Periodisme i política contra les notícies falses. 23/03/23 a les 19h. OCTUBRE Centre de Cultura Contemporània

Organitza: PSPV-PSOE de la ciutat de València
Col·labora: ACICOM Associació Ciutadania i Comunicació
.
ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) tenim com a missió la millora de la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania valenciana. Les notícies falses i la desinformació són element tòxics en la nostra dieta. Hem posat en marxa diverses iniciatives contra eixa desinformació que ataca la democràcia i l’empoderament de la ciutadania.
Ara el PSPV-PSOE ens ha fet una interessant proposta, que des de la nostra independència com a societat civil organitzada, ens ha paregut molt oportuna per tal de lluitar contra les notícies falses. Es tracta del compromís polític d’un partit, el socialista, que governa i aspira a revalidar el govern, que invita a professionals de la comunicació, expertes i societat civil. per a treballar conjuntament contra la desinformació.
.
La desinformació és un element tan decisiu per a desestabilitzar una societat que  acaba distorsionant la realitat a partir de la mentida. Estem en l’era de les fake news, un període en el qual professionals sense escrúpols i amb molts interessos econòmics i ideològics manipulen i distorsionen el material amb el qual es fabriquen les notícies amb l’objectiu dalimentar l’odi, polaritzar la societat i tornarla desconfiada. Aquests professionals, amb l’ajuda inestimable dels canals dinformació digitals (mitjans, xarxes …) han conformat una autèntica indústria de la desinformació capaç d’erosionar la democràcia, soscavar la confiança en les notícies, en els mitjans de comunicació i els i les professionals i manipular lopinió de la ciutadania i influir en la nostra presa de decisions.
.
2023 és una any marcadament electoral, en breu seran les eleccions municipals i autonòmiques i després vindran les eleccions generals (i en 2024 els comicis del Parlament Europeu). Ja hem vist com la desinformació ha jugat un paper clau en processos electorals recents i hem de tindre preocupació per evitar que això passe ací també. Per a reflexionar sobre tot allò i, fins i tots, plantejar alguna iniciativa al respecte, el Partit Socialista organitza este acte públic, amb la col·laboració d’ACICOM Associació Ciutadania i Comunicació
.
Hem convidat a participar en este acte a:
  • Alicia Martí, delegada de La Razón Comunitat Valenciana
  • Salva Enguix, delegat de La Vanguardia Comunitat Valenciana
  • Patricia Moratalla, professora de marketing i formació contra faules i fakenews
  • Alfons Garcia, subdirector de Levante-EMV

Comptarem amb la intervenció de Sandra Gómez, vicealcaldessa de València i candidata socialista a l’Alcaldia

Modera: Rosa Dominguez, periodista i cap de premsa del PSPV-PSOE de la ciutat de València 
Presenta: Juan Medina, president d’ ACICOM Associació Ciutadania i Comunicació.
 

Els objectius de l’acte són:

  • Visibilitzar la problemàtica i influència de les notícies falses en la política com a element desestabilitzador de la democràcia.
  • Analitzar amb professionals dels mitjans de comunicació el fenomen de les notícies falses.
  • Plantejar possibles iniciatives per a previndre els efectes de les les notícies falses en l’opinió pública i en les pròximes campanyes electorals.
.
.

Quan?: Dijous, 23 d emarç de 2023 a les 19h

.

On?: Octubre Centre de Cultura Contemporània, C. de Sant Ferran, 12 – València https://goo.gl/maps/qLpNPJvv5qWWLCiAA
.

INSCRIPCIÓ: https://forms.gle/Uj2QpZE2jgk1ZAtY7

L’aforament és limitat, per tant, es convenient fer inscripció prèvia. S’enviarà un correu amb la confirmació de l’assistència.
Finalment, si ho consideres oportú, agrairem que faces arribar esta invitació a les persones que puguen estar interessades en assistir.
Gràcies per la teua atenció.
Col·labora:
Logo ACICOM.jpeg
.
.

1.- Introducción a la dietética digital: partiendo del documental Super Size Me, se aplica la analogía alimentación/tecnología que enfatiza la necesidad de adoptar una dieta digital adecuada. A través del concepto “dietética digital” analizamos la influencia individual, social y política de las corporaciones tecnológicas

2.- Distopías tecnológicas: tres episodios de la serie Black Mirror ayudan a profundizar en el relato predominante sobre las tecnologías digitales. Abordaremos la construcción de la identidad digital, cómo los algoritmos cuantifican y condicionan nuestras relaciones sociales, y las formas de participación social y política que fomentan las redes comerciales.

3.- Usuarios digitales y reprogramación: Dos documentales (Generation Like y Citizenfour) exponen dos roles opuestos de usuarios digitales: los consumidores pasivos y trabajadores explotados en las redes comerciales; y el ciudadano digital, ejemplificado en Edward Snowden, que destapó el sistema de vigilancia global del gobierno estadounidense. Para cerrar, la película Summer Wars apunta vías de intervención con herramientas y prácticas digitales alternativas orientadas a la autonomía y soberanía tecnológicas.

 

  • Programa de Carne Cruda sobre Fake news: vidas rotas por las noticias falsas. Un programa en colaboración con AVANF, la Asociación de Víctimas y Afectados de Noticias Falsas https://avanf.org/, associació amiga d’ACICOM, que es presentarà el pròxim 28/03/2023 al Museu López Piñero. Se abordan algunos de los casos más conocidos de fake news en nuestro país y analizamos cómo esa emisión continua y programada de noticias falsas puede destruir nuestro ecosistema democrático y truncar vidas. Un programa especial con AVANF, la Asociación de Víctimas y Afectados de Noticias Falsas, y sus fundadores Antonio Collado y José Manuel Rodríguez Victoriano. Hablamos también con Maribel Teigell, viuda del doctor Luis Montes, víctima de bulos informativos en 2005. Y hablamos del funcionamiento de las fake news con Marc Amorós, y entrevistamos al juez Joaquim Bosch para conocer cómo defenderse judicialmente frente a estos casos. Más información aquí: https://bit.ly/FakeNews1181     https://www.youtube.com/watch?v=iAJq3YMtLZo&feature=youtu.be

.