REPENSEM LA CIUTAT, TRANSFORMEM LA SOCIETAT. La València que necessitem per a viure. Debat Municipalista. València, gener/març 2023

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) ha participat en aquesta xarxa d’entitats que juntes repensem la societat i especialment la nostra ciutat de València. Us facilitem la documentació, conclusions i dinàmiques realitzades

LA SOCIETAT CIVIL EMPLAÇA A LES CANDIDATURES MUNICIPALS A COMPROMETRE’S DE VERITAT AMB LA TRANSFORMACIÓ DE LA CIUTAT 

El debat al voltant de les carències i necessitats de la ciutat de València ha mobilitzat en un procés participatiu inèdit a molts més dels col·lectius que van convocar la Trobada Municipalista celebrada el 28 i 29 de gener. Prop de quaranta col·lectius i associacions locals han plasmat ja les seus insatisfaccions i demandes en un document anomenat La València que necessitem per a viure
Des de la constatació de què en els últims anys València ha millorat en molts aspectes, els firmants critiquen que la desigualtat i la pobresa persisteixen i en alguns barris es cronifiquen. Qüestionen que les inversions s’hagen concentrat en excés en el centre històric i altres enclavaments singulars que s’han convertit més en llocs per a l’oci, les franquícies i el turisme massiu que en espais per a l’ús popular, el comerç tradicional i el gaudi de les persones residents. I critiquen també que en aquests anys no s’han facilitat vies reals per a una participació ciutadana efectiva.

Organitzacions ciutadanes i col·lectius socials de la ciutat de València considerem que cal fer balanç i alçar la veu per a expressar tot allò que queda per fer per tal d’aconseguir una ciutat que afronte els reptes climàtics, socials, culturals i urbanístics que la ciutadania democràtica exigeix.

En els darrers anys València ha millorat però la desigualtat i la pobresa persisteixen i en alguns barris s’han cronificat. Les inversions es concentren en excés i el centre històric i altres enclavaments s’han convertit més en llocs per a l’oci i el turisme massiu que en espais per a l’ús i gaudi de les persones residents.
L’aposta per les grans infraestructures i el creixement urbanístic, fins i tot ressuscitant vells PAIs, pot acabar consolidant la fractura social i espacial, a més d’agreujar el problema d’accés a l’habitatge o la destrucció d’entorns com el litoral o l’horta periurbana, claus per a dotar a València de singularitat i assegurar la sostenibilitat del conjunt metropolità.

A la ciutat trobem a faltar vies i instruments per a consolidar espais de participació reals i decisius en el conjunt de processos que afronta la ciutat. En el govern municipal evidenciem de manera preocupant la manca d’un acord sobre el model de ciutat.

És imprescindible preservar i impulsar una ciutadania crítica i organitzada, tant per a consolidar i avançar en les polítiques que s’han demostrat útils com per a incorporar noves estratègies alineades amb les demandes i aspiracions encara insatisfetes. Amb el vot no n’hi ha prou, cal afavorir les condicions per a l’exercici d’una mobilització crítica permanent.


En la Trobada Municipalista celebrada els dies 28 i 29 de gener un ampli ventall d’entitats vam obrir un espai per a posar en comú les demandes més sentides i per a interpel·lar als qui en la primavera es presentaran a unes eleccions municipals que poden ser decisives. Aquest document resumeix les ponències i els debats promoguts en la Trobada i les aportacions de les persones i entitats que hi van intervindre, a més d’altres que s’han sumat al procés participatiu encetat. Amb aquestes eines pretenem bastir una agenda de canvi amb l’establiment de les prioritats ciutadanes en la definició democràtica del model de ciutat que aspirem a construir.

València, març de 2023

 

 

 

Col·lectius, associacions, plataformes i entitats participants:

Acció Cultural del País Valencià; Acció Ecologista – Agró; ACDESA – Associació Ciutadana en Defensa de la Sanitat Pública; ACICOM – Associació Ciutadania i Comunicació, Aliança per l’Emergència Climàtica de València; Associació de veïnes i veïns de Campanar; Associació Veïnal de Benimaclet; Associació Veïnal de Natzaret; Associació Veïnal FuensantaATTAC, Justícia Econòmica Global; Ca Revolta; Càtedra Tierra Ciudadana – UPV; CGT; Comissió Ciutat-Port; CAS – Coordinadora antiprivatització de la sanitat; Coordinadora Valenciana per la ubicació racional de les energies renovables; Cuidem GoDella; Decidim; Ecologistes en Acció; El Rogle, Mediació, Recerca i Advocacia; EntrebarrisFederación Unión Africana España; Fent Camí – Acció Municipalista; Fundació NovaterraH2O, Plataforma per un aigua pública transparent i de qualitat; Iaioflautes València; Indignats amb Renfe; Intersindical Valenciana; Joventut pel Clima; Oxfam Intermón València; PAH – Plataforma d’Afectades per la Hipoteca; Parc Central Sense Especulació; PELPAP – Plataforma El litoral per al poble; Plataforma en defensa d’un ferrocarril públic; Plataforma per Russafa; ReCoVa –Asociación Residencias Dignas Comunidad Valenciana; Seminario de Mujeres Grandes; València Saludable.

Descarrega els documents (punxa damunt):

CONCLUSIONS TROBADA MUNICIPALISTA

 

Nota de Premsa conclusiones trobada, 20 marzo 2023

.

Gravacions de la Trobada facilitades per RTV del Poble

 

Recull de premsa: