DRETS LINGÜÍSTICS #4D
Darrer divendres 2 de desembre, ACICOM i diferents entitats han commemorat el Dia dels Drets Lingüístics del País Valencià a les portes de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.
A l’acte han acudit representants de les entitats socials Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, Intersindical Valenciana, CCOO, BEA, SEPC, STEPV, FE CCOO PV, Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), Associació Llengua Catalana (AELC), d’Escriptors en FAMPA–València, Plataforma pel Dret a Decidir, Societat Coral el Micalet i Unió de Cooperatives d’Ensenyament Valencianes (UCEV), que han fet públic l’Informe de Denúncies dels drets lingüístics al País Valencià 2022 , un informe que pretén “visibilitzar la discriminació que pateix la ciutadania quan parla valencià al País Valencià, malgrat estar a l’empara de la llei vigent”.
ACICOM i les diferents entitats, associacions i sindicats en defensa de la nostra llengua han denunciat l’augment de les vulneracions aquest 2022, que s’han incrementat un 20% respecte a l’any anterior.
Per segon any consecutiu, 3 de 4 vulneracions les produeixen les administracions públiques, ja siga ajuntaments, universitats, diputacions, mancomunitats, empreses públiques, conselleries, ministeris o Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat.
A més a més, si el fet que el 75% de les vulneracions lingüístiques es produïsquen a l’administració ja és una dada rellevant, l’àmbit sanitari destaca com l’espai on més vulneracions es concentren. Concretament, a centres de salut o hospitals es produeixen una de cada dues vulneracions. En efecte, “això fa palesa la necessitat d’assegurar la competència lingüística de forma indispensable”, remarca Nebot, que insisteix que la proposta d’aplicació del requisit lingüístic presentada per la Generalitat “ha estat insuficient, discriminatòria i una oportunitat perduda”.
Un altre punt important és que la desigualtat entre dones i homes igualment es trasllada a les vulneracions lingüístiques, sent les dones qui més vulneracions pateixen.
També geogràficament, es poden trobar vulneracions de nord a sud del País Valencià, des dels pobles menuts fins a les grans ciutats d’Alacant, Elx, Castelló i València. Les administracions amb més vulneracions són la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, seguides de la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament d’Alacant.
Reunió amb el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat, Rubén Trenzano
Després de presentar l’informe de vulneracions lingüístiques 2022, membres de les diferents organitzacions representades s’han reunit amb el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat, Rubén Trenzano, a qui han lluitat el document i manifestat la preocupació davant el constant increment de vulneracions i queixes.