L’Octubre ens acosta a les arrels i a la nostra història més recent amb dos documentals

El documental “No s’apaguen els etreles” ha sigut co-dirigit per qui fóra cantant d’Obrint Pas, Xavi Sarrià, a partir d’un guió del periodista David Segarra. La projecció serà el dimecres 17 de novembre a les 18 h. en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània

 

El Festival de Cinema Ciutadà Compromés projecta, també, La bomba Carraixet, una aproximació a la història recent del País Valencià a través del grup de música Carraixet.

 

No s’apaguen els estreles és un documental pensat per a enfortir l’autoestima, la identitat i les arrels valencianes. Pretén, també, recuperar les històries de valentia, saviesa i renaixement del poble valencià. Un viatge de nord a sud, de la costa a l’interior per a descobrir pobles, cultures i realitats que part de la societat actual desconeix. Deu històries que s’entrellacen per a dialogar amb joves i majors que viuen sense oblidar les arrels. Amb la memòria viva. El documental ha sigut co-dirigit pel qui fóra cantant de Obrint Pas, Xavi Sarrià a partir d’un guió del periodista David Segarra i produït per Víctor Serna.

Carraixet, el grup més longeu del País Valencià, ha resistit les modes, el masclisme, una dictadura, la violenta batalla de València i fins i tot una bomba. Per a la família Giner, Carraixet és més que un grup, és una manera de viure la música, la cultura i la llengua. La trajectòria del grup discorre paral·lela a les vicissituds de la transició valenciana i es converteix en un fidel reflex dels embats patits per la llengua i la cultura des de la dictadura fins a la Batalla de València.

Amb aquests dos documentals el VII Festival de Cinema Ciutadà Compromés ens mostra les nostres arrels més profundes amb el treball del tàndem Sarrià/Segarra. Una cinta que pretén pujar l’autoestima del poble valencià fent una retrospectiva de la seua lluita per sobreviure al llarg de la història, però sense oblidar el futur. La bomba Carraixet, dirigida per Helena Sánchez, a partir d’un guió realitzat per ella mateixa juntament amb Valentí Figueres i Toni Mercader, fa un recorregut per la transició amb la banda sonora del mític grup de l’horta nord, Carraixet.

El VII Festival Cinema Ciutadà Compromés, porta el cinema compromès en valors a 21 localitats de la Comunitat Valenciana, fent de la descentralització una de les seues característiques principals. “Som una referència dins d’aquesta mena de certàmens, entre altres coses, per portar l’audiovisual a la ciutadania, fugint de centralismes i programant de llarg a llarg del territori. També volem potenciar l’audiovisual valencià, de mirada compromesa i arrelat a la societat. És un festival que busca la implicació de persones, organitzacions socials i institucions”, ha manifestat el director del festival, Jose Ignacio Pastor.

I la veritat és que ho aconseguixen. Amb una dotació econòmica modesta, el FCCC ha aconseguit ser un dels Festivals de referència a la Comunitat Valenciana, tant per les seues característiques i punt de vista com per les xifres. És el Festival més llarg: des del 27 d’octubre, Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, fins a la gala de cloenda i lliurament de guardons, el 23 de novembre. Es realitzen projeccions i activitats paral·leles en 21 localitats diferents, en 43 sales, amb més de 60 entitats col·laboradores i més de 80 audiovisuals diferents projectats. Més de 100 sessions programades, moltes d’elles amb la presència i participació dels autors de l’audiovisual.

De fet, aquest és un altre dels seus punts forts. Segons Pastor, el Festival busca generar sinergies entre autors, públic i societat civil, a través dels cinema-fòrums en els quals participen els i les realitzadores i implicant més de 60 entitats de diferent caire de tot el país (associacions veïnals, culturals, de defensa del territori, ecologistes, etc.) Creant experiències emocionals col·lectives, mitjançant conversatoris entre realitzadors, societat civil organitzada i espectadors, establint uns vincles emocionals que van més enllà de la projecció d’audiovisuals.

En aquesta Setena edició del Festival de Cinema Ciutadà Compromés, ACICOM torna a premiar els millors projectes en diverses categories: documental, foment del valencià, micro-mecenatge, ficció, valors ciutadans, etc.