CURTMETRATGES AMB MIRADA DE DONA: dos convocatòries molt suggerents
Els curtmetratges, potser en funció de la crisi, estan creant tendencies insospitades. I la temàtica de gènere ofereix noves possibilitats. Ara hi ha dos interessants convocatòries que uneixen la facilitat dels metratges mínims -mínims de temps i també de presupostos- i una temàtica feminista encara quasi sense explorar. Així que realitzadores, cineastes i, en general, professionals dedicades al món de l’audiovisual i del cinema queden invitades a estudiar atentament estes propostes.
En primer lloc segur que vos tenta la VIII edició dels Curtmetratges per la Igualdat, una convocatoria ja molt coneguda i que si mireu les bases que figuren baix voreu que donen de temps fins l’1 de setembre; però les peces s’han de presentar físicament en DVD amb un màxim de 15 minuts de durada. La temàtica, centrada en la discriminació de la dona i la seua lluita per aconseguir la igualtat real i efectiva, és molt variada: la violència de gènere i els abusos sexuals, la publicitat no sexista, els problemes del cos, la salut, la reproducció, el treball, la coeducació, l’emigració, les polítiques d’igualtat, de la teoria legal a la realitat del carrer…
.
I en segon lloc està el concurs Dona’MCine 2014, dirigit especialment a les dones realitzadores, que proposa peces d’un màxim de 5 minuts i que està organitzat per Entrepueblos i Doble B. Les interessades han de donar-se presa perquè tenen fins al 30 d’abril per a lliurar els seus vídeos o curts.
Podem visionar els vídeos guanyadors l’any passat, per exemple, “Escúchame“, dedicat al gravíssim problema de la tracta de persones.
.
Mencions especials del jurat:
• VIOLETA, de Viviana Bohórquez Monsalve;
• HEROÍNAS, de Cristina Trenas Martín.
Premi del públic:
• MUJERES CAMINO, de Cristina Chiquin, Claudia Henao, Camino Simarro, Concepción Olid y Carolina Ruiz.
Les temàtiques són molt amplies i diverses. Podeu consultar les bases, el calendari i les condicions en la seua web:
www.donamcine.org
https://www.facebook.com/CortometrajesPorLaIgualdad
II Concurs internacional on-line de curtmetratges realitzats per dones des de mirades feministes
- Periodo de inscripción: Sábado 15 Febrero 2014 – Martes 15 Abril 2014
- Exhibición on line de las obras seleccionadas: Miércoles 16 Abril 2014 – Domingo 25 Mayo 2014
- Periodo de votaciones on line: Miércoles 16 Abril 2014 – Domingo 25 Mayo 2014
- Fallo definitivo: Lunes 26 de Mayo 2014
- Proyección y entrega de premios: Viernes 30 Mayo 2014
DONA’M CINE és un projecte audiovisual impulsat per l’Associació Entrepobles / Entrepueblos / Entrepobos / Herriarte, dedicada a la cooperació solidària durant més de 25 anys, i la Productora Doble Banda, amb una àmplia experiència en cinema i documentals de contingut social. En aquesta segona edició, el projecte compta amb la col•laboració de: Arç Cooperativa, Mujeres de Negro de Sevilla , Coop-57 , l’Observatori del Deute en la Globalització, El Kinògraf, Educació per l’Acció Crítica , Cine Club Vilafranca, Món Comunicació i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès; i el suport financer de l’ Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
PRESENTACIÓ DEL CONCURS
DONA’M CINE és una plataforma cultural online de construccions col•lectives i de mirades feministes diverses. Una xarxa d’intercanvi per internet de materials audiovisuals fets per dones com una forma de distribució més democràtica i accessible . Aquesta plataforma virtual vol potenciar la visibilització de produccions audiovisuals que no tenen un espai en els mitjans de comunicació tradicionals.
DONA’M CINE vol contribuir a teixir relacions, afinitats, vincles i aliances entre les resistències i les alternatives més justes, inclusives i solidàries que dia a dia transgredeixen – PROPOSANT UNA ALTERNATIVA SOCIAL I SOLIDÀRIA- un sistema econòmic i social basat en la mercantilització de la vida, que només funciona generant noves formes d’explotació i violència, i que potencia uns determinats rols de gènere.
DONA’M CINE és una oportunitat per seguir documentant el nostre present, per escriure la nostra pròpia història des de les diversitats d’identitats socials, culturals, econòmiques, indígenes, territorials (àrees urbanes o rurals , del sud o del nord ) , afectiu – sexuals , religioses o agnòstiques. És un instrument que permet mitjançant l’audiovisual donar veu a dones perquè relatin les seves pròpies realitats i les seves lluites des de la “pedagogia de la desobediència” per transformar pràctiques i valors patriarcals.
Vivim en societats en constants transformacions, els rols de les dones i dels homes, com a expressions de la feminitat i la masculinitat, són estereotips que limiten les potencialitats de les persones . Aquests processos de canvi suposen un desafiament per viure la vida amb plena autonomia, i ens obren un debat “sobre què entendre per vida que val la pena ser viscuda i com organitzar-nos per fer-la possible … , necessitem pensar conjuntament en “desitjos” i “necessitats” , transformant-los en “desesidades” (des de Centreamèrica les dones llancen aquest nou vocable).(Amaia Orozco 2012-2013)