REBELLION en Cine Club: ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimarts 25 d’octubre a les 18:00h a l’OCTUBRE CCC
Autora: Mireia Climent
La projecció d’aquest mes ens parla dels orígens del col·lectiu Extinction Rebellion, un grup d’acció directa contra el canvi climàtic. Mostra les lluites d’egos, els ideals i el xoc generacional. Es tracta d’un thriller inspirador, dramàtic i trepidant.
Sinopsi:
El moviment ecologista va veure com el 2018 emergia un nou col·lectiu que apostava per l’acció directa i la desobediència civil. El film mostra els orígens d’Exctintion Rebellion per primer cop. L’accés inèdit al nucli dur del grup retrata l’eufòria inicial, els dilemes morals i l’augment dels conflictes per prendre decisions consensuades a mesura que el moviment creix. La tensió interna s’ajunta amb la pressió policial i política per desestabilitzar el col·lectiu.
Direcció: Maia Kenworthy i Elena Sánchez Bellot.
Regne Unit (2021). 82 min.
V.O. en anglés i subtítols en català i castellà.
La crítica ha dit sobre aquesta pel.licula:
“Aquest film fa una feina impressionant a l’hora de narrar un período de temps notable on gent normal va prendre una posició i va exigir que s’escoltés la seua veu”- Mark Adams, Business Doc Europe.
“Com un improbable grup d’activistes de base va canviar la cara de les protestes pel canvi climàtic al Regne Unit per sempre”- Cath Clarke, The Guardian.
Si no vols perdre l’oportunitat de vore-la i conéixer més sobre aquest moviment social, tens una cita el proper dimarts 25 d’octubre a les 18:00 hores, al Saló d’actes del Octubre Centre Cultura Contemporànea. C/ Sant Ferràn, 12, 46001 València. L’entrada és lliure fins completar aforament.
Després de la projecció hi hará un col.loqui amb persones relacionades amb l’àmbit del documental:
Amparo Salom
Professora de Educació Secundària Obligatòria i professora de l’Escola Oficial de Idiomes. És membre i activista de Extinction Rebellion València des de 2021, on ha participat en diverses xarrades. Actualment pertany al equip de coordinació de l’organització.
No es considera cap experta en medi ambient o crisis climàtica, però és una ciutadana preocupada pel nostre present i futur. La crisi ambietal, climàtica i energètica fa temps que ha deixat de ser una qüestió d’experts per a passar a ser una qüestió política que ens concerneix a totes les persones.
Miguel Martínez Ramos
Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials. Llicenciat en Psicologia. Màster en Tributació. Doctor en Administració i Direcció d’empreses. Professor titular del Departament de Finances i Comptabilitat de la Universitat Jaume I de Castelló.
Va participar en el naixement del node de València d’Extintion Rebellion en 2019. Eixe mateix any, va ser promotor de l’Associació universitària Comunitat UJIxPlaneta, dedicada a que les crisis climàtica i ecosocial tinguen una resposta valenta i responsable per part de les universitats. Des de febrer d’enguany està en Rebel·lió Científica tant a nivell Estatal com als nodes de València i Castelló.
Carles Porcel – Moderador
Llicenciat en Filosofia, suficiència investigadora del doctorat en Psicologia i Màster en intervenció psicològica amb DBM® (tots dos per la Universitat de València). Director de Capacitador.info i capacitador.es. Fa prop de 30 anys va començar a formar-se en diferents disciplines de creixement personal i desenvolupament professional.
Involucrat politicament als Verds País Valencià i més tard, el 2004, als Verds-Esquerra Ecologista (un dels partits fundadors de Compromís). Ha treballat professionalment amb Joan Ribó (alcalde de València) i Florent Marcellesi (eurodiputat d’EQUO Primavera Europea)
Des 2016 s’ha dedicat plenament a ajudar professionalment persones i organitzacions de l’espectre verd, progressista, valencianista i feminista. Ha impartit formació en diferents organitzacions: Compromís, Iniciativa del Poble Valencià, EQUO (Andalusia i Euskadi), Podem, entre d’altres.
Autor del llibre Què és la PNL (esgotat) i de l’ebook Desafins mentals? Com superar-los? (t’ho pots descarregar a www.desafinos.com)
Fitxa técnica de Rebellion
Direcció: Maia Kenworthy i Elena Sánchez Bellot
Producció Executiva: Kevin Macdonald, Lisa Marie Russo, Jess Search, Sandra Whipham
Producció: Kat Mansoor
Fotografia: Maia Kenworthy, Elena Sánchez Bellot i Amy Newstead
Edició: Michael Nollet
Música: Wayne Roberts
Disseny de so: Rick Blything
Enregistrament de so: Nikky French
Animació: Plume Films
Alguns premis i festivals:
- Festival de Documentals d’Amsterdam IDFA- Països Baixos, 2021
- Festival de Cinema Movies That Matter de La Haia- Països Baixos, 2022
- Festival de Cinema Human Rights Watch de Nova York- Estats Units, 2022
- Festival de Cinema Documental de Castlemaine- Austràlia, 2022
Sobre les directores:
Maia Kenworthy
Directora
Maia és una documentalista indepentent de Londres. Ha dirigit i produït pel·lícules per a organitzacions benèfiques i artístiques, i ha impartit tallers creatius a escoles i universitats de tot el Regne Unit. Amb formació en història i art, sempre s’ha interessat en la narració visual i les maneres en què ens pot connectar. El 2018 va conèixer els cofundadors d’Extinction Rebellion i ha passat els últims quatre anys immersa en el món de l’activisme.
Elena Sánchez Bellot
Directora
Elena és una cineasta espanyola establerta a Londres. És una directora i editora que filma ella mateixa, amb ganes de captar les maneres matisades i complicades en què som humans. El seu treball anterior inclou pel·lícules per a institucions del sector públic com la National Housing Federation i el Arts Council England, així com per a clients privats com l’NBA, MTV i NBC. Dirigeix tallers per a cineastes i imparteix classes sobre el màster en cinema documental a la University College London. Rebellion és el primer llargmetratge que dirigeix.
El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40. Així mateix, comptem amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs.
S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa, de l’any 2004, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum d’aquesta expressió cinematogràfica a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada, fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització de les persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.