Presentació Llibre sobre Vicente Gómez García. 11 de març de 2022 a les 11h. Facultat Geografia i Història València. VALENCIA Y LA ABSTRACCIÓN, CONSTRUCCIONES CON GEOMETRÍA Y COLOR. Trayectoria vital y creativa del artista Vicente Gómez García (1926-2012)

Vos portem informació sobre un gran treball realitzat sobre la figura de Vicente  Gomez García, artista desaparegut i malauradament mot desconegut per a la gran majoria de la ciutadania.  El treball ha estat desenvolupat per diverses persones associades a ACICOM, algunes de les quals són família directa del pintor.

 

Vicente Gómez García és una de les figures pioneres de l’avantguarda valenciana que malauradament està oblidada. Es tracta d’un treball  sobre el patrimoni cultural valencià, directament emparentat amb la memòria històrica, doncs el context del franquisme explica en part el desconeixement que existeix sobre aquest artista.

El llibre recentment publicatVALENCIA Y LA ABSTRACCIÓN, CONSTRUCCIONES CON GEOMETRÍA Y COLOR. Trayectoria vital y creativa del artista Vicente Gómez García (1926-2012) tindrà una primera presentació-conferència, amb destacats participants.

 

11 de març a les 11 hores
Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.
Av. de Blasco Ibáñez, 28, 46010 València, Valencia

 

INTERVINDRAN:

  • Josep Lluís Galiana: Presentació del llibre com a director d’EdictOràlia
  • Pascual Patuel: Vicente Gómez García: El camí de l’abstracció
  • Joan Gómez: Vicente Gómez i la interdisciplinarietat. Relacions entre pintura i fotografia
  • Felip González: La performativitat plàstica de Vicent Gómez en l’època d’Els Set
  • Josep-Marí Gómez: Una singularitat de Vicent Gómez, les transformacions i mutacions de les sèries de l’abstracció geomètrica

Vicente Gómez fou un artista polifacètic i complex que va aprofundir en l’experimentació avantguardista, i arribà a crear al llarg de la seua dilatada trajectòria un univers plàstic molt personal constituït per una gran diversitat de llenguatges, estils i tècniques de vegades en convivència. A la seua obra pictòrica es pot trobar tant el realisme, impressionisme, expressionisme cromàtic-matèric, constructivisme volumètric, hiperrealisme, i sobretot l’abstracció geomètrica. Aquest és el primer catàleg monogràfic que es publica sobre Gómez García, que al llarg de més de 60 anys va crear una vasta obra. A la postguerra fou un dels renovadors artístics de la conservadora escena valenciana, sent fundador i membre del grup avantguardista Los Siete, juntament amb Vicente Castellano, Vicente Fillol, Juan Genovés, Ricardo Hueso, Juan Bautista Llorens i José Masiá. Posteriorment, en substitució d’alguns membres, se li afegiran Ángeles Ballester, Joaquín Michavila i Eusebio Sempere. Encara que Vicente Gómez ha format part de l’avantguarda valenciana amb una obra molt nombrosa i variada, no ha corregut la mateixa “sort” que alguns dels seus companys de generació. En vida, tot i que pogué gaudir de cert reconeixement en dedicar-li ocasionalment exposicions monogràfiques com la del Museu de Belles Arts Sant Pius V i Museu d’Història de València, participant en col·lectives a la Sala Parpalló i al Palau de la Música de València, hui el seu nom resulta pràcticament desconegut. L’escassa bibliografia referida a l’artista i el fet que, en dates tan tardanes, just quan es compleix el desé aniversari de la seua mort, aquest siga el seu primer catàleg, ja n’és una mostra clara.

Per tot això, per honorar la memòria de Vicente Gómez s’ha escrit un llibre d’edició molt cuidada, amb 280 pàgines a tot color, que ha comptat amb col·laboracions molt notables entre destacats historiats de l’art valencià i altres investigadors especialitzats en diferents disciplines. Per ordre d’aparició al llibre es troben l’escriptor del pròleg Manuel Muñoz Ibáñez (President de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles), Pascual Patuel Chust (Catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat de València), Román del Calle (Catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art de la Universitat de València, antic director del MUVIM i anterior President de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles), Francisco Agramunt Lacruz (Doctor en Belles Arts i Ciències de la informació i Acadèmic de Sant Carlos), Felip González Martínez (Doctor en Belles Arts per la UPV i màxim especialista en el grup Los Siete), Josep-Marí Gómez Lozano (Doctor en Belles Arts per la UPV i fill de Gómez García), Rafael Sánchez Grandía (Doctor en Física i professor a la UPV), Pablo B. Sánchez Gómez (Doctor en Filosofia per la UNED), Javier Moral (Doctor en Belles Arts, professor a la UPV), Rocío Garriga (Doctora en Belles Arts, professora a la UPV), Ioana Sintimbrean (Arquitecta per l’ETSA de València), Albert Ferrer Orts (Doctor en Història de l’Art i professor a la UV), Joan Gómez Alemany (compositor i doctorand a la UPV), Carmen Gómez (Doctora en psicologia per la UV) o Javier Martí Oltra (Director del Museu d’Història de València). Tots aquests articulistes des dels diferents camps del saber analitzen i conformen un estudi polièdric i multidisciplinari de gran versatilitat cap a l’obra de Vicente Gómez; artista que compta amb una producció pictòrica i escultòrica de 449 peces, inventariades i catalogades en aquest llibre. A tots estos escrits cal afegir-ne alguns propis del mateix Vicente Gómez i del seu amic Joaquín Michavila.

No podem dubtar que ens trobem davant d’un llibre important, que ha estat fruit de dos anys i mig de treball intens per part de tots els articulistes, els dos coordinadors del llibre i promotors d’esta iniciativa (Josep-Marí Gómez Lozano i Joan Gómez Alemany ) i en darrer lloc, però no menys important, del seu editor, Josep Lluís Galiana (director de l’editorial EdictOràlia i la discogràfica Liquen Records). Esperem que aquesta pionera i original iniciativa puga desenterrar de l’oblit, al que és un dels artistes més interessants que hi ha dins la historiografia de l’art valencià contemporani.

PER A SABER-NE MÉS