15 de Març del 2020, Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores.

ACICOM, com associació de persones consumeristes, s’afegeix a la celebració del Dia Mundial dels Drets de les persones consumidores.

La decisió de reconéixer el dia 15 de març com la data internacional per a celebrar el dia dels drets de les persones consumidores, té el seu origen en el discurs que aquest dia, en 1.962, el president dels Estats Units John F. Kennedy, va dirigir al Congrés dels EUA, discurs dedicat íntegrament a les persones consumidores, que incidia en la necessitat de reconéixer els seus drets i d’articular mesures legislatives i accions de govern per a oferir-los una major protecció.

A Espanya, des dels anys 80, i especialment des de l’aprovació de la Llei 26/1984 General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris en desenvolupament de l’article 51 de la Constitució, aquesta data té un reconeixement clar, organitzant-se múltiples actes entorn d’aquest dia, que brinden l’oportunitat a les institucions i associacions de persones consumidores compartir un temps per a la reflexió i el diàleg sobre el present i el futur dels drets de les persones consumidores i sobre com avançar cap a un consum més responsable i solidari.

 

A continuació t’oferim diverses informacions del món consumerista

La Direcció General de Comerç i Consum de la Generalitat Valenciana organitza diverses activitats al voltant del DIA MUNDIAL DEL DRETS DE LES PERSONES CONSUMIDORES. http://www.indi.gva.es/va/web/consumo/dia-mundial-del-consumidor

 

Guia de Comerç Just i Consum Responsable

 

 

 

 

TEAM CONSUM: Jocs, activitats i concursos per a educar en estils de vida saludables i de consum responsable. https://teamconsum.consum.es/val/

Les 3 R per a Consumir amb Responsabilitat

 

Enguany,  en un marc molt complex per la pandèmia del Coronavirus, es fa quasi impossible la celebració del Dia Mundial del Drets  de les Persones Consumidores; però no renunciem a a portar el nostre granet d’arena

Us deixem un article escrit per l’alumnat de pràctiques en ACICOM, del Màster de Nou Periodisme, Comunicació Política i Institucional i Societat del Coneixement, a partir de dos dels articles que ens van impulsar a la creació d’ACICOM

– El quinto poder escrit per Ignacio Ramonet en Le Monde Diplomátic, octubre 2003  http://www.lemondediplomatique.cl/2003/10/el-quinto-poder

– Ciudadanía mediática escrit per Adela Cortina en El País, 24 de novembre del 2004  https://elpais.com/diario/2004/11/24/opinion/1101250805_850215.html

Us deixem l’article 

Consumidorxs som totxs

Per Violeta Peraita i Lucas Calabria

«Consumidorxs som totxs. L’Estat té l’obligació d’estar alerta en la qüestió referent a les necessitats dels consumidors i de fer progressar els seus interessos».
Va ser John F. Kennedy qui va proclamar aquestes frases el 15 de març de 1962. Des d’aleshores, es considera eixe dia, com el dia de la persona consumidora. A ACICOM  volem recuperar aquestes paraules sense deixar a banda les obligacions que té la ciutadania com a consumidora i, sobretot, els seus drets, que no s’haurien de violar per cap dels motius.
Deia Adela Cortina, catedràtica d’Ètica y Filosofia Política de la Universitat de València en un dels articles que va inspirar la creació d’ACICOM que «sentir-se ciutadà exigeix, entre altres coses, saber-se reconegut dins de la mateixa societat, i malament poden sentir-se reconegut els que mai tenen la possibilitat de donar a conéixer públicament el seu judici raonat ni d’expressar què és el que en veritat els hi importa. Participar no és sols votar, sinó saber-se partícip, saber que el mateix judici també interessa».
Ser partícip vol dir prendre partit. Vol dir complir les teues obligacions com a ciutadà i consumidor però també rebre els teus drets. Durant el seu discurs, del qual va esdevindre el dia de la persona consumidora a partir de 1962, John F. Kennedy va enumerar quatre drets fonamentals de la persona consumidora:
1) El dret a la seguretat i a ser protegits contra la comercialització de productes que siguen perillosos per a la salut o la vida.
2) El dret a la informació, a ser protegits contra la informació, publicitat, etiquetat o qualsevol pràctica fraudulenta, enganyosa o bàsicament confusa i a què siguen subministrats tots els fets que es necessiten per a prendre una decisió basada en la informació.
3) El dret a triar, a què s’assegure, sempre que siga possible, l’accés a una varietat de productes i serveis a preus competitius; i en els sectors en els quals la competència no és operativa i la regulació governamental és reemplaçada, la seguretat d’una qualitat i servei satisfactori als millors preus.
4) El dret a ser escoltats, a tindre la seguretat que els interessos dels consumidors seran tinguts en consideració en l’elaboració de les polítiques governamentals i a un tractament adequat i àgil als tribunals administratius.
Ens centrarem en el segon dret, el dret a la informació. Dins d’una societat globalitzada, hem de garantir l’accés de la ciutadania a tota la informació pel que fa al consum individual o col·lectiu d’un producte, d’un bé, d’un servei…
Diu Cortina en l’article citat anteriorment que «Manipular emocions i sentiments per elevar l’índex d’audiència o augmentar les vendes és una violació del principi ètic de “no instrumentalització”». Per això, és tan important tindre accés a una informació veraç, sincera i contrastada de tot el que ens preocupa en una societat moderna. «Al contrari —continua la catedràtica— apoderar als afectats és ajudar al fet que la massa es convertisca en públic», entenent el públic com un conjunt de persones amb capacitat crítica per prendre decisions com a consumidors, fruit d’una bona informació prèvia.

Dret a estar informats com a «consumidors d’informació»
Un altre dels textos que va inspirar la creació d’ACICOM, l’Associació Ciutadania i Comunicació, va ser un article d’Ignacio Ramonet a Le Monde Diplomatique. En ell, el periodista i catedràtic en teoria de la comunicació parla dels efectes de la globalització en els mitjans de comunicació, que han deixat de conformar el famós «quart poder» per a passar a ser part de l’establishment, és a dir, d’un conjunt de «grups econòmics planetaris» que es mouen en funció dels seus propis interessos. Açò provoca que la informació siga un producte a vendre més i que la responsabilitat mediàtica de control del poder haja passat a un segon pla.
La informació ha de ser un bé públic i, havent deixat darrere açò de què el periodisme i la informació és objectiva, a causa del fet que sempre té una línia ideològica a seguir o un posicionament polític, és important formar a ciutadans i ciutadanes lliures de triar (tornant al tercer dret que anomenava Kennedy) quina informació volen consumir.
Una educació mediàtica prèvia que és necessària per a poder estar ben informats a la societat actual i poder complir amb les obligacions del consumidor però sobretot, poder gaudir dels drets que permeten ser partícip de forma activa —i no sols sabent-se actius— d’una societat tan complexa i diversa com la nostra.

 

PER A SABER-NE MÉS

http://proba.acicom.org/15-de-marc-dia-mundial-dels-drets-dels-consumidors/

http://proba.acicom.org/acicom-promociona-el-dia-mundial-de-les-persones-consumidores-entre-els-usuaris-del-mercat-del-cabanyal/

http://proba.acicom.org/cronica-de-la-celebracio-del-dia-mundial-de-les-persones-consumidores-al-mercat-central-de-valencia/

http://proba.acicom.org/dia-internacional-de-les-persones-consumidores-2018/

http://proba.acicom.org/acicom-sadhereix-a-la-celebracio-del-dia-mundial-dels-drets-de-les-persones-consumidores-15-de-marc-per-un-consum-responsable/

 

 

 

Post a Comment