins a 10 minuts abans de l’horari de visita al hall de la Fundacio Chirivella Soriano d’acord amb la disponibilitat de places, explica Belén Iranzo, Coordinadora de projectes de Doctornopo. En la visita es facilitaran les eines necessàries per a l’anàlisis i comprensió de les imatges, i la seua adequada contextualització, alhora que s’ofereixen continguts que permeten adoptar una postura crítica sobre la idea del projecte cultural, oferint diferents nivells de lectura i especialització adaptats al grup visitant.

 

Las mejores imágenes del World Press Photo

LES MILLORS IMATGES DE LA WORLD PHOTO PRESS 2013 EN LEVANTE EMV. http://multimedia.levante-emv.com/fotos/sociedad/las-mejores-imagenes-del-world-press-photo-3353_1.shtml

METADATA #2

«Metadata es un espacio para la reflexión en torno al derecho a la información y la práctica periodística que se celebra en paralelo a cada edición de la exposición World Press Photo en Valencia»

World Press Photo 13 pone el punto de mira en la idea del Ciudadano Informado, y construye un programa de difusión didáctica y actividades orientado a reflexionar sobre los límites que, en el con texto actual de constante transformación, crisis generalizada y revolución tecnológica, se plantean al mismo en el ejercicio de su derecho.

Además el programa busca poner en valor y dar a conocer los derechos, libertades y también los deberes, del ciudadano como informado e informador, que le permiten actuar con la responsabilidad social que se deriva de su condición, esto es: contribuir a la construcción de una ciudadanía informada, crítica y activa en la esfera social, política y económica del mundo actual.

 «Periodismo ciudadano: el acto de un ciudadano o grupo de ciudadanos que desempeñan un papel activo en el proceso de recoger, transmitir, analizar y diseminar información »

 PROGRAMACIÓN METADATA#2

MESA REDONDA: PERIODISMO, DERECHO A LA INFORMACIÓN Y LIBERTAD DE EXPRESIÓN

Con Francesc Martínez, vicedecano de Periodismo, Sergi Pitarch, Presidente de la Unió de Periodistes Valencians y la participación de representantes de ambas instituciones y de diferentes medios de comunicación locales y nacionales.

localización y fecha ​06/02/2014 Facultad de Periodismo (UV) Avda / Blasco Ibañez nº 32 VLC Entrada libre hasta cubrir aforo.

PETXACUTXA DE LA INFORMACIÓN

Un formato abierto a la participación de ciudadanos, entidades civiles y profesionales del sector en el que los participantes podrán plantear su visión sobre los actuales problemas que acechan al periodista y al ciudadano en el ejercicio de los deberes y derechos propios de su condición. En el Pextacutxa se presentará la propuesta de creación de grupos de trabajo para la edición del “Manual del Ciudadano Informado/ Periodista” y el “Manual de las Buenas Prácticas en el Periodismo”.

Si perteneces a alguna organización o quieres participar individualmente como ponente puedes ponerte en contacto con nosotros por estos medios: contacto Mail belen@doctornopo.org

Localización y fecha: ​13/02/2014 Facultad de Periodismo (UV) Avda / Blasco Ibañez nº 32 VLC Entrada libre hasta cubrir aforo

GRUPOS DE TRABAJO Y PUBLICACIÓNES: MANUAL DE LAS BUENAS PRÁCTICAS EN EL PERIODISMO + MANUAL DEL CIUDADANO INFORMADO E INFORMADOR

Creación de dos grupos de trabajo para la investigación y reflexión sobre temas relacionados con el Derecho a la Información de los ciudadanos.

Publicar una edición actualizada de el “Manual de buenas prácticas en el Periodismo” es el objetivo del primero de los grupos de trabajo.

El segundo redactará el “Manual del Ciudadano Informado/Informado”, desde el que se pretenden abordar los derechos y obligaciones de los ciudadanos respecto a la información.

Si eres miembro de alguna organización o quieres participar individualmente en alguno de los grupos, puedes ponerte en contacto con nosotros.

 

PER A SABER MÉS:

http://www.chirivellasoriano.org/

http://www.unpalaciosinpuertas.com/world-press-photo-13/

http://www.worldpressphoto.org/publication/world-press-photo-13-yearbook

http://www.nonada.es/2014/01/world-press-photo-13-els-143-trets-precisos-del-world-press-photo-13.html

Aplicació per a mòbils http://www.worldpressphoto.org/app.

 

QUÈ ÉS UN PETXA KUTXA?

Petxa Kutxa (ペチャクチャ) és un format de presentació (majoritàriament creativa) en el qual s’exposa un treball de manera senzilla i informal. Originariament creat a Tokio l’any 2003 com a punt de trobada per a joves disenyadors on puguéssin mostrar les seves obres en públic i intercanviar opinions. Des d’aleshores, el format s’ha extès molt ràpidament a altres ciutats i llocs d’arreu del món. El nom de Petxa Kutxa deriva d’una expressió japonesa que imita el so d’una conversació (“chit-chat”).
La idea fonanental de Petxa Kutxa (pronunciat pe-chak-cha) és permetre compartir les idees de diversos presentadors durant una nit, mantenint un nivell d’interès i atenció alt a través de presentacions molt concretes. D’aquí es va crear el format 20×20 de Petxa Kutxa: a cada presentador se li permet utilitzar 20 imatges o diapositives, cadascuna de les quals és mostrada durant 20 segons. En total, cada presentació transcorre durant 6 minuts i 40 segons, després de la qual es fa una breu pausa per deixar pas a la següent presentació. Cada sessió  consta normalment de 14 presentacions.
Els presentadors (i gran part de l’audiència) venen normalment dels camps del disseny, l’arquitectura, la fotografia i l’art, encara que el fenomen s’ha extès recentment al món dels negocis. El format Petxa Kutxa s’ha replicat a més de 80 ciutats de tots els continents.
Si be no existeixen restriccions al tipus de contingut que pot ser presentat, alguns organitzadors han afegit les seves pròpies variacions o regles al format.

Font: Wikipedia (traducció i adaptació de l’entrada en castellà)

Post a Comment