PETITA ESCOLA, en Cineclub i ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 13/03/2024 a les 18:00 h. a l’OCTUBRE CCC

ACICOM i ACPV, a través de Docs Barcelona, projectarà el documental valencià “Petita Escola” el pròxim dimecres 13 de març a les 18 hores a la Sala d’Actes del Centre de Cultura Contemporània Octubre.

Fitxa tècnica

Any: 2022
Duració: 90 min.
Rodat en: Bèlgica
Idioma: Francés
Subtítols: Català i castellà

 

Sinopsi

Marie i Juliette van deixar l’ensenyament tradicional per a obrir en el cor de Brussel·les la “Petite École”, acollint xiquets que no han anat mai a l’escola, sovint en situació d’exili. Els oferixen espai i temps, allunyats dels processos d’aprenentatge acadèmic formal, per a ser o tornar a ser xiquets, abans d’enfrontar-se a una institució escolar. Mentres s’esforcen i articulen la seua pedagogia, la pel·lícula ens porta a qüestionar el sistema escolar convencional.

Directora

Lydie Wisshaupt-Claudel residix a Brussel·les des de 2001. Va estudiar edició en l’Institut Nacional Superior d’Arts Escèniques (INSAS). Després de graduar-se el 2006, va fer el seu debut com a directora amb There’s still light (Il i a encore de la lumière), un diari de viatges a Islàndia sobre com enfrontar-se a la soledat. Basada en un llarg viatge per carretera a l’Oest americà, va sorgir Sideroads (2012), el seu primer llargmetratge documental: juntament amb la seua parella, va conéixer als estatunidencs oscil·lant entre la fe i la desil·lusió cap al Somni americà. Durant el viatge, es va trobar amb la ciutat militar de Twentynine Palms, on va tornar a dirigir Killing Time – entre deux fronts, el seu tercer documental, que ha guanyat múltiples premis i reconeixement internacional en festivals el 2015. El seu nou llargmetratge documental, Leading Lights (Éclaireuses), ens convida a qüestionar el nostre sistema educatiu i biaix, a través de l’observació del treball diari i la investigació de dos professors, treballant amb xiquets sense passat escolar, per a la majoria d’ells a l’exili. Encara treballa alternativament com a directora i muntadora de cinema, ja que està convençuda que totes dues activitats són complementàries i s’enriquixen mútuament.

Col·loqui posterior

Participa:

  • Marlucy Alves Paraíso és professora titular de la Facultat d’Educació de la Universitat Federal deMinesGerais (Brasil) i investigadora del Consell Nacional per al Desenvolupament Científic i Tecnològic del Brasil (CNPQ). Actualment, és professora visitant i investigadora en el Departament de Didàctica i Organització Educativa de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València amb la beca dona CAPES.

 

 

  • Teresa Mata Ferrer és mediadora cultural en projectes d’art, educació i participació social. Membre de la cooperativa MassaSalvatge, amb formació en audiovisuals, educació artistica i gestió de museus. Realitza projectes educatius en educació no formal, per a institucions culturals (IVAM, CCCC) especialment per primer cicle d’infantil. Projectes educatius als barris com “Explora el teu barri” i “Totò cine escolar itinerant” per a primària amb la Regidoria d’educació de l’Ajuntament de valència i també projectes autogestionats com “La Figuera de Benimaclet” un espai pedagògic comunitari en el context del barri que promou espais de vida conscients i compromesos amb la xicalla.