Com s’informa la joventut? Nous perfils comunicatius, xarxes socials i fake news

  • La jornada tindrà lloc el dimecres 22 de novembre a les 18 h. a la sala d’actes del CCC Octubre

La transformació digital ha modificat la manera d’accedir a la informació, sobre tot dels joves. A més dels informatius de les televisions i les ràdios i els diaris en paper, gaudim (o patim) d’un flux continuat i immediat de continguts de tota mena a través de les versions digitals dels diaris de paper, les capçaleres nascudes digitals i, sobre tot, les xarxes socials, on la informació circula sense aturador i, a més, ens obre la porta a la interacció.

Així doncs, no ens sorprèn saber que el 83% dels joves entre 18 i 34 anys s’informen a través de les xarxes socials, i 2 de cada 3 ho fan per mitjans digitals. En el mateix sentit, i en la mateixa franja d’edat, atorguen més credibilitat a les xarxes socials i als mitjans digitals que a la televisió, la ràdio o la premsa, segons les dades de l’enquesta Òmnibus de la Generalitat de Catalunya recollides en el BIAC.

La realitat és aquesta. Les persones joves escolten i miren informació en comptes de llegir-la. S’informen a través de TikTok, de pòdcasts, de canals de YouTube i de Twitch. I atorguen més credibilitat a les xarxes que a la premsa.

Estan menys i pitjor informats que els joves de generacions anteriors? Tota la informació que consumeixen és superficial i falsejada? Es evident que la resposta és no. Ara bé, l’excés de continguts i la immediatesa en el consum exigeixen més que mai, disposar d’habilitats i recursos per poder accedir a una informació de qualitat.

Justament per a entendre aquest paradigma, des d’ACICOM hem organitzat una jornada audiovisual amb experts en la matèria per a debatre i posar en comú com s’informen els joves hui en dia i com hauriem d’afrontar la sobreinformació i les fake news.

Així bé, tindrà lloc una primera taula redona que moderarà el president d’ACICOM, Juan Medina, on participaran Josan Piqueres, periodista en La Veu, Joan Asensi Pastor, estudiant del Grau en Periodisme a l’UJI, Àngels Cuenca Adam,cap del Servei d’Informació Juvenil i de la Xarxa Jove del IVAJ,  Anna Verge, periodista del web d’À Punt, Carlos Manzana, tècnic de Comunicació del CJV, i Manolo Rodriguez, professor de Sociologia a la Universitat de València i president de l’AVANF (Associació d’Afectats i Víctimes de noticies Falses).

A continuació, celebrarem un col·loqui amb creadors de contingut en valencià per conéixer de priemra mà les seues experiències: Aitor Muñoz Hortelano, creador de contingut i coordinador de Poblet.info, Paula Giménez i Berta Francés, divulgadores d’etnopoètica a Un cabàs d’històries, Júlia i Anna, de Contes en Valencià, Contes originals i agenda cultural, i Javi Ojeda, comunicador i divulgador de videojocs.

La jornada serà el pròxim dimecres 22 de novembre a les 18:00 hores a la sala d’actes del Centre Octubre. Esteu totes i tots convidats a assistir.