Defensa’t contra el pensament únic: Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2012

Anunci

Un any més, ACICOM vol deixar constància i difondre aquest informe anual que el col·lectiu de periodistes Raimon Barnils elabora . Pots vore el que publicàvem l’any passat sobre  INFORME 2011 ANUARI MÈDIA.CAT

Gràcies, gràcies, gràcies al Col·lectiu Raimon Barnils i a totes les persones i entitats que fan possible enriquir la nostra dieta mediàtica de ciutadania !

Media.cat – Observatori crític dels mitjans

L’ANUARI MÈDIA.CAT presenta ara quinze reportatges en profunditat sobre quinze temàtiques que durant l’any 2012 van ser silenciades pels mitjans de comunicació. En temps d’abundància informativa i ritme trepidant, el periodisme té el repte d’aportar continguts de qualitat per aquell lector que no en té prou amb la immediatesa i la superficialitat del tweet. La resposta que planteja l’Anuari Mèdia.cat a aquest repte és senzilla: tornar als orígens del periodisme clàssic. Una aposta per l’slow journalism o periodisme reposat, que passa per presentar continguts treballats, elaborats amb temps, amb dades sistematitzades i fonts plurals. Per tercer any consecutiu, el Grup de Periodistes Ramon Barnils i l’observatori crític dels mitjans Mèdia.cat impulsen quinze reportatges d’investigació sobre quinze temàtiques que, durant l’any 2012, no van gaudir d’un espai significatiu en els mitjans. El projecte compta amb el suport del màster La Comunicació dels Conflictes Internacionals Armats i els Socials de la UAB, de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València i la Universitat de Vic. El pilar fonamental han estat els 434 micromecenes que, a través de la plataforma Verkami, han apostat per l’Anuari Mèdia.cat com una eina útil per posar una mica de llum sobre els silencis mediàtics.

Pots descarregar-te  els diferents informes realitzats punxant en la imatge o aquí:  http://www.media.cat/anuari/descarregues/

ANUARI MÈDIA.CAT

ELS SILENCIS MEDIÀTICS DE 2012

Un altre informe: Media.cat

QUI SÓN ELS QUE MARQUEN L’OPINIÓ?

per Laia Altarriba i Piguillem

Media.cat – Observatori crític dels mitjans

Media.cat http://www.media.cat/és una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que respon a uns dels seus objectius fundacionals: treballar en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi.Media.cat és l’Observatori crític dels mitjans de comunicació que operen en la nostra àrea idiomàtica. I vol analitzar tant els continguts com els formats o embolcalls amb què aquests són presentats. Per a la seva posada en marxa, Media.cat ha comptat amb el suport de la Secretaria de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Tot agafant el relleu del web Contrastant.net, que va deixar de publicar-se el 2007, i prenent com a referència observatoris similars d’altres països, Media.cat s’adreça als professionals del periodisme, als estudiosos del sector comunicatiu i també a la ciutadania en general, interessada a disposar de veus crítiques amb els mass media.

Media.cat centra el seu enfoc en quatre grans àmbits d’anàlisi:

– El discurs dels mitjans en qüestions com la violència, els conflictes polítics i socials, l’abús del llenguatge masclista o xenòfob, etc.
– El discurs sobre la llengua catalana, denunciant els clixès “regionalitzadors” i l’empobriment del seu ús per tal d’obrir debat sobre la responsabilitat d’empreses i professionals de la comunicació en la potenciació de la nostra llengua.
– La creació dels imaginaris polítics i dels marcs de referència que cada mitjà assumeix de forma no gens casual.
– La publicació d’eines i mètodes per a la pràctica periodística rigorosa i amb criteris d’autocentrament nacional. Aquestes eines es posen també a l’abast dels moviment socials o ciutadans perquè puguin tenir així una actitud més crítica amb els mitjans.

El funcionament de l’observatori es basa en un doble sistema d’actualització:
– Publicació periòdica regular d’informes i estudis monogràfics, encarregats a professionals o investigadors del periodisme i la comunicació, sobre aspectes concrets de l’actualitat. Per començar, se’n publicarà un cada mes.
– Actualització diària de notícies i informacions sobre els mitjans o el tractament que els mitjans fan de determinats temes, així com també enllaços permanents amb diverses xarxes socials i eines de web 2.0.

Totes les notícies que s’hi publiquen queden arxivades i es poden recuperar en tot moment gràcies a un cercador, mentre que a l’apartat de Descàrregues hi podeu trobar els informes íntegres i altres documents que considerem interessants.

Per a qualsevol suggeriment o proposta al voltant d’aquest observatori crític, podeu enviar-nos missatges a l’adreça media.cat@grupbarnils.cat.

L’anuari es realitza seleccionant les informacions que dia a dia s’arrepleguen, mira el darrer apunt a la seua web, com a exemple

La ‘renúncia a l’ús’ del iot Fortuna per part del Rei

Publicat el 17 maig 2013. Tags: 

La majoria de diaris titulen la notícia sobre l’anunci de la Casa Reial en relació al iot Fortuna, com que el Cap de l’Estat espanyol “renúncia a l’ús” d’aquest luxós vaixell. Aquesta podria semblar una expressió un tant forçada si no fos perquè és l’única accepció exacta. Al contrari del que informen alguns mitjans la Fundació Turística i Cultural de les Illes Balears –formada per una trentena d’empresaris illencs- i el Govern balear mai van regalar el Fortuna a Joan Carles de Borbó.

El iot, que va costar 21 milions d’euros –tres d’ells a compte de l’erari públic balear– va ser donat en realitat a Patrimoni Nacional que durant 13 anys n’ha estat el propietari, fins avui. Així, titulars del Diari de Balears–”El Rei renúncia al Fortuna i el posa en mans de l’Estat”– o El País –”El Rei entrega al Govern [espanyol] el Fortuna“- són més aviat inexactes, ja que aquest sempre ha estat propietat estatal.

Un altre tema és que durant tot aquest temps la Família Reial espanyola hagi estat l’única beneficiaria d’una infraestructura que gestiona la institució encarregada de “posar a disposició dels ciutadans del patrimoni històrico-artístic [legat per la Casa Reial] que gestiona a través del seu us amb finalitats culturals, científiques i docents”.

I durant tot aquest temps ha estat Patrimoni Nacional el responsable de sufragar un cost de manteniment que incloses despeses de tripulació, reparacions, amarra o combustible, es calcula –com en qualsevol altre iot d’aquestes característiques– en el 10% anual del seu cost inicial, o sigui al voltant d’1,8 milions d’euros. Un vaixell que, durant l’any passat, només va fer un sol viatge forçat per necessitats de manteniment.

Que el cost de manteniment pagat al marge del pressupost de la Casa Reial hagi passat per alt a pràcticament tots els mitjans de comunicació és encara més destacable quan gràcies a aquesta notíciahem sabut detalls com que el Fortuna té un casc d’alumini i un pes de 35,4 tones, pot arribar als 70 nusos de velocitat, disposa d’un calat d’1,47 metres i de 9,20 metres de mànega. A més, va arribar a la base naval de Portopí, al port de Palma, el 18 de juny de 2000, procedent d’Algesires, on havia hagut de realitzar una escala tècnica per culpa de la tempesta de llevant que escombrava l’Estret de Gibraltar.

Tampoc cap mitjà ha pensat en preguntar sobre la licitud que un funcionari estatal rebi regals –ni que sigui indirectament- d’aquest tipus per part d’empresaris particulars.

Fes-ho córrer:

  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google
  • Enviar a un amic
  • La Tafanera
  • Meneame
  • Twitter

Post a Comment