Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics de 2011: presentació a València. Dimecres 30 de maig a les 20h.
Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics de 2011: presentació a València
Si no existeix la censura, perquè hi ha tants temes que els grans mitjans prefereixen “passar per alt”? L’anuari Mèdia.cat recull 15 reportatges d’investigació de 15 històries d’arreu de l’espai català de comunicació que mai van tenir cap portada.
Amb la intervenció de:
- Roger Palà, periodista i co-coordinador de l’Anuari
- Joan Canela, autor d’un dels reportatges de l’Anuari i membre del Grup Barnils al País Valencià
- Antoni Rubio, periodista i membre de la Unió de Periodistes Valencians
- Presentat per Violeta Tena, periodista del setmanari El Temps
Centre de Cultura Contemporània Octubre (C/ Sant Ferran, 12)
Des de l’ACICOM hem plantejat la nostra col·laboració i suport a aquesta iniciativa que ajuda a millorar la dieta mediàtica de la ciutadania. Vols col·laborar des de l’ACICOM en difondre i donar suport als anuaris present i futurs?. Posa’t en contacte amb nosaltres ciutadaniaicomunicacio@gmail.com
Media.cat és una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que respon a uns dels seus objectius fundacionals: treballar en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi. Media.cat és l’Observatori crític dels mitjans de comunicació que operen en la nostra àrea idiomàtica. I vol analitzar tant els continguts com els formats o embolcalls amb què aquests són presentats. Per a la seva posada en marxa, Media.cat ha comptat amb el suport de la Secretaria de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
Tot agafant el relleu del web Contrastant.net, que va deixar de publicar-se el 2007, i prenent com a referència observatoris similars d’altres països, Media.cat s’adreça als professionals del periodisme, als estudiosos del sector comunicatiu i també a la ciutadania en general, interessada a disposar de veus crítiques amb els mass media.
Media.cat centra el seu enfoc en quatre grans àmbits d’anàlisi:
– El discurs dels mitjans en qüestions com la violència, els conflictes polítics i socials, l’abús del llenguatge masclista o xenòfob, etc.
– El discurs sobre la llengua catalana, denunciant els clixès “regionalitzadors” i l’empobriment del seu ús per tal d’obrir debat sobre la responsabilitat d’empreses i professionals de la comunicació en la potenciació de la nostra llengua.
– La creació dels imaginaris polítics i dels marcs de referència que cada mitjà assumeix de forma no gens casual.
– La publicació d’eines i mètodes per a la pràctica periodística rigorosa i amb criteris d’autocentrament nacional. Aquestes eines es posen també a l’abast dels moviment socials o ciutadans perquè puguin tenir així una actitud més crítica amb els mitjans.
El funcionament de l’observatori es basa en un doble sistema d’actualització:
– Publicació periòdica regular d’informes i estudis monogràfics, encarregats a professionals o investigadors del periodisme i la comunicació, sobre aspectes concrets de l’actualitat. Per començar, se’n publicarà un cada mes.
– Actualització diària de notícies i informacions sobre els mitjans o el tractament que els mitjans fan de determinats temes, així com també enllaços permanents amb diverses xarxes socials i eines de web 2.0.
Totes les notícies que s’hi publiquen queden arxivades i es poden recuperar en tot moment gràcies a un cercador, mentre que a l’apartat de Descàrregues hi podeu trobar els informes íntegres i altres documents que considerem interessants.
Per a qualsevol suggeriment o proposta al voltant d’aquest observatori crític, podeu enviar-nos missatges a l’adreça media.cat@grupbarnils.cat