COM JO VULGUI (AS I WANT) Quan les dones prenen el carrer. Cine Club: ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 15/9/2021 a les 18:00h. OCTUBRE CCC

Después Acció Documental +

Direcció: Samaher Alqadi
Durada: 88 min.
Nacionalitat: Egipte, França, Noruega, Palestina, Estat de i AlemanyaIsrael i Polònia
/ 20209
V.O. àrab i anglès.     Subtítols: català.

.

La indignació de les dones egípcies -arrel de les violacions en grup- va desencadenar grans protestes per defensar els seus drets. Un cop de puny al patriarcat amb la càmera convertida en una arma d’autodefensa.

COM JO VULGUI  naix com una declaració de lluita de les dones de Mitjà Orient contra un sistema obertament violent contra elles. Amb un relat potent i completament necessari per al context que vivim actualment, Samaher Alqadi ens mostra la seua pròpia realitat i la de milers com ella, que es van cansar d’amagar les seues veus i estan llestes per a mostrar la seua força, exigir els seus drets i canviar les seues vides per a millor.

Durant les últimes setmanes, molt s’ha parlat de la delicada situació que es viu a l’Afganistan, i de com aquesta podria afectar les dones que viuen allà. No obstant això, davant qualsevol debat entorn de realitats així de distants al nostre context, el més assenyat sempre serà escoltar les veus involucrades en aquests processos. En aquest cas, la directora Samaher Alqadi relata el que és viure en carn pròpia l’experiència de ser dona al mig Orient. La seua idea va sorgir arran d’una sèrie d’atacs sexuals que van prendre lloc al Caire a principis del 2013.

Entre potents testimoniatges i llàgrimes d’aquelles que van presenciar aquests atacs comença a desenvolupar-se aquest documental. A partir d’ací, Alqadi presa la seua càmera i recorre la ciutat, retratant la realitat a la qual ha d’enfrontar-se cada dia, en la qual l’assetjament i els qüestionaments morals marquen la pauta. Al mateix temps, el creixent descontentament amb un govern religiós fonamentalista li dona a moltes dones d’Egipte un motiu per a alçar-se i marxar pels carrers a la recerca de justícia.

L’assetjament es viu diàriament als carrers del Caire.
No obstant això, les imatges i el clima de la revolta s’aniran alternant amb una narració molt més íntima, al·ludint a la vida de la mateixa autora, qui, per mitjà d’una carta a la seua mare, ens detalla parts de la seua infància i adolescència. Gràcies a això ens assabentarem d’algunes actituds de la dona que li va donar a llum, i de com aquesta no va poder gaudir mai d’una llibertat real a causa de les estrictes lleis religioses. A més, Samaher Alqadi aprofita de mostrar-nos una mica de la seua situació personal actual, amb el seu fill xicotet i les seues dinàmiques familiars.

D’aquesta manera, el relat es va desenvolupant entre dues esferes molt diferents entre si, però inherentment connectades. D’una banda, l’escenari social i polític mostrat en les imatges és completament capaç de transmetre aqueixa sensació de frustració, impotència i ràbia que inunda a milers de dones; mentre que per un altre, se’ns presenta una figura molt més nostàlgica i reflexiva, que mostra com aquelles raons per les quals lluiten hui les dones sempre han sigut presents en la vida de la directora i dels qui li envolten.

 

Docs Del Mes inicia el ciclo de proyecciones en el Teatre Municipal Cooperativa | Ayuntamiento de Barberá del Vallés

Dimecres, dia 15 de setembre 2021, 18:00h.

Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània

C/ Sant Ferran 12, 46001 València

 

 

Fruit de l’estreta col·laboració entre Acció Cultural del País Valencià i ACICOM, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura ,  el Cine Club Acció Documental +  aplega a molts més indrets del nostre llarg País.

Podeu assistir-hi a les projeccions d’aquest mes en:

Data                     Hora           Ciutat                 Sala-Espai                                         Adreça

3/09/21              19:00        Vall d’Uixó     Teatre Carmen Tur                            C/Benigafull, 31, 12600

3/09/21              20:00      Gandia              Casal Jaume I Safor Valldigna        C/Dona Teresa 2, 46701

4/09/21              20:00       Ontinyent       Cine Club Utiye  C.C el Teler,          C/Pintor Segrelles 1, 46870)

10/09/21            19:00       Alcoi                  Centre Cultural Ovidi Montllor       C/ Vistabella, 8, 03802

15/09/21            18:00       València           C.C.C Octubre                                     C/ Sant Ferran 12

16/09/21            18:00        Alacant            Saló d’actes de CCOO                         Avda Salamanca n. 33,

24/09/21            19:30       Elx                      Casal Cultural Jaume I Elx                C/ Sant Jordi, 2, 03203

30/09/21            19:30       Pedreguer      Casal Cultural Jaume I Pedreguer    C/ València, 12

 

Entrada lliure fins completar l’aforament.

Taquilla inversa

.
RESERVA LA TEUA ENTRADA EN:

.

https://bit.ly/COM-JO-VULGUI-AS-I-WANT

Motivat per les precaucions de la COVID-19, existeix un aforament restringit que garanteix mantindre les recomanacions de manteniment de distàncies, així com l’acompliment de les normes sanitàries.

Necessitem preveure les necessitats del local d’acord amb el nombre de persones inscrites i confirmar a les persones sol·licitants que teniu assegurada l’entrada.

També ens permet facilitar l’acreditació a l’entrada de la sessió i facilitar informació, si fora el cas, als rastrejadors.

Treballem per la nostra salut col·lectiva

El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40, i comptem amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs.

S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa, de l’any 2004, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització d eles persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.

Ens ajuda a pensar globalment i actuar localment i també a l’inrevés, pensar localment i actuar globalment. El cine club suposa un complement magnífic al Festival Cinema Ciutadà Compromés, aportant una mirada internacional. A la vegada visibilitzem a les persones i a les entitats que dia a dia actuen en el nostre territori sobre els temes tractats en els documentals.

Sinopsi

El moviment feminista a Egipte està agafant més força que mai. Cada cop hi ha més dones que s’atreveixen a alçar la veu contra l’assetjament sexual, però aquesta irrupció de coratge ve de lluny.

La Primavera Àrab va portar esperança de llibertat i canvis; no obstant, sovint s’oblida que durant la multitudinària protesta del 25 de gener de 2011 a la plaça Tahrir del Caire es van produir salvatges violacions en grup. La indignació de les dones egípcies va desencadenar una gran protesta per defensar els seus drets. La directora Samaher Alqadi va estar a primera línia per capturar una revolta de les dones que va passar desapercebuda als mitjans de comunicació.

Durant el rodatge, Alqadi es va quedar embarassada i el film reflexiona sobre la maternitat i els límits de la llibertat.

A través d’una narrativa profundament personal, Alqadi explica els records dolorosos de la seva infància per il·lustrar els obstacles als quals s’enfronten moltes noies en les societats àrabs. La valentia d’Alqadi per explorar les arrels de la desigualtat de gènere a l’Orient Mitjà traspassa fronteres i clava un cop de puny al patriarcat amb la càmera convertida en una arma d’autodefensa.

Fitxa tècnica
DIRECCIÓ Samaher Alqadi
DISTRIBUCIÓ DocsBarcelona Distribution
PRODUCCIÓ Karim El Hakim
COPRODUCCIÓ Nefise Özkal Lorentzen i Jørgen Lorentzen (Integral Films, Noruega), Serge Gordey (Temps Noir, França), Mohanad Yaqubi (Idioms Films, Palestina), Thomas Kaske (Kaske Film, Alemanya)
COMPANYIA PRODUCTORA Prophecy Films
MUNTATGE Gladys Joujou
FOTOGRAFIA Samaher Alqadi, Karim El Hakim
MÚSICA Naissam Jalal
QUALIFICACIÓ PER EDATS No recomanat per a menors de 16 anys – especialment recomanat per al foment de la igualtat de gènere
Premis i festivals
  • Secció Oficial, CPH:DOX Dinamarca, 2021
  • Secció Encounters, Berlinale Alemanya, 2021

.

Tràiler del documental: https://youtu.be/w69Hc4gVl_s

 

SOBRE LA DIRECTORA 

SAMAHER ALQADI

Samaher Alqadi és una veu emergent al cinema documental àrab. Les seves pel·lícules se centren en l’evolució de la situació de les dones i els artistes dissidents a l’Orient Mitjà. Criada al camp de refugiats de Jalazon a l’ocupada Cisjordània, Samaher va estudiar direcció cinematogràfica al High Cinema Institute, Egipte. El 2008, va dirigir i va produir el documental Mohammed Bakri sobre l’actor i director palestí del mateix nom que va fer la controvertida pel·lícula Jenin Jenin.

La pel·lícula de Samaher Gamalaat és un breu retrat documental del llegendari cantant Shaabi i símbol de la matriarcal Egipte Gamalaat Shiha. El seu breu documental Raja3’een (2012) és una instantània dels refugiats sirians a França, que continuen la seva lluita política als carrers i cafès de París.

 

Després de la projecció tindrem un animat col·loqui amb la participació de dones referents:

.

Amal Ramsis.jpg
Amal Ramsis

https://es.wikipedia.org/wiki/Amal_Ramsis (Alexandria, Egipte, 19721​) és una advocada, directora i guionista de cinema egípcia.

En  1992 en Egipte va ser una de les fundadores del Centre d’Estudis de Dones “Maan” (Juntes), que té com a objectiu estudiar la història i situació de les dones així com els mitjans per a empoderar-les, especialment a aquelles que treballen. ​A l’any següent es va graduar d’advocada en la Facultat de Dret del Caire i va exercir la seua professió durant tres anys. Amb un subsidi atorgat pel govern d’Espanya va estudiar a l’Escola de Cinema Setena Ars de Madrid entre 2002 i 2005, en què es va graduar. Al mateix temps va començar a escriure articles en revistes i periòdics, entre ells el butlletí del Comité de Solidaritat amb la Causa Àrab (CSCA).​

A partir de 2008 va organitzar la Caravana de Cinema Àrab i Iberoamericà de Dones o ‘Entre Cineastes ​ que més endavant va originar el Festival Internacional de Cinema de Dones del Caire de la qual va ser directora. Es tracta del primer en la seua classe de la regió àrab, no té suport de cap entitat estatal i segons  Ramsis, “un dels propòsits en crear-ho va ser presentar una imatge real de la dona àrab, més enllà dels estereotips mostrats habitualment en els mitjans occidentals.” .​

En 2009 va ser premiada amb el subsidi anual per a les arts i la literatura per la Fundació Euroàrab d’Alts Estudis de Granada.3​En 2013, en el marc de l’XI Festival de Cinema i Drets Humans realitzat a Sant Sebastià va encapçalar el taller d’Edició de vídeo Un minut titulat ‘La meua Generació’ dirigit a dones no professionals en el camp audiovisual amb l’objectiu de proporcionals els coneixements bàsics per a saber crear curtmetratges d’un minut d’extensió sobre el tema “La meua Generació”.5​

Després d’iniciar-se en la direcció de cinema amb diversos curtmetratges, en 2011 va dirigir Forbidden, un primer llargmetratge que va rebre diversos premis. Ramsis va anar recollint material des de tres mesos abans de la revolució del 25 de gener de 2011 a Egipte als carrers del Caire filmant d’amagat així com en cases d’amics, sobre les prohibicions vigents en la societat egípcia en la vida quotidiana. La pel·lícula va ser exhibida, en el Festival de Cinema del Mil·lenni de Brussel·les i en el Festival de Cinema Àrab de Berlín, entre altres llocs.​

En 2015 va dirigir Athar Al Farasha o The Trace of the Butterfly, referida a la història de persones que es creuen amb les nostres vides i es van, però després d’un temps descobrim que no solament van influir en el curs de les nostres vides sinó, fins i tot, poden arribar a canviar la perspectiva de tot un país. La pel·lícula va ser exhibida en el Festival de Cinema d’Istanbul, en el Festival de Cinema CINEQUEST a Califòrnia, en el Her Africa Film Festival i en el Festival de Cinema Africà IAWRT.

El seu film You Menja from Far Away va participar de l’edició n° 12 de Documentarista, l’únic festival de Cinema documental independent de Turquia que es va realitzar a Istanbul amb el patrocini dels consolats de Dinamarca, Països Baixos, Suïssa, Suècia i República Txeca així com de l’organització European Endowment for Democracy, Institut Goethe i altres entitats entre el 15 i el 20 de juny de 2019. ​La pel·lícula tracta sobre Najati Sidqi (1905-1979) i la seua família. Sidqi va ser un sindicalista comunista nascut en Palestina, escriptor i traductor que parlava amb fluïdesa espanyol, rus i francés a més de la seua llengua materna, que durant la Guerra Civil Espanyola va estar a Espanya i va escriure sobre el conflicte en periòdics àrabs i espanyols.

 

Nuria Cidoncha

Direcció General en organitzacions d’àmbit públic i privat. Destacant la direcció de l’Institut Valencià del Cinema , productora de When Lights Llaure Low i directora d’Asprona (tercer sector). Economista. Màster en Dirección d’Empreses per la UPV. Programa de Desenvolupament Directiu i de Lideratge Públic per l’IESE Business School.
Delegada de CIMA-Dones de l’Audiovisual en la Comunitat Valenciana. Acadèmica de cinema d’Espanya. Vicepresidenta de l’Acadèmia de Cinema Valenciana. Vicepresidenta de Productors/as Valencians (PAV).CIMA, premiada por la Conferencia de Autoridades Cinematográficas de Iberoamérica - Elmedio.es

Giovanna Ribes – Taranna Films

 

Giovanna Ribes

Artista audiovisual i productora valenciana – Tarannà Films- amb experiència en el món de el cinema documental ,  ficció i videoart . Membre de CIM , SGAE, EWA, EDN, PAV (Presidenta) i de l’Acadèmia de Cinema, és Directora de la Biennal Internacional Dona i Cinema – Woman & Film  i professora en l’EASD. Les seues últimes produccions com a directora: La Família (Dementia) i  Una Suau Olor de Canyella.

 

Quienes somos                                    Dona i Cinema

 

 

Elena Mut-Montalva | Universitat de València - Academia.edu
Elena Mut Montalvà

 

Doctora per la Universitat de València. Llicenciada en Sociologia i Diplomada en Treball Social. Diploma d’Estudis Avançats (DEA), Doctorat en Gènere, Subjectivitat, Coneixement i
Cultura, Universitat de València. Màster Universitari en Immigració, Especialització en Investigació i Intervenció Social, Universitat Pontifícia de Cometes.
Professora Contractada Doctora en el Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València (UV), del Màster en Gènere i Polítiques d’Igualtat, del Màster en Cooperació al Desenvolupament i del Màster en Nutrició Personalitzada i Comunitària. Així mateix, ha sigut docent en diverses titulacions de postgrau en cooperació internacional i migracions en altres universitats (Universitat Autònoma de Madrid, Universitat Jaume I i Universitat d’Alacant) i Fundació Themis de l’Organització Mundial del Turisme.
Les seues línies d’investigació tenen com a temàtiques bàsiques: 1) Treball Social, en les àrees de: Treball Social Feminista, interculturalitat i col·lectiu LGTB. 2) Estudis de gènere: polítiques d’igualtat; dones immigrants i refugiades, xarxes de suport en dones en situació de violència de gènere, matrimonis forçats a Espanya. 3) Migracions i diversitat cultural. 4) Cooperació Internacional per al Desenvolupament: cooperació universitària al desenvolupament.
En la seua trajectòria professional com a investigadora ha participat de diferents grups i investigacions: investigadora de l’Institut Universitari d’Estudis de les Dones (IUED) en l’equip Desigualtats Socioeconòmiques i Polítiques Públiques amb Perspectiva de Gènere (GENDESPOL). Col·laboradora dels equips: Migracions, Diversitat i Cohesió Social (MIDICO); Gènere, Coneixement, Història i Subjectivitat (GECOHIS) de la UV. És membre: de l’equip de la Càtedra d’Economia Feminista; de la Comissió Mixta de la Càtedra Nova Transició Verda (Turisme) de la UV i de la Xarxa Espanyola d’Estudis del Desenvolupament Projectes d’investigació actuals:
1) FM-OUT. Matrimonis forçosos en comunitats migrants. Univ. Autònoma de Barcelona. Programa estatal d’I+D+I reptes de la societat.

2)SOL.NET. Xarxes de solidaritat amb impacte en els processos de recuperació de dones víctimes de violència de gènere. Univ. Girona. Programa estatal d’I+D+I reptes de la societat. 
3)Investigadora Principal en el projecte Diagnòstic sobre diversitats LGTBI i ètnic-culturals en l’alumnat de la Universitat de València. 
Les seues principals publicacions: Health Expectations, Quaderns de Treball Social; Revista Iberoamericana d’Estudis del Desenvolupament; i en les editorials: Tirant lo Blanc; Publicacions de la Universitat de València; Institut d’Investigacions Socials (IIS) de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), Icària, Cambridge Scholars Publishing.

 
Emília Bolinches, Vicepresidenta d’ACICOM, periodista i escriptora.
Moderadora del col·loqui

.

 

.

.

 

PER A SABER-NE MÉS

Post a Comment