INFORME DE LA PLATAFORMA DE DRETS LINGÜÍSTICS .#4D Dia dels Drets Lingüístics a Les Corts

Aquest divendres 3 de desembre, ACICOM, junt amb altres important entitats que conformem la plataforma de Drets Lingüístics hem presentat  un nou informe amb 102 denuncies de conculcació dels drets de la ciutadania respecte al valencià.

 

Hem visitat Les Corts, sent rebuts pel seu President, l’Honorable Enric Morera i Català,  que ha atés les nostres reivindicacions

 

Més tard hem presentat per registre d’entrada, sol·licitant  a les Corts Valencianes que emprenga de forma immediata el repte d’aprovar una Llei d’Igualtat Lingüística que empare els drets de valencianoparlants.

 

“Reclamem al Govern una Llei d’Igualtat Lingüística que empare el dret de valencianoparlants a expressar-se en valencià”

· Entitats cíviques i sindicats en defensa del valencià commemoren el Dia dels Drets Lingüístics

· Consulta l’Informe de Denúncies dels drets lingüístics al País Valencià 2021 Informe_Drets_Lingüístics_2021

Aquest divendres 3 de desembre, diferents entitats cíviques i Sindicats en defensa de la llengua s’han concentrat a les portes de les Corts Valencianes per a celebrar el Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià.
A l’acte les diferents entitats han presentat l’Informe de Denúncies dels drets lingüístics al País Valencià 2021. Un document que arreplega més de 100 vulneracions lingüístiques produïdes enguany. Algunes d’elles d’absoluta actualitat, com la recent sentència del Tribunal Suprem que deixa l’Oficina de Drets Lingüístics pràcticament sense competències.
L’informe, elaborat per:

Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua
Acció Cultural del País Valencià
Plataforma per la Llengua
CCOO PV
Intersindical Valenciana
FE CCOO PV
SEPC
STEPV
Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM)
Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC)
FAMPA–València, Plataforma pel Dret a Decidir
Societat Coral el Micalet
Unió de Cooperatives d’Ensenyament Valencianes (UCEV)

En paraules del president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, “aquestes entitats i sindicats demanem a les Corts Valencianes que continue avançant cap a la igualtat lingüística i el treball conjunt amb els governs de Catalunya i les Illes Balears desenvolupant un pla de cooperació efectiva en els àmbits de la llengua i la cultura amb els governs del mateix àmbit lingüístic”.
La sentència del Tribunal Suprem “no només retalla les competències de l’Oficina de Drets Lingüístics”, ha seguit Badenes, “també suposa un greu atac contra l’autogovern del poble valencià, també un intent d’impedir que el valencià supere la seua condició històrica de llengua discriminada i minoritzada”.
És per això que, “ens és necessària, de forma urgent una Llei d’Igualtat Lingüística que empare els drets de valencianoparlants” i, per això, “demanem a les Corts Valencianes que emprenga aquest repte de forma immediata”.
Escola Valenciana ha insistit en la necessitat d’aquesta llei per a “garantir que totes les persones siguen ateses per les administracions públiques en qualsevol de les llengües oficials que trien lliurement i no patisquen discriminació en cap àmbit per expressar-se en elles”. A més, “cal continuar respectant i fent respectar els drets lingüístics, i treballar i impulsar accions de cooperació amb les entitats, sindicats i partits de la resta de l’àmbit lingüístic per a garantir de forma efectiva la igualtat lingüística”, ha seguit.

Discurs col·lectiu llegit a les portes de Les Corts:

Hui, com cada any ens trobem diverses entitats i sindicats en defensa de la nostra llengua per tal de commemorar el dia del Drets Lingüístics al País Valencià.

Entitats i sindicats presentem l’informe de denúncies dels drets lingüístics, que recull les vulneracions que s’han produït al llarg de l’any 2021 i que han patit diferents ciutadans i ciutadanes pel simple fet de voler comunicar-se en valencià. Les entitats i sindicats sotasignants demanem a les Corts Valencianes que continue avançant cap a la igualtat lingüística i el treball conjunt amb els governs de Catalunya i les Illes Balears desenvolupant un pla de cooperació efectiva en els àmbits de la llengua i la cultura amb els governs del mateix àmbit lingüístic.

El Tribunal Suprem espanyol ha avalat la retallada a l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana que va fer el Tribunal Superior de Justícia. Este fet ha suposat un greu atac contra l’autogovern del poble valencià, també són un intent d’impedir que el valencià supere la seua condició històrica de llengua discriminada i minoritzada.

Ens es necessària, avui més que mai i de forma urgent una Llei d’Igualtat Lingüística que empare els drets dels i les valencianoparlants, per això demanem a les Corts Valencianes que empregue aquest repte de forma immediata. Amb aquesta llei es podrà garantir que totes les persones siguen ateses per les administracions públiques en qualsevol de les llengües oficials que trien lliurement i no patisquen discriminació en cap àmbit per expressar-se en elles.

Considerem que la millor resposta per a la millora de la situació social de la nostra llengua és continuar treballant en positiu, des del respecte a l’autogovern com a expressió de la democràcia i de la igualtat lingüística com un dret civil fonamental, i continuar sumant majories socials i polítiques a un projecte de més democràcia, més autogovern i més drets.

Amb tot, seguint amb la defensa de la democràcia, l’autogovern i els drets civils, i la dignificació de la llengua i cultura pròpies cal continuar respectant i fent respectar el dret a la igualtat lingüística,  i treballar i impulsar accions de cooperació amb les entitats, sindicats i partits de la resta de l’àmbit lingüístic per a garantir de forma efectiva la igualtat lingüística.

 

PER A SABER-NE MÉS

 

Post a Comment