En el yunque de la desgracia. Associació de Veïns BENIMACLET. 5/11/2019 a les 19h Av. de Valladolid, 48 València

foto de Documental sobre la maestra Paquita Sanchis, Valencia 1896-1982.Paquita Sanchis Ferrer va ser una mestra compromesa amb la renovació pedagògica i la modernitat dels anys 1930. També va ser una mestra compromesa amb l’acció sindical i política. Es va afiliar a la FETE-UGT en 1931. Per tot això, per les seues idees i defensar l’educació de la infància, per pertànyer a un sindicat, va anar injustament represaliada i empresonada. I ara amb aquest documental es pretén recuperar la seua memòria i la de les mestres i mestres republicans,

Aquest documental i el merescut homenatge i just reconeixement que en ell es fa de la mestra ugetista, republicana, lliurepensadora i naturista, Paquita Sanchis Ferrer

Alumnat de Pina de Montalgrao fent una excursió. Al fons , vestida tota de blanc, la mestra Paquita Sanchis

«Els xiquets i les xiquetes són el futur. Se’ls ha de donar felicitat, seguretat en si mateixos i el desig de ser bons ciutadans». Amb aquestes paraules, Palmira Calvo Sanchis sintetitza el pensament i la pràctica pedagògica de la seua mare, Paquita Sanchis, mestra entre els anys 20 i 30 del segle passat, durament represaliada pel règim franquista, que la va condemnar a sis anys i un dia de presó i la va mantindre apartada del magisteri durant un quart de segle.

El documental “En el yunque de la desgracia“, dirigit per Alberto Herrero Salvador i produït gràcies a les aportacions d’un grapat de micro mecenes, és un homenatge a la generositat, la valentia i el compromís d’aquesta dona avançada al seu temps, vital i lluminosa. Un relat coral, per on despunten el dolor i la injustícia, construït a partir de les evocacions de la seua filla Palmira, l’emotiu testimoniatge de les quals van ser les seues primeres alumnes a Pina (Alt Palància) i els enriquidors comentaris de la professora d’Història de l’Educació, Carmen Agulló, que ja li va dedicar un capítol en el seu llibre Mestres Valencianes Republicanes, que ha servit de base documental per a la pel·lícula.

Conta Alberto Herreros, natural també de Pina, la primera destinació com a mestra de Paquita Sanchis, que va ser l’enorme gratitud que mostraven les veïnes del seu poble i antigues alumnes de Paquita, la qual cosa ho va fer empatizar amb la història i decidir-se a explicar-la. «Quasi un segle després, aquelles dones que hui tenen més de 90 anys continuen recordant amb agraïment a la qual va ser la seua benvolguda mestra. És aqueix sentiment de proximitat i empatia el que he intentat aportar a aquesta pel·lícula», explica el documentalista, autor també de la biografia de Paquita inclosa en el llibre 20 Mestres del segle XX a València.

 

PER A SABER-NE MÉS

Post a Comment