MICE 2015, ELS XIQUETS SOMIEN EN ANGLÈS I VALENCIÀ

Jaime Millas seua      Cartell Oficial MICE 2015

El nostre soci, membre del Consell de Gestió, Jaime Millàs ha escrit aquesta suggerent crònica-article d’opinió sobre la MICE 2015, com a participant de la mateixa.

MICE 2015, ELS XIQUETS SOMIEN EN ANGLÈS I VALENCIÀ

L’ultima edició de la MICE (Mostra Internacional Cinema Educatiu)  ha oferit un important aparador de la cultura visual que els nostres fills i néts estan aprenent i consumint en les escoles. No importa que aquests xiquets visquen a Espanya, Índia, Mèxic, Brasil o Grècia perquè tots ells, malgrat la distància física que existeix entre els seus països, comparteixen un món global en el qual la música, el cinema, la televisió, els contes i els relats per a joves circulen per un espai que no té fronteres.

La gala d’apertura que es va celebrar en el Teatre Micalet de València va posar el punt de vista lingüístic que cal adoptar en aquesta conjuntura política on el particular és universal i, al contrari, on per a sobreviure en un món globalitzat cal alimentar les identitats més xicotetes, les que defineixen la societat en la qual creixem i ens desenvolupem. Amb el valencià els xiquets cantaven, parlaven, explicaven històries, i amb l’anglés es feien entendre per l’auditori que havia arribat d’altres països estrangers per a reafirmar la projecció de la Mostra en la seua tercera edició.

La dreta que està governant els últims anys ha intentat distorsionar l’esperit de normalització lingüística que van aplicar els socialistes i altres formacions progressistes i nacionalistes en la recuperació de la llengua que dóna identitat pròpia a aquells pobles que la tenen des de segles. I amb aqueix objectiu ocult els governs regionals van readaptar lleis i normes perquè l’anglés entrara en l’escola com a tercera llengua en igualtat de condicions que el castellà i el valencià. Però en realitat era una maniobra dissuasiva per a retallar mitjans tècnics i pressupostaris a l’ensenyament en valencià. En Balears el trilingüisme és probable que li coste la majoria parlamentària al govern del PP en les noves eleccions.

Em va sorprendre molt comprovar que en les activitats de la Mostra els xiquets, professorat i les mares i els pares de l’alumnat posaven en pràctica un renovat bilingüisme que deixa l’aprenentatge del castellà en l’àmbit de la família, dels mitjans de comunicació, de les relacions socials i col·loca al valencià i l’anglès com a llengües principals de l’ensenyament i de les pràctiques culturals.

D’aquesta manera resultava estimulant veure com els xiquets recreaven la partitura anglesa del meravellós musical West Side Story (per a ells West Child Story) en un relat amorós desenvolupat en els carrers del barri del Carme i en una competició musical de xiquets i xiquetes de quatre i cinc anys disposats a viure el mític Harlem de Robert Wise, que nosaltres descobrirem quan érem també xiquets en els primers cinemes de pantalla panoràmica.

La MICE també m’ha donat altres sorpreses. Descobrir com l’experiència de televisió educativa que es duu a terme des de fa quatre anys en el barri valencià de Benimaclet, amb el nom Magacim, incorpora als xiquets en assumptes informatius de presa de consciència ciutadana, i ajuda a recuperar la memòria dels llocs on vivim. A través de Nautilus vam poder saber que una escola pot transformar-se en un plató de televisió. I tot açò asseguts en un solar autogestionat del barri del Carme, situat enfront de la seu de Jordi El Mussol, entitat organitzadora del festival, com si fórem okupes d’espais que la gran ciutat oblida.

Els tres dies del festival han oferit una finestra oberta a una educació i a una comunicació marcades per la interculturalitat, l’amor al valencià i a la tradició anglòfona, les expressions artístiques (ball, música, cant) que formen part de llargues hores de programació televisiva, una finestra oberta a una educomunicació lúdica al mateix temps que compromesa amb la realitat social.

Jaime Millás

Membre del Consell de Gestió d’ACICOM

MICE 2015, ELS XIQUETS SOMIEN EN ANGLÈS I VALENCIÀ

Post a Comment