Campanya de suport a la Venta de Contreras, t’animem a participar amb micromecenatge en goteo

Entitats socials valencianes iniciem una campanya de suport a la Venta de Contreras, un espai de referència de l’associacionisme estatal
La iniciativa sorgeix de la Plataforma Sobirania Alimentària del País Valencià per a donar suport al manteniment i posar en valor la casa de postes, construïda en el segle XVII. Amagada als peus del Port de Contreras de la Manchuela De Conca, es troba La Venta de Contreras. Aquesta casa de postes construïda a mitjan segle XVII amb bastida de terra i calç i fusta, és una de les poques vendes que mai ha deixat d’atendre viatgers i la seua voluntat és la de continuar fent-ho.

VENTA DE CONTRERAS from LA COSECHA on Vimeo.

En 2000, el renovat equip de la Venda va decidir apostar per un turisme responsable, buscant contrarestar els efectes deterioradors del turisme convencional en l’entorn , oferint una alternativa social, ecològica i comunitària.

La pròpia construcció és un referent quant a la validesa i intel·ligència del patró constructiu rural per la seua capacitat d’aïllament i condició bioclimàtica, aprofitant els materials del lloc, per tant sense impacte i a molt baix cost. També quant al model de gestió de les vendes i posades, que no busca atraure a la clientela sinó cuidar als qui estan de pas, consolidant un espai de trobada i intercanvi basat en la calma, la participació comunitària i en la posada en valor dels sabers rurals i el respecte del medi ambient oferint qualitat assequible.

Goteo.org :: Crowdfunding the commons

T’animem a fer la teua aportació mitjançant la plataforma goteo.org, des de 20 euros.

https://www.goteo.org/invest/la-venta-de-contreras

OBERTA DE BAT A BAT

El Complex Agroturístic Venta de  Contreras s’emmarca en la concepció de l’Economia Social i Solidària, amb unes pràctiques sostenibles, justes i humanes.

El respecte i la divulgació mediambiental són clau, ja que es troba a escassos 300 metres de la Reserva Natural de les Falçs del Riu Cabriol, enmig d’una gran arbreda amb vegetació de sotabosc autòcton. En 2019 La Vall del Cabriol va ser declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO.

És un espai d’agroecologia amb horts, animals i una botiga de productes ecològics i de proximitat. També és una iniciativa d’investigació i experimentació rural sobre agricultura llauradora, gastronomia, *silvo-pasture o bioconstrucció.

També és un lloc de trobada i dinamització del món rural i la sobirania alimentària. En la Venda van nàixer les plataformes de Sobirania Alimentària del País *Valencià i de Castella-la Manxa, la Plataforma estatal contra la Ramaderia Industrial, o la Carta del Cabriol sobre el model estatal d’agroturisme comunitari i de coneixement. A més, en 2017 va acollir el X Fòrum per un Món Rural Viu, amb el lema “Municipalisme Transformador per a un Món Rural Viu”, al qual van assistir més de 200 persones de tot l’estat.

La Venda de Contreras sempre ha tingut les seues portes obertes de bat a bat a associacions, col·lectius i moviments amb el denominador comú de treballar per un món més sostenible, més just, més humà i més solidari. També s’ha caracteritzat per oferir els seus espais a col·lectius amb necessitats apressants com a persones migrades, refugiades, desnonades i enguany també al col·lectiu sanitari i a gent de la cultura i l’art.

El seu plantejament està pensat perquè xiquetes i xiquets gaudisquen de la naturalesa, amb multitud d’estímuls, casetes, jocs i llibres per onsevulla.

Finalment, és un espai artístic i de cultura recreativa amb concerts i actuacions teatrals a l’aire lliure durant tot l’estiu.

Objectius del projecte:

  • Reparar i renovar algunes de les estructures del Complex *Agroturístico per a continuar sent aqueix lloc obert a persones i col·lectius.
  • Millorar l’accessibilitat dels allotjaments perquè siga un espai inclusiu per a totes les persones.
  • Adequar les instal·lacions del menjador i la cuina per a poder acollir millor als grups i col·lectius. Això ajudaria a generar ocupació a la comarca, on hi ha moltes persones joves formades en hostaleria.
  • Habilitar l’Aula de la Naturalesa, que promourà l’educació ambiental per a fomentar la conservació, en un espai natural tan increïble com la Reserva Natural de les Falçs del Cabriol. Aquesta serà una eina molt útil per a continuar generant xarxa amb col·lectius com ACEM (Ecologistes de la Manchuela), i altres, que podria al seu torn, generar oportunitats d’ocupació en la zona.
  • Restaurar l’estructura de l’edifici principal de la Venda, amb un valor patrimonial molt important, potenciarà el coneixement de la història i el patrimoni cultural de la zona.
  • Contribuir a la construcció d’economia social i solidària des del medi rural, i donar suport a la generació de noves iniciatives.
  • Continuar sent un espai de trobada i de lluites compartides

 

24

Motivació i a qui va dirigit el projecte
NECESSITAT DE SUPORT

En aquests moments, la Venda de Contreras es troba en una situació preocupant, agreujada per la pandèmia de COVID-19 i amb dificultats per a poder dur a terme totes aquestes iniciatives, trobades, projectes, etc.

El projecte va dirigit a població usuària de la Venta de Contreras, i a aquelles organitzacions, col·lectius, moviments socials que han tingut a la Venda com un lloc d’acolliment, de suport o fins i tot on han començat a caminar com a iniciatives. A més, també va dirigida a aquelles entitats que no coneixen a la Venda, però que podrien sumar-se a aquesta gran xarxa, i que la Venda siga un espai de trobada per a elles.

 


Experiència prèvia i equip

L’equip de la Venta de Contreras el conformen un grup de persones de diferents edats, intercultural, integrat en la seua quasi totalitat per persones de la Comarca de la Manchuela, i amb una presència majoritària de dones joves. L’equip té una àmplia experiència de treball en la Venda, de fet part d’ell està des de l’inici del projecte des de fa 19 anys. A més, una part de l’equip té molta experiència en l’àmbit de l’agroecologia i l’agroturisme comunitari.

Fidel, és el coordinador de l’equip de la Venda. De professió mestre. Amb tota una vida a la seua esquena d’experiència en moviments socials, de memòria històrica, en associacions de solidaritat internacionalista, moviment de renovació pedagògic, associacions ecologistes i d’economia social i solidària. És l’ànima de la Venda.

Ana, és una de les dues coordinadores de la part de restauració i realitza les activitats de transformació d’aliments. És mestra d’educació infantil.

María, és la mestra cuinera i és una sabedora de la vida rural (cultius, ramaderia,…). Ella és l’encarregada que totes ens alimentem bé, de manera ecològica i saludable.

Gregorio, és l’encarregat de la jardineria, l’àrea forestal i manteniment de la Venda. En tot moment ho veurem ací i allà repassant qualsevol imprevist o desperfecte.

Alexandra, és una de les dues coordinadores de la part de restauració, i assumeix la coordinació turística. És graduada en Turisme.

Miriam, és la responsable dels horts i està encarregada de les activitats d’etnobotànica. És enginyera agrícola i experta en agroecologia.

Marisa, és la responsable de la gestió de recepció i de xarxes socials i pàgina web. És llicenciada en Humanitats, amb especialitat en Patrimoni.

Paty, és la responsable de neteja i a més realitza activitats lúdiques i místiques comunitàries en la Venda.

Pepe, és el responsable de manteniment de la piscina i de pintura i edificis. I és l’ànima marinera de la Venda.

Montse, és responsable al costat de Marisa de la recepció, i de gestió, ja que té titulació específica de gestió i administració.

Ana Cris, és la responsable de les activitats infantils, lúdiques i esportives de la Venda. És l’enllaç amb les activitats esportives de la comarca de la Manchuela.

A més, a aquest projecte li dona el seu suport la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, i moltes de les entitats i persones que la conformen (entre elles, Mundubat, Entrepobles, Perifèries, CCPV-COAG, CERAI, la Revista Sobirania Alimentària, Biodiversitat i Cultures), en la qual s’ha creat un grup de treball específic per a la preparació del llançament del micromecenatge, i la seua difusió. I ara també ACICOM

COMPROMÍS SOCIAL

Desenvolupament agrorural
La Venta de Contreras pot considerar-se un projecte amb quasi tots els vessants de compromís social, però decidim remarcar la del desenvolupament agrorural com a enclavament referent en aquesta temàtica, on es treballa teoria i pràctica del turisme responsable i la sobirania alimentària, emmarcat en l’economia social i solidària.

A més, la igualtat de gènere és present de manera transversal en totes les accions del projecte, ja que com s’ha descrit, hi ha una presència majoritària de dones joves i de la comarca en l’equip, i a més, s’han generat espais de cura en tot l’entorn de la Venda. També en les seues estratègies de comunicació s’utilitza el llenguatge inclusiu i no discriminatori.