Programa 17-2023 València, Klara i Transparent. Xarrem amb Joanna Giménez, Manolo Molins, Álvaro Alvarez + Píndola pel valencià i Agenda ACICOM

 

31/05/2023Programa 17-2023 València, Klara i Transparent. Xarrem amb Joanna Giménez, Manolo Molins, Álvaro Alvarez + Píndola pel valencià i Agenda ACICOM

Bon dia a totes i a tots
Avui fem el programa Sara García Cabrera, , Francesc Fenollosa i Ten que fa la Píndola pel Valencià d’ACICOM i Tirant de Veu, Manolo Totxa i Joan Sesé al control i dirigeix Jose Ignacio Pastor.

 

SUMARI

Xarrem amb Joanna Giménez García, periodista col·laboradora d’ACICOM en València Klara i Transparent que ha estat en 2023 tres mesos en la India com a cooperant. Que ens contarà la seua experiència i la seua visió sobre el País més poblat de la terra.

Periodista. Cofundadora de l’agència El meu Màrqueting Digital.  També redactora en El Salto Diari.  Ha treballat com a encarregada de Projectes Estratègics Municipals i Europeus, i responsable de comunicació en una consultora política.

S’ha especialitzat en la redacció de peces periodístiques, sobretot temes relacionats amb moviments socials, activisme i medi ambient. També amb experiència en gestió de xarxes. socials, copywriting, disseny web, estratègies de comunicació, gestió d’esdeveniments i coordinació d’equip i projectes, entre altres.

També realitza projectes en l’àmbit audiovisual

Ha sigut membre de l’equip de València Klara i Transparent de setembre a desembre de 2022.

Ha estat coneguda,, malauradament, per la seua detenció exercint de periodista que cubría una de les accions reivindicatives contra l’emergèmncia climàtica en el museu del Prado 

Avui Joanna ens parla de la seua experiència humana i professional a l’Índia

https://www.elsaltodiario.com/india/revolucion-masiva-agricultores-indios

agricultores indios

 

Píndola pel Valencià d’ACICOM realitzada per Tirant de Veu: Decepció “Linguapax Internacional” i Tirant AVANT Festival

– Xarrem amb Manolo Molins Casaña, soci d’ACICOM. Dramatug. Que li hem convidat per parlar especialment de la seua obra El Moviment, que ens pot ajudar a comprendre l’avanç de l’extrema dreta entre els més joves.

Tot i nàixer a Montcada, ben prompte es va traslladar a viure al poble veí d’Alfara del Patriarca (a l’Horta Nord) amb la seua família i actualment resideix a València

Es va llicenciar per la Universitat de Santo Tommasso de Roma i per la de València, però la seua formació teatral és producte d’una activitat personal intensa, continuada i independent.

És fundador del Grup 49, amb el qual participa en el moviment de teatre independent, que pretén acostar el teatre valencià a les tendències europees, tot mantenint els elements populars, com ara el sainet. 

És un autor prolífic i la seva producció teatral presenta una gran diversitat formal i temàtica. Francesc Foguet, professor de literatura catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona situa la seva escriptura «en el centre de les preocupacions filosòfiques i les paradoxes polítiques i socials de la contemporaneïtat»]

També s’ha interessat per la direcció escènica i el muntatge d’espectacles partint de textos o poemes d’autors com Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés o Mercè Rodoreda.

Ha versionat autors universals com Shakaspeare o Txèhov.

La seua trajectòria ha estat reconeguda amb nombrosos premis, com ara el Premi de la Crítica de teatre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, el Premi Octubre de teatre, el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en vuit ocasions i el Premi Ciutat de València en dues ocasions. 

L’any 2017 va obtenir el Premi Pere Capellà de teatre, la denominació que rebia en aquell moment el Premi Octubre de teatre, per Poder i santedat (Els àngels de Sodoma).[4]

L’any 2018 la Generalitat Valenciana li va concedir el Premi d’Honor de les Arts Escèniques. 

Aquesta obra va ser estrenada i representada al Teatre Principal de València, del 16 d’octubre al 8 de novembre de 2020, muntada i dirigida per Paco Azorín.

Premi Mèrit Cultural Ajuntament de València 2023

El Moviment: El moviment és un experiment en el qual un professor vol mostrar als alumnes fins a quin punt les societats lliures i obertes no són immunes a l’atractiu de les ideologias autoritàries i dictatorials.

 

– Xarrem amb Alvaro Alvarez Rodrigo , soci d’ACICOM , autor del llibre “Fisuras en el firmamento” que serà presentat aquesta vesprada a la Sala d’Actes del CCC Octubre, amb projeccions incloses https://acicom.org/el-desafiament-de-les-estrelles/

Investigador doctor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València

Formació acadèmica:– Doctor en Història contemporània (2019. Universitat de València), amb la qualificació d’excel·lent cum laude i esment internacional. Premi extraordinari de doctorat.

– Màster oficial en Aplicacions Multimèdia (2017, Universitat Oberta de Catalunya).

– Màster en Història Contemporània (2014. Universitat de València).

– Llicenciat en Història (2000. Universitat de València), amb la qualificació de Premi extraordinari de llicenciatura.

– Llicenciat en Ciències de la Informació (1991. Universitat Politècnica de València).

Experiència laboral com a historiador:

Contractat postdoctoral a la Universitat de València des de novembre de 2021.

Contractat predoctoral FPI en el departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València (2016-2019), vinculat al projecte “Transicions, moviments socials i democràcia en el segle XX. Espanya en perspectiva comparada” (HAR2014-57392-P).

Principal línia d’investigació:

Les estrelles de cinema sota el primer franquisme des d’una perspectiva de gènere, al costat d’altres qüestions relacionades amb la cinematografia durant aquest període, sobre la qual compte amb diverses publicacions, que les seues més recents són:

– Álvaro Álvarez Rodrigo. Fissures en el firmament. El desafiament de les estrelles de cinema a l’ideal de feminitat del primer franquisme. València, *Publicacions de la Universitat de València, 2022.

— “Quina pel·lícula veiem després del No-Do? Les revistes cinematogràfiques com a instrument d’orientació política i moral durant el primer franquisme”, en Lucía Prieto i Claudio Hernández Burgos (ed.), Divertir-se en dictadura. Marcial Pons (en premsa).

— “La veu d’una autoritat heterodoxa sobre l’amor en el primer franquisme. Els consultoris sentimentals d’Amparo *Rivelles”. Passat i memòria: Revista d’història contemporània, n. 23 (2021), pàg. 260-282.

— “Sara Montiel: De ‘Lolita’ a vamp. La sensualitat d’una estrela que desarma la moralitat nacionalcatòlica de postguerra (1942-1950)”. Journal of Spanish Cultural Studies, n. 21-3 (2020), pàg. 371-388.

— “El cos com a desafiament a l’ideal de feminitat franquista. Sara Montiel, l’estrela espanyola que va vindre de Hollywood (1950-1957)”. Arenal. Revista d’història de les dones, 27.2 (2020), pàg. 355-381.

Experiència laboral en mitjans de comunicació:

Des de juliol de 1992 a febrer de 2013 treball en Televisió Valenciana – Canal 9, on realitze diverses funcions, tant en el departament d’Informatius com sobretot de Programes, com a director, redactor, guionista i reporter en diferents espais culturals i d’entreteniment i especialment cinematogràfics.

Entre 1989 i 1992 treball en diversos mitjans de premsa i ràdio.

  • https://fisurasenelfirmamento.es/Un llibre plantejat des de la perspectiva de la història cultural i de gènere que revela la construcció de la imatge d’algunes de les principals estreles cinematogràfiques espanyoles dels anys quaranta i cinquanta i el desafiament que van suposar a l’ideal de feminitat del primer franquisme. Actrius com Amparo Rivelles, Sara Montiel i Conchita Montes es van convertir en models heterodoxos de gènere enfront de la concepció de la dona com a mare retirada en l’esfera domèstica i subordinada a l’home que la Dictadura va tractar d’imposar. Fascinació, glamur, seducció… Poques figures eren comparables a les estrelles de cinema durant els anys quaranta i cinquanta, quan el Seté Art era el gran mitjà d’entreteniment de masses. Especialment, les actrius, els qui van gaudir d’una popularitat i carisma que les van convertir en instrument de creació d’identitats per a moltes seguidores. Espanya també va comptar amb la seua pròpia fama. Però en un context de precarietat i repressió moral, aquestes dones no s’ajustaven a l’ideal de feminitat que la Dictadura franquista va intentar imposar al conjunt espanyoles. Es van constituir, doncs, en models heterodoxos, que suposaven un desafiament als codis normatius de gènere, ja que no exemplificaven els preceptes de domesticitat i maternitat, subordinació a l’home, amague… El present llibre mostra com a través de les pel·lícules que van protagonitzar i de les seues aparicions en els mitjans de comunicació es va construir la seua imatge com a estreles. Una projecció que sovint resultava incòmoda per al règim, que va tractar de resignificar o silenciar aquells aspectes inconvenients.Amparo Rivelles Apoderament i resiliència van permetre a la primera conduir la seua vida en els marges de les convencions socials. 

    Sara Montiel va ser la primera sex-symbol del franquisme 

    Conchita Montes, una dona intel·lectual que expressava reivindicacions feministes. 

    https://acicom.org/el-desafiament-de-les-estrelles/

AGENDA ACICOM

Açò és València, Klara i Transparent, un programa d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) i Ràdio Klara. Al servei de la ciutadania i especialment dels moviments socials i de les persones que es preocupen i ocupen en millorar la societat

AGENDA ACICOM
– 31-05-23 a les 18:00 al CCC Octubre, té lloc el col·loqui i projeccions “El desafiament de les estrelles de cinema a l’ideal de feminitat del primer franquisme”. L’acte contarà amb Álvaro Álvarez, periodista, historiador de la Universitat de València i autor del llibre “Fisuras en el firmamento”. https://acicom.org/el-desafiament-de-les-estrelles/

– 31-05-23 Es presenta el llibre “Les silenciades. Sis casos de repressió franquista contra la dona a Paterna”. Serà a les 19:00 al saló d’actes Alfons el Magnànim del centre La Beneficència. Contarà amb la presència de l’autora, Gema López, el diputat de Cultura, Xavi Rius i Teresa Llopis, familiar d’una de les víctimes.

– 01-06-23 al teatre Musical del Cabanyal a les 18:00, serà el taller de diagnosi del barri “Fem barri, una mirada als barris en col·lectiu”. Organitza l’Ajuntament de València i l’entrada és lliure.

– 01-06-23 A les 19:00, al saló d’actes del Conservatori Profesional de Música, serà la Conferència “El nacimiento del ferrocarril Valencia-Tarragona a través de la prensa”, a càrrec d’Óscar Calvé Mascarell. Es podrà seguir per streaming al canal de youtube RSEAP Valencia

01-06-23 a les 19:00 reunió per preparar l’acció per conmemorar el primer aniversari de la massacre de Melilla. Serà a la seu de la Federación Unión Africana de España, al carrer Marqués de Montortal, 65, a Torrefiel.

01-06-23 19:00h. Intersindical Cultura i la Colla Ecologista La Carrasca presenten l’exposició ‘És l’hora del tren’, que té per objectiu promoure la millora de la línea del tren Xàtiva-Alcoi i que es podrà visitar fins al 16 de juny.. Serà a la seu del sindicat, al carrer Juan de Mena, 18 i l’acte estarà presentat per Pau Martínez Ferre, membre de la Colla Ecologista La Carrasca i Salvem el Tren Xàtiva-Alcoi.

01-06-23 Data límit per poder votar als premis Tirant Avant per a produccions en diversos accents del català. Recordem que en cas d’empat, també es contabilitzaran els m’agrades. El plaç es tanca a les 23:30.

03-06-23 arranca la Setmana Intercultural del barri d’Orriols amb un cercaviles intercultural que començarà a les 17:00h des de C/Santiago Rusiñol, 3.

03 i 04-06-23 tindrà lloc la “Russafira”, una fira social, artista i artesana que porta per lema “La Russafa que volem”. Es pot visitar els dos dies de 12:00 del matí a 22:00 de la nit al Parc Granero.

5-6-23 Estrena de la pel·lícula En defensa del Saler, dirigit per Jose Carlos Díaz, organitza ACICOM Cine Club Acció Documental. 18h Sala d’Actes del CCC Octubre

Pots veure i sentir tot el programa complet Programa 17 en Canal de Youtube d’ACICOM: https://youtu.be/c4HlPcSeANs

Programa que organitza ACICOM amb la col·laboració de Ràdio Klara

En directe dimecres d’11 a 12h. en el 104,4 de la FM .
Streaming https://www.facebook.com/104lliuredirecte
Contacta amb nosaltres o fes seguiment en:
Youtube d’ACICOM https://www.youtube.com/c/ACICOMCANAL
Llistes de reproducció:  València, Klara i Transparent https://www.youtube.com/playlist?list=PLwoAutgmORmvQDxJZCA8ftsrGHVlxaDcK
 Qui és qui https://www.youtube.com/playlist?list=PLwoAutgmORmuqOmKoJWVp2iMjLKwP6kt_
Ivoox: https://www.ivoox.com/klara-i-transparent_sb.html
Contacte , suggeriment, preguntes, consultes per Whatsapp i Telegram: 601274474
Telèfon de contacte en directe amb el programa 963915721
Correu electrònic: klaraitransparent@gmail.com