L’audiovisual ha perdut un dels seus referents: ha mort ENRIQUE BUSTAMANTE RAMÍREZ

Ha mort un company i un referent d’ACICOM i de totes les persones dedicades a la comunicació i la cultura. Enrique ha estat sempre un intel·lectual compromés amb els mitjans de comunicació públics. De fet ha estat una d eles ànimes del grup Teledetodos i a més a més hem comptat amb ell en múltiples ocasions, tant en activitats enlínia, com amb la seua presència com a Director de l’Observatori de la Comunicació i d ela Cultura de la Fundación Alternativas, que ha vingut a presentar a València i mantindre trobades amb persones de la cultura i la comunicació valencianes.

Una perduda molt sentida, tant en els aspectes personals, com en els professionals i en l’activisme per uns mitjans púbics de qualitat.

Enrique sempre va estar disposat a la col·laboració amb ACICOM i per extensió amb la cultura i la comunicació valenciana.

També ha estat un membre molt actiu de TELEDETODOS, participant en totes les trobades possibles i aportant els seus articles, ponències, reflexions etc

A continuació vos deixem diversos materials, tant gràfics, com documents per a saber-mers més i una biografia del mestre Enrique Bustamante.

 

BUSTAMANTETEXTO1

Extracte d’un article d’Enrique Bustamante

 

ACICOM es suma a l’homenatge a  Enrique Bustamante Ramírez, i us deixem la gravació de l’acte:  https://youtu.be/0daNAYmSGr8

 

A continuació alguns del moments que Enrique Bustamante va compartir amb ACICOM

                                         2016 Conversa Oberta sobre Cultura a l’OCTUBRE CCC

 

                       2016 Presentació Informe Estado de la Cultura en España en el MuVIM

 

  2017 Conversa oberta sobre la cultura en Ca Revolta

 

                                                                          2017 Gravant en l’IVAM

 

                                          2017 Presentació Informe Estado de la Cultura IVAM

                                         

                                    2018 Conversa Oberta món de la Cultura OCTUBRE CCC

 

                                                    2018 Conversa Oberta món d ela Cultura OCTUBRE CCC

 

                                       2019 Presentació Informe Estado d ela Cultura en CCC del Carme Consorci de Museus

El món de la comunicació audiovisual acomiada al professor Enrique Bustamante

Diumenge, 20 de juny, ha mort a Màlaga Enrique Bustamante Ramírez, tota una referència en la docència, de la investigació i l’acció cívia relacionada amb la comunicació audiovisual.

Les seues restes seran vetlades, a partir de les 10 del matí del dilluns 21, en el Tanatori Parcemasa a Màlaga.
President de l’Associació Espanyola d’Investigació de la Comunicació (AE-IC) i vicepresident de Confederació d’Associacions Iberoamericanes d’Investigació en Comunicació (CONFIBERCOM), Bustamante era Catedràtic Emèrit de Comunicació en la Universitat Complutense de Madrid.

Graduat en Periodisme per l’Escola Oficial de Periodisme (Madrid, 1973); Llicenciat en Periodisme i Sociologia (UCM), Doctor en Sociologia (Universitat Complutense de Madrid, 1980) amb tesi dirigida pel professor José Vidal Beneyto, va ser professor universitari des de 1980, professor titular des de 1986, i catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat en la Universitat Complutense de Madrid des de 1992.

Referència per a diverses generacions de professionals de la comunicació va ser condecorat amb la Gran Cruz de l’Orde Civil d’Alfons X el Savi (2005), la Medalla del grup d’investigació TECMERIN (TV i Cinema: Memòria, Representació i Indústria) de la Universitat Carles III a tota una carrera d’investigador (2014) i la Medalla d’Honor de la Universitat de Vigo (2019). El Consell de Govern de la Universitat d’Extremadura a l’octubre de 2019 li va nomenar Doctor Honoris causa.

Durant 28 anys va estar al capdavant com a director i coordinador científic de la publicació Telos. Quaderns de Tecnologia, Comunicació i Societat (editada per Fundació Telefònica amb suport de FUNDESCO).

El Govern espanyol presidit per José Luis Rodríguez Zapatero va comptar amb ell entre 2004 i 2009 per al Consell per a la Reforma dels mitjans de comunicació de titularitat de l’Estat, al costat d’Emilio Lledó, Fernando Savater i Victoria Camps. Posteriorment, ja en 2018 va formar part com a Secretari electe del Comité d’Experts d’RTVE, encarregat de valorar als candidats a la Presidència i el Consell d’Administració d’RTVE (2018), presidit per Diego Carcedo, i les valoracions de la qual finalment van acabar en als llimbs sumides en l’embrollament polític.

Entre el centenar de publicacions en les quals va plasmar el seu ampli coneixement destaquen La Televisió Econòmica (1999), Comunicació i Cultura en l’Era Digital. Indústries, mercats i diversitat a Espanya (2002), Ràdio i Televisió a Espanya. Història d’una assignatura pendent de la democràcia (2006), Història de la Ràdio i la Televisió a Espanya (2013), entre altres.

 

Per a saber-ne més

Presentacions dels Informes de la Cultura en España de la Fundación Alternativas

 

FINAL INFORME SABIOS

Enrique Bustamante i Emilio Lledó posan amb col·laboradors del Consejo para la Reforma de los Medios de titularidad estatal, presentant l’Informe final