La Caixa Negra. dijous dia 31 d’octubre a les 18:30 h, OCTUBRE Centre de Cultura Contemporània
Tenim el plaer de presentar-vos aquesta pel·lícula dirigida per José Carlos Díaz, soci d’ACICOM, que signa també el guió al costat de Francesc Picó (soci i membre del Consell de Gestió d’ACICOM).
La caixa negra arranca quan Julia troba en un mercat ambulant una caixa repleta de velles fotografies. Són imatges en blanc i negre, que formen part de l’àlbum personal d’una dona bella i elegant. Era la vocalista d’una orquestra dels anys 50 o 60, i les fotos la mostren en la intimitat de la seua llar, actuant amb la seua orquestra, viatjant per països exòtics…
Com van acabar aquelles fotografies en un mercat ambulant?
Un impuls irrefrenable porta a Julia a voler esbrinar la identitat dels protagonistes d’aquests retrats i, així, reconstruir una part de les seues vides.
La investigació condueix a Julia fins a Lia Delby, la veu dels Xics d’Espanya, i, d’aquesta manera, pot conéixer l’aventura internacional d’aquesta orquestra valenciana en la dècada dels 60 i l’ambient dels cabarets de l’època, fins a desembocar en una de les més importants pàgines de la història de la música de festa del segle XX escrita per Francisco Esteve, compositor de Muro del qual l’any 2015 es va celebrar el centenari del seu naixement.
LA CAIXA NEGRA.
Título : La Caixa Negra
Género: Docuficción/cortometraje
Duración: 40
Localización: exteriores e interiores naturales Valencia y Muro.
Formato grabación: HD 1080p
Color/blanco y negro: color
Dirección: José Carlos Díaz.
Realización: Xavier Cortés.
Producción ejecutiva: Francesc García Donet.
Producción: Paula Cervera.
Guión: José Carlos Díaz y Francesc Picó.
El documental ha comptat amb les ajudes a la producció de CulturArts IVAC. El documental s’articula a partir d’una part de ficció, basada en una experiència personal del mateix director, autor també del guió amb Francesc Picó: La troballa casual en el rastre de València d’una caixa plena de fotografies familiars condueix a la narradora (l’actriu Sara Vallés) a una exhaustiva investigació que la portarà a reconstruir la biografia personal i professional de Paco Esteve, un dels més prolífics i importants compositors de música de festa, però també de la seua dona, la cantant Lia Delby.
La parella va formar l’orquestra Els Xics d’Espanya, amb la qual van actuar per les sales de festa de l’Orient Mitjà (Turquia, Líban, l’Iraq, Iran, Tunísia) i d’Europa (Portugal, Noruega, França, Suïssa) durant els anys cinquanta i seixanta. De retorn a València, Paco Esteve alternarà el seu treball diari en l’orquestra de la sala de festes Els Molins, amb la creació musical, component pasdobles, marxes mores i fins i tot valsos, sempre amb una relació molt pròxima amb la Unió Musical de Muro.
Prop d’una desena de testimoniatges de familiars, amics i experts musicòlegs destaquen el caràcter i el talent d’Esteve i la seua influència en la composició contemporània de música de festa).