ARICA en Cine Club: ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 19/01/2022 a les 18:00h. OCTUBRE CCC
Una història d’investigació impactant sobre abocaments tòxics a Arica, Xile.
Un jove docuactivista portarà una multinacional sueca als tribunals.
Els directors, Lard Edman i William Johansson, fan una denuncia en format documental, gràcies a la investigació durant 15 anys d’un dels casos d’abocaments de residus tòxics d’una multinacional, Boliden, a la ciutat d’Arica.
La investigació busca els responsables d’aquests abocaments i mostra com les vides dels ciutadans s’han vist afectades per aquests fets.
ARICA
Direcció: Lars Edman i William Johansson Kalén
SINOPSI:
Una història d’investigació impactant sobre l’abocament il·legal de residus tòxics a la ciutat xilena d’Arica. Bebès amb malformacions, càncers, avortaments no desitjats… les conseqüències van ser terribles per als habitats d’Arica, però ningú no vol assumir responsabilitats. Boliden, la multinacional sueca responsable dels fets, va amagar durant dècades el desastre.
Lars Edman, un jove suec d’origen xilè, es va interessar pel cas el 2009 i la seva recerca, juntament amb William Johannson, acabarà portant la poderosa empresa als
tribunals.
L’empresa minera té recursos suficients per rentar la seva reputació, però l’escàndol d’Arica exigeix una reparació més profunda que una campanya de màrqueting. El govern suec pot desentendre’s de les demandes de les víctimes de l’abocament? La realitat és innegable, però el poder és capaç de tot per evitar d’assumir els costos d’indemnitzacions milionàries.
L’aclamat documental, que recull més de 15 anys de investigació dels seus directors, posa llum sobre un vergonyós cas de colonialisme modern. Després de perdre el cas l’any 2018 amb una sentència que finalment va afavorir a Boliden, l’empresa va rebutjar el veredicte dels jutges xilens sobre les seves responsabilitats i va despenalitzar els seus fets, una altra apel·lació va ser desestimada l’any 2019. De moment, el tribunal suprem suec no ha concedit a les víctimes de Arica el dret d’apel·lació, i Boliden amenaça amb demandar als seus advocats per a fer-los pagar els costos legals, una suma que ronda els 5 milions de dòlars.
La pel·lícula ens mostra aquestes dues realitats, molt diferents entre elles: d’una banda, el Tribunal de Districte de Skellefte, al nord de Suècia, i per un altre la pobra zona residencial al nord de Xile. L’equip legal va permetre als cineastes seguir l’extens i únic procés des de dins amb les seves càmeres, amb l’objectiu de donar veu a les persones afectades.
L’equip de la pel·lícula afirma: “la nostra intenció era garantir que les veus dels ciutadans d’Arica, afectats pels residus que venien de sota el sòl on van créixer, fossin
escoltades. El que ha succeït des de llavors ha superat qualsevol expectativa: la seva història s’ha fet coneguda a tot el món i, no obstant això, continuen lluitant perquè es faci justícia. Continuarem donant-los veu i aplaudint les diferents iniciatives orientades a veure recolzats els seus drets humans”.
La mala fama de Boliden ve lluny, i també va afectar casa nostra. El desastre ecològic al parc natural de Doñana, que va contaminar el riu Guadiamar el 1998 i va trasbalsar la societat espanyola, es va produir per un vessament tòxic de la multinacional.
Les aigües del Guadiamar van ser contaminades, afectant a totes les rieres pròximes, així com als terrenys propers, afectant unes 4.300 hectàrees aproximadament de vegetació forestal. També va arribar a afectar el parc nacional de Doñana. El 2002 es va tancar la via penal d’aquest fet, també sense culpables, tot i que la Junta d’Andalusia va demandar Boliden per recuperar els diners invertits en la neteja de residus.
Tràiler ARICA: https://youtu.be/8WBeff9yD_I
Dimecres, dia 19 de gener de 2022, 18:00h.
Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran 12, 46001 València
.
Entrada lliure fins completar l’aforament.
Taquilla inversa, reserva la teua entrada en:
https://bit.ly/ARICA-Cineclub
Motivat per les precaucions de la COVID-19, existeix un aforament restringit que garanteix mantindre les recomanacions de manteniment de distàncies, així com l’acompliment de les normes sanitàries.
Necessitem preveure les necessitats del local d’acord amb el nombre de persones inscrites i confirmar a les persones sol·licitants que teniu assegurada l’entrada.
També ens permet facilitar l’acreditació a l’entrada de la sessió i facilitar informació, si fora el cas, als rastrejadors.
Treballem per la nostra salut col·lectiva
hhttps://bit.ly/El-Retornttps://bit.ly/El-Retorn.
El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40, i comptem amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs.
S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa, de l’any 2004, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització d eles persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.
Ens ajuda a pensar globalment i actuar localment i també a l’inrevés, pensar localment i actuar globalment. El cine club suposa un complement magnífic al Festival Cinema Ciutadà Compromés, aportant una mirada internacional. A la vegada visibilitzem a les persones i a les entitats que dia a dia actuen en el nostre territori sobre els temes tractats en els documentals.
FITXA TÈCNICA
Festivals :
- Festival DocsBarcelona, Espanya, 2021
- IDFA – Frontlight
- AricaDoc, première llatinoamericana
- Festival Internacional de Cinema Documental HUMAN, première noruega
- Festival Internacional de Cinema Document Tempo, première sueca
LARS EDMAN
Lars Edman va néixer a Xile i va créixer al poble suec de Boliden, on originalment s’havia establert l’empresa minera. Lars ara viu al nord de Noruega i treballa com a terapeuta de la parla i el llenguatge. Lars i William van treballar junts en el primer documental sobre Arica, Toxic Playground, que va guanyar sis premis internacionals, es va projectar arreu del món i va desencadenar una demanda contra Boliden. Els realitzadors es van mantenir en contacte amb la comunitat durant quinze anys, tot treballant en aquesta història.
.
.
.
WILLIAM JOHANSSON KALÉN
Willaim Johansson Kalen viu ara al nord de Noruega i treballa com a terapeuta de la parla i el llenguatge. William ha treballat com a director, productor, director de fotografia i editor des del 2006. És productor i accionista de Laika Film. Lars i William van treballar junts en el primer documental sobre Arica, Toxic Playground, que va guanyar sis premis internacionals, es va projectar arreu del món i va desencadenar una demanda contra Boliden. Els realitzadors es van mantenir en contacte amb la comunitat durant quinze anys, tot treballant en aquesta història.
Després de la projecció tindrem un animat col·loqui amb:
Joseph Anthony Julca Mendoza
Estudiante de posgrado en el Máster interuniversitario en Historia de la Ciencia y Comunicación Científica de la Universidad de Valencia, Certificado Académico en Comunicación Audiovisual de la Pontificia Universidad Católica de Chile. Titulado de la carrera de Biología Marina de la Pontificia Universidad Católica de Chile. Estudiante de intercambio en el grado de Biología Ambiental de la Universidad Autónoma de Barcelona, Escritor colaborador de la plataforma web y revista impresa semestral Endémico, de la agencia de comunicación y diseño MVMT. Profesor del curso “Somos lo que comemos: desde el pequeño mundo marino hasta los gigantes del mar”, en el Programa de Estudios y Desarrollo de Talentos Académicos Penta UC de la Pontificia Universidad Católica de Chile. Coordinador del programa de educación y conservación marina “Chile es Mar” en la Estación Costera de Investigaciones Marinas (ECIM) de la Pontificia Universidad Católica de Chile. Tutor en el planteamiento y desarrollo de proyectos de investigación científica y/o de ingeniería en el Programa Academias Ciencia Joven (ACJ) de la Fundación Ciencia Joven. Asistente de investigación en el procesamiento de muestras y manejo de equipos en el Laboratorio de Análisis Isotópico (LAI) y el Centro de Investigación Marina de Quintay (CIMARQ), de la Universidad Andrés Bello (UNAB). Ayudante técnico en el análisis de isótopos estables de especies marinas de importancia comercial asociadas a las pesquerías de Chile, en el Centro de Investigación para la Sustentabilidad (CIS) de la Universidad Andrés Bello. Ayudante en los cursos de Oceanografía General y Trabajo Experimental en Ecología Marina de la carrera de Biología Marina de la Pontificia Universidad Católica de Chile.
Copresidente de la organización sin fines de lucro Sustainable Ocean Alliance (SOA) para Chile, la red de jóvenes líderes mas grande a nivel mundial en pro del desarrollo y ejecución de soluciones para la salud y sostenibilidad del océano y sus recursos. Monitor del Campamento Científico Nuestro Océano en marco del 4º Congreso Internacional de Áreas Marinas Protegidas (IMPAC 4) organizado por la Fundación Ciencia Joven y el Programa de Asistencias Técnica Internacional del Departamento del Interior del Gobierno de los Estados Unidos (DOI-ITAP). Coordinador Simposio medioambiental en marco del evento cultural solidario para los damnificados del fenómeno de “El Niño”, Perú Expo Day, organizado por voluntarios de diferentes países residentes en Barcelona, España. Diploma de reconocimiento por la participación en el programa Reacciona por El Clima a través de la iniciativa Sustainable Ocean Alliance Chile, por parte de la delegación de la Unión Europea
Viviana Bahamondes Muñoz, Presidenta de Casa Chile València https://www.casachilevalencia.es/
Va nàixer en Temuco (Xile) en 1979, va arribar a València el 2011.
Llicenciada en Educació, amb formació en pedagogia Montessori i amb especialització en l’àrea de Ciències. Visió humanista i generació de vincles afectius.
Màster en Bioètica.
“Convide a totes les persones a formar part de l’associació. A generar un espai de convivència i solidaritat. Participar a casa Xile ha sigut molt significatiu per a mi, tant per la qualitat de la gent que he conegut, molts amics, així com per a potenciar un
gran sentit d’identitat en les meues filles de 5 i 6 anyets”.
Nascut el 8 de desembre del 1978 a València. Activista per la diversitat sexual, de gènere i familiar des del 2000, i amb forta ànima ecologista. Soci de diverses entitats de defensa de drets humans, ecologistes i de consum responsable. Visc al barri de Morvedre juntament amb el meu marit, tot i que el meu barri de naixement i d’infància és Benimaclet.
Parle 4 idiomes: valencià, castellà, anglès i francès. Doctor cum laude en Biologia amb menció europea per la Universitat de València, he treballat com a investigador amb una tesi sobre ecologia evolutiva a l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (UV) amb una estada de 5 mesos a la Universitat de Hull (Regne Unit). A més a més, també he treballat com a responsable biològic del biobanc al Centre Superior d’Investigació en Salut Pública (CSISP, Generalitat Valenciana) i com a responsable de les anàlisis biològiques a una microempresa de base tecnològica (Metis Biomaterials) a través del programa Inncopora del govern central per facilitar la incorporació de doctors al teixit empresarial. A més, sóc màster en innovació per l’Escuela de Organización Industrial (Madrid).
En política, he exercit la responsabilitat d’organització a Iniciativa del Poble Valencià (partit integrat dins la Coalició Compromís) i a Coalició Compromís a més de ser actualment portaveu d’Iniciativa al col·lectiu de València. He treballat com a personal assessor al grup municipal de Compromís a l’Ajuntament de València durant el mandat 2011-2015. Des de 2015 fins al 2019 he sigut 4t tinent d’alcalde i regidor de Govern Interior i Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València. Finalment, a les eleccions locals de maig de 2019 vaig tornar a ser elegit regidor per la llista de Compromís per València, exercint el càrrec de vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, a més de president de l’Entitat Metropolitana per al Tractament dels Residus (EMTRE).
.
PER A SABER-NE MÉS
- Què és això d’Acció Documental +? Què és el Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL +
- El documental Arica motiva la intervención de Relatores de Derechos Humanos de las Naciones Unidas https://cineuropa.org/es/newsdetail/405513/
- https://www.eurolatinpresscultura.com/william-johansson-director-de-toxic-playground-y-arica-enviar-al-tercer-mundo-residuos-toxicos-es-un-negocio-muy-barato/
- Boliden AB https://ca.wikipedia.org/wiki/Boliden_AB
- Residuos Mineros de Suecia Envenenan a Chilenos https://edlc.org/es/cases/remedying-health-and-environmental-harms/mining-waste-from-sweden-poisons-chileans/
- Chile: Casi 40 años después, las víctimas de los residuos tóxicos suecos siguen sin tener remedio – expertos de la ONU https://www.ohchr.org/SP/HRBodies/HRC/Pages/NewsDetail.aspx?NewsID=27147&LangID=S
- 20 mil toneladas de desechos tóxicos en Arica: el crimen ambiental del que Suecia ni Chile se hace cargo https://www.elmostrador.cl/destacado/2021/05/30/inclumplimiento-toxico-hace-22-anos-la-corte-suprema-ordeno-retirar-las-20-mil-toneladas-de-desechos-quimicos-suecos-de-arica-pero-siguen-ahi/
- “Llevamos 36 años muriendo”: las dramáticas consecuencias de los residuos tóxicos abandonados por Suecia en Chile hace tres décadas https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-57474736
- https://www.emol.com/noticias/Nacional/2019/10/07/963465/Boliden-embajador-sueco-Arica.html
- Informació de Boliden sobre exportació a Xile https://www.boliden.com/sustainability/our-responsibilities/in-focus/Information-concerning-export-to-Chile
- https://www.business-humanrights.org/es/%C3%BAltimas-noticias/chile-en-el-caso-contra-empresa-boliden-tribunal-de-suecia-falla-en-contra-de-reparaci%C3%B3n-a-las-v%C3%ADctimas-de-residuos-t%C3%B3xicos-depositados-en-arica/
- https://www.latercera.com/opinion/noticia/las-deudas-de-suecia-frente-a-escandalo-de-toxicos-en-arica/Z7KN2LIDDRFOTLARSF6NSJNPDE/
- https://www.dw.com/es/residuos-t%C3%B3xicos-suecos-envenenan-a-una-comunidad-chilena-durante-30-a%C3%B1os/a-51514417
- https://periodistas-es.com/suecia-sigue-sin-responsabilizarse-del-vertido-de-residuos-toxicos-de-boiden-mineal-ab-en-arica-152021
- https://www.efe.com/efe/america/sociedad/la-onu-exige-justicia-por-caso-de-vertidos-toxicos-suecos-en-chile-hace-40-anos/20000013-4556319
- LA MAYOR CATÁSTROFE ECOLÓGICA DE LOS ÚLTIMOS AÑOS EN ESPAÑA El Vertido de Aznalcóllar https://www.mediterranea.org/cae/aznalcollar.htm
- El desastre de Aznalcóllar: el riesgo se duplica 20 años después https://www.elmundo.es/andalucia/2018/04/25/5adf60a4268e3e02238b466f.html
- http://archivo-es.greenpeace.org/espana/Global/espana/report/other/do-ana-un-a-o-despues-del-ver.pdf