Espies en l’Arena: Objectiu Espanya. Projecció al refugi de l’IES Lluís Vives i posterior col·loqui -tertúlia republicana. MEMÒRIA ARA al Festival Cinema Ciutadà Compromés.

El Festival Cinema Ciutadà Compromés 2017, ha programat un cicle especial MEMÒRIA ARA, un cicle d’audiovisuals sobre la Memòria Històric que ha comptat amb una ajuda de la Generalitat mitjançant la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques. El dimecres, dia 15, projectarem el documental Espies en l’arena: Objectiu Espanya en el Refugi antiaeri de l’IES Lluís Vives i posteriorment realitzarem una tertúlia-col·loqui amb la col·laboració de la Tertúlia Republicana Marcelo Usabiaga

Tertúia Republicana

Logo de la Tertúlia Republicana Marcelo Usabiaga

Sinopsi

El documental narra la història inèdita d’un grup d’exiliats republicans al servei de l’espionatge militar nord-americà a Espanya durant la II Guerra Mundial. En 1943 un grup de republicans espanyols exiliats al nord d’Àfrica són reclutats, amb la col·laboració del Partir Comunista d’Espanya, per l’Office of Strategic Services OSS, servei d’intel·ligència militar, predecessor de la CIA. Organitzats al voltant de les Operacions Banana i Apricot, els agents van a desembarcar a les costes de Màlaga com a espies per prevenir una possible invasió alemanya d’Espanya i per preparar el terreny de cara a una possible invasió aliada de la Península Ibèrica, l’operació “Backbone”.  L’arriscada empresa es convertirà en la més erràtica i tràgica operació de l’espionatge nord-americà durant el conflicte.

La producció és un scoop històric d’espionatge. El documental, que barreja animació, imatge real i d’arxiu, revela la història completa d’aquest tràgic succés, creuant per primera vegada fonts documentals nord-americanes i espanyoles. A través d’un exhaustiu estudi dels arxius nord-americans, els britànics, els sumaris judicials i policials  espanyols, l’arxiu històric del PCE i arxius privats, així com el testimoni de familiars i historiadors, es revelen les claus d’aquestes operacions de l’Espionatge Nord-americà a Espanya durant la Segona Guerra Mundial. D’aquesta manera, l’equip ha pogut contrastar la documentació per a conformar un relat rigorós, no exempt d’emoció.

Espies en l'arena

Duració:  66’. Any: 2016. Directors: Pablo Azorín i Marta Hierro. Productora: QUINDROP PRODUCCIONS AUDIOVISUALS (BALEARS)/DACSA PRODUCCIONS (PAÍS VALENCIÀ)/ IB3TELEVISIÓ PÚBLICA DE LES ILLES BALEARS/RADIO TELEVISIÓ ESPANYOLA RTVE. Producció: Pablo Azorín, Xavier Crespo, Andrés Luque. Guió: Marta Hierro i Pablo Azorín. Música original: Damián Sánchez. Fotografia: Marc Martínez i Javier G. Bordas. Idioma original: Castellà i Català.

Els seus directors,  Pablo Azorín i Marta Hierro, han explicat que encara hi ha moltíssims secrets que no es poden revelar i que no són accessibles per als historiadors i investigadors en els arxius, pel simple fet que no estan desclassificats. En el món de l’espionatge parlar de perdó és el mateix que, en paraules dels codirectors, «preguntar si es pot perdonar la guerra, malauradament els conflictes bèl·lics són part de la història de la humanitat. L’espionatge, l’obtenció d’intel·ligència, l’anàlisi de les dades i les accions que s’han de prendre en conseqüència, són una part intrínseca de la guerra. Una nació en guerra sense un servei d’intel·ligència eficaç i molt actiu, davant d’una altra que ho té, pot donar-se amb gairebé tota probabilitat per derrotada».

Espies en l'arena fotograma

Espies en l’arena: Objectiu Espanya  contribueix a rescatar a persones que fins ara eren anònimes i a través del testimoni dels seus familiars s’acosten a l’espectador. «Eren persones normals que es van veure atrapades per les circumstàncies del moment històric que van viure i que els va conduir a lluitar pels seus ideals i patir injustament les conseqüències de les seves accions», afirmen els codirectors.

El documental «ens apropa als personatges com el que són: éssers humans com nosaltres i no números d’estadístiques o simples peons d’un tauler d’escacs. L’entreteixit dels dos, historiadors i familiars, és el que fa que aquest documental transmeti emoció, al mateix temps que manté el màxim rigor històric».

Premis i festivals

El documental és de 2016 i està obtenint una magnífica acollida:

  • Extremadoc 2016, Menció Millor Documental Memòria Històrica
  • Mon-Doc Mostra Internacional de Cinema Documental de Montaverner, Secció Oficial
  • Som Cinema 2017, Lleida, Premi Millor LLarg Documental
  • Extremadoc 2016, Menció Millor Documental Memòria Històrica
  • Memorimage 2017 de Reus on aspira a tres premis .
  • El 12 de desembre el documental s’estrenarà als Cines Verdi de Barcelona
  • 15 de novembre participarà al Festival Cinema Ciutadà Compromès 2017 en València.
  •  1 de desembre, a les 19.30 h a la sala 2 del CineCiutat de Palma.

Dimecres dia 15 a les 19:10 h. al Refugi de l’IES Lluís Vives C/ Marqués de Sotelo, 15.

  • Breu introducció al refugi de l’IES Lluís Vives a càrrec de José M. Azcàrraga, Professor i coautor de la Guia Urbana, de la València Republicana.
  • Presentació del Festival Cinema Ciutadà Compromés 2017 i Cicle Memòria Ara per Jose Ignacio Pastor, President d’ACICOM i Director del Festival Cinema Ciutadà Compromés 2017.
  • Presentació del Documental Espies en l’Arena: Objectiu Espanya a càrrec a Xavier Crespo, de la productora valenciana DACSA que ha participat en el documental.
  • Projecció del Documental . Duració 66 minuts.

Tertúlia

20:45 h. Tertúlia republicana amb la participació de:

Pots veure el Tràlier a continuació

  

PER A SABER-NE MÉS

 

 

 

 

Post a Comment