ACICOM SE SUMA A LA LLUITA CONTRA LA VIOLENCIA DE GÈNERE – COM CADA 25 DE NOVEMBRE ACICOM ASSISTIRÀ A LES MANIFESTACIONS D’ALACANT, CASTELLÓ I VALÈNCIA
Emília Bolinches i Alessandra Paolini
Des del desembre de 1999 en que les Nacions Unides va aprobar la institucionalització per a celebrar el Día Internacional de l’Eliminaciò de la Violència de gènere a proposta de la República Dominicana i amb el vot de 60 països, les organitzacions feministes, sindicats, partits polítics i tots tipus de associacions ciutadanes de la Comunitat Valenciana s’han organitzat entorn al 25 de noviembre per tal de recordar una lluita que no sembla tindre fí. Entorn al divendres 25 de novembre han estat programades una serie d’activitats i manifestacions per augmentar la concienciaciò de la ciutadania, el govern, les organitzacions gobvernamentals i no governamentals i els mitjans de comunicaciò. I com no podía ser d’altra manera ACICOM estarà també demà com cada any en les manifestacions convocades en Alacant, Castelló i València.
La manifestació de València eixirà a les 19’30h des del Parterre, com ja es habitual, i recorrerà les principals carrers de la ciutat per tal de denunciar la violencia de gènere que constitueix la pijor lacra social en el món i la més impune, segons la propia ONU i la Unió Europea. Només a Espanya, enguany han sigut assassinades per les seues parelles o exparelles 53 dones de les quals 7 han mort a la Comunitat Valenciana. Un masclisme que a pesar de les accions mampreses en els àmbits cívics, jurídics, policials i legals no sols no mimba sino que augmenta perillosament. Cal no baixar la guardia i demanar el rebuig social per activa i per passiva contra la violencia masclista que continúa produint víctimes inocents no sols en les dones objecte del criminal comportament sino també en moltes ocasions a fills, filles, pares, mares, amigues i familiars de la primera víctima directa.
Des d’ACICOM també volem possar l’accent en el decisiu paper que en esta lluita juguen els mitjans de comunicació social per a transmetre amb fidelitat i honestitat a la ciutadania que este tipus de delicte no pot tindre cap excusa ni pretexte, que no es tracta de una questió privada sino de un dret fonamental de la persona i que per tant correspon a la societat intervindre directament per tal de aïllar als agressors i portar-los davant la Justícia. Es cert que els mijans de comunicación han millorat en els últims anys el tractament que han fet d’estos fets delictius contra les dones però encara s’ha de informar amb més cura per evitar el grogisme i el morbo i possar-se del costat de les víctimes superant el clàssic distanciament periodístic entre víctima i botxí. Si es mantè eixe comportament enfront dels terrorismes, per què no s’ha de fer enfront de la violencia domèstica?
A pesar dels esforços que se fan en molts diaris, radios i televisions encara de tant en tant apareixen anuncis reprobables com éste canadenc on se dicta a les dones que deuen apareixer guapes i ben arreglades en qualsevol ocassiò. I és evident que la jove de la foto ha anat a la perruqueria a pesar d’haver sigut agredida brutalment. El tractamente publicitari de la dona continua sent com un objecte al que se li extrau, a més de la indignitat, tots els diners possibles.
Per a saber més:
UGT y CCOO, contra la violència de gènere. Manifiest del Día Internacional per a l’eliminaciò de la violència contra les dones
25N Día Internacional contra la Violència de Gènere. Manifestacions a Alacant, Castelló i València
Article a El País “Remover estereotipos”. ElPaís.com 24/11/2011
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Remover/estereotipos/elpepusoc/20111024elpepisoc_2/Tes
Article a El Mundo “¿Apología del maltrato o publicidad artística?” ElMundo.es 01/10/2011
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/10/01/comunicacion/1317485311.html
La Directora Executiva de l’ONU Mujeres, Michelle Bachelet, presenta una exhaustiva agenda per acabar amb la violència contra les dones, 22/11/2011
La web de l’Agencia Mexicana de Notícies CIMAC (Comunicación e Información de la Mujer)
http://www.cimac.org.mx/secciones/quienes.html
Dossiers sobre la violència de gènere als mitjans de comunicaciò:
L’estudi “La Violencia hacia las mujeres en los medios de comunicación Transformando las noticias” de Redmujer.com
http://www.redmujer.org.ar/pdf_publicaciones/art_21.pdf
“Por un periodismo no sexista” treball realitzat al sí de la càtedra UNESCO-UDP i “Medios de comunicación y participación ciudadana”, Programa de Libertad de Expresión de la Universidad de Chile, Colegio de Periodistas de Chile.
http://observatoriodeviolencia.ormusa.org/violencia_medios/POR_UN_PERIODISMO_NO_SEXISTA.pdf
“Mujer, violencia y medios de comunicación”, realitzat per l’Instituto Oficial de Radio y Televisión RTVE
http://observatoriodeviolencia.ormusa.org/violencia_medios/Dossier_MUJER_Y_VIOLENCIA.pdf