EL SECRET DEL DOCTOR GRINBERG en Cine Club: ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 21/09/2022 a les 18:00h. OCTUBRE CCC.
Thriller trepidant sobre la desaparició de Jacobo Grinberg, especialista en l’estudi de la telepatia i considerat per a molts com l’Einstein de la consciència.
‘‘És un altre bon exemple dels abastos que adquireix el documental quan, sense reticències, es nodreix amb altres gèneres, aprofitant en aquest cas el tema per a vorejar aquest punt de trobada entre la ciencia i l’art’’. – Jesús Chavarría. Diario La Razón de México
‘‘Amb un guió implacable, un sentit del muntatge extremadament mesurat i una dramatúrgia que deixa sense respiració, Ida Cuéllar signatura amb ‘El secret del doctor Grinberg’ un dels millors thrillers de l’any en la cartellera mundial’’. – Carlos Loureda . Fotogramas
Direcció: Ida Cuéllar
Catalunya i Espanya (2020). 92 min.
V.O castellà i anglès, subtitulat en català i castellà
SINOPSI:
El 1994, i en ple clímax de la seua carrera, el doctor mexicà Jacobo Grinberg va desaparèixer misteriosament. Les estranyes circumstàncies de la seua desaparició han donat peu a múltiples hipòtesis i teories que han contribuït a ocultar la veritat del cas. Considerat per molts com l’Einstein de la consciència, Grinberg va portar l’estudi de la psicofisiologia més enllà dels límits de la ciència tradicional amb la finalitat d’acostar-se al potencial infinit del cervell humà i demostrar els primers indicis de la telepatia.
El director Ida Cuéllar ha investigat el cas durant set anys i ha construït un thriller metafísic trepidant, on es revelen proves desconegudes que reescriuen la crònica dels últims dies abans de la seua desaparició.
Submergir-se en el misteri del doctor Grinberg implica reflexionar sobre el misteri de l’existència humana i, més que oferir respostes, descobrirem com fer-nos millors preguntes.
Dimecres, dia 21 de septembre de 2022, 18:00h.
Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran 12, 46001 València
Entrada lliure fins completar l’aforament!
El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40. Així mateix, comptem amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs.
S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa, de l’any 2004, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum d’aquesta expressió cinematogràfica a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada, fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització de les persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.
FITXA TÈCNICA:
Direcció: Ida Cuéllar
Producció: Carles Brugueras, Marieke van den Bersselaar, Ida Cuéllar, Inés Massa
Fotografia: Jose Luis Bernal (AEC)
Música: Eduardo Pacheco
So: Laia Casanovas
Guió: Ida Cuéllar, Miguel León, Juan Muñoz-Tébar, Fernanda Rossi
Muntatge: Judith Miralles, Gabriela Soria, Carlos Rufete
Tràiler EL SECRET DEL DOCTOR GRINBERG: https://www.youtube.com/watch?v=EUyQCFO501c
PREMIS I FESTIVALS:
- Docs València – Espanya, 2020
- Docs Mx – Mèxic, 2020
- Festival de Guanajuato – Mèxic, 2020
- Festival de Màlaga – Espanya, 2020
IDA CUÉLLAR
Director
Ida Cuéllar és un cineasta i músic que viu entre Barcelona i Ciutat de Mèxic. Ha treballat per tot el món com a director i guionista. El seu treball en publicitat ha obtingut nombrosos premis a Canes, Sant Sebastià FIAP i l’Ojo d’Iberoamèrica, entre d’altres.
Per altra banda, ha dirigit múltiples curtmetratges, com La muerte de Otilia Ruiz (2011) i el fashion film experimental Phasmata (2014), seleccionats en un gran nombre de festivals internacionals. Entre d’altres encàrrecs rellevants, va dirigir el capítol pilot de la sèrie Magnum opus (2016).
Graduat en Astrologia per l’escola Cosmograma de Barcelona i estudiós del tarot des de fa més de 15 anys, els seus interessos en l’art són de caràcter simbòlic i esotèric, i explora en les seves obres la naturalesa de la imaginació i la consciència. D’aquí, justament, sorgeix la seva última obra, sobre la qual ha estat investigant durant una dècada: El secreto del doctor Grinberg (2020). Aquest és el seu primer llargmetratge documental.
Després de la projecció tindrem un animat col·loqui amb persones panelistes relacionades amb el contingut del documental:
Marcos Bonet
Llicenciat en psicologia, màster en Història de la Ciència i doctor en estudis històrics i socials sobre ciència, medicina i comunicació científica per la Universitat de València.
Els seus interessos investigadors han estat centrats en les relacions entre la ciència i la literatura de ficció, en particular el cas del magnetisme animal i la hipnosi; sobre aquest tema ha publicat nombrosos articles de recerca en revistes especialitzades nacionals i internacionals, també ha col·laborat en obres col·lectives que aborden la relació entre la ciència i la literatura com: Astres i meteors: estudis sobre història de l’astronomia i de la meteorologia ( Edicions Talaiots, 2014), Jules Verne: ciència, literatura i imaginació (Edicions Paganel, 2015), Ciència i ficció: l’exploració creativa dels móns reals i dels irreals (Edicions Talaiots, 2017), entre d’altres. Recentment, ha publicat Hypnotic Fiction. La hipnosi a la literatura anglesa de ficció del segle XIX (Dilatant Ments Editorial, 2022), la seva primera monografia sobre el tema.
Actualment compagina el seu treball com a investigador i la pràctica psicoterapèutica privada amb la realització de dos programes de ràdio sobre cinema i literatura a Radio Godella 98.0 FM ia Radio Malva 104.8 FM.
Pilar Rubio Sánchez
Llicenciada en medicina, va cursar estudis a la facultat de Medicina de la Universitat de València entre 1976-82. Va realitzar la residència a l’Hospital La Fe de València, (1990-93) a l’especialitat de Neurofisiologia Clínica.
Ha desenvolupat la seua activitat professional al Servei de Neurofisiologia Clínica de l’Hospital La Fe i des del 2019 exerceix el càrrec de Cap de Secció.
Antoni Vicent Adam Donat
Ha treballat durant dècades com a psiquiatra. Entre el 2012 i el 2017 va impartir tallers i cursos de formació en Atenció Plena (Mindfulness) organitzats per l’Escola Valenciana d’Estudis de la Salut (EVES) per a personal sanitari de la xarxa pública.
Actualment jubilat codirigeix diversos grups de teràpia i col·labora en matèria de salut mental amb l’organització Médicos del Mundo.