Presentació #EL MUR: Memòria i Exili 13/02/2025, Dia Mundial de la Ràdio en CCC OCTUBRE 18h.

ACICOM commemora el Dia Mundial de la Ràdio amb la presentació del pòdcast “#El Mur: Memòria i Exili”

L’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) se suma a la celebració del Dia Mundial de la Ràdio, amb una programació especial que inclou dos activitats: per una banda una sessió del nostre Cineclub amb el documental “Mina i la ràdio dels presos”, que realitzarem la vespra, el dia 12 de febrer. https://acicom.org/mina-la-radio-dels-presos-en-cine-club-accio-documental-dimecres-12-02-2025-a-les-1800h-octubre-ccc/

Per una altra la presentació del projecte El Mur: Memòria i Exili el dia 13 a les 18h, el Saló d’Actes del CCC Octubre, ACICOM presentarà el pòdcast “El Mur, Memòria i Exili”, creat per Carlos López Olano dins del programa de #ElMur. Aquesta sèrie de 5+1 capítols de pòdcast de ràdio multimèdia, de 45 minuts cadascun, aborda la memòria històrica des del punt de vista de l’exili, narrant la diàspora que va viure Espanya després de la victòria de les tropes feixistes.
El projecte és una coproducció de la Universitat de València, ACICOM i À Punt.
Aquest treball d’investigació s’ha fet gràcies a la subvenció de la Diputació de València destinada a la realització de projectes i iniciatives relacionats amb la promoció de la Memòria Històrica i Democràtica Valenciana de l’any 2024.
ACICOM va rebre un import de 18.634 euros, per al desenvolupament del projecte denominat El Mur: memòria i exili, 
Han col·laborat també altres organismes de la Universitat de València com l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, el Centre d’Idiomes i l’Institut de Robòtica IRTIC,  així com l’empresa especialitzada en generació de veu artificial Vocality.
DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO 2025
Presentació del projecte #El Mur: Memòria i Exili
dijous 13 de febrer a les 18h, Sala d’Actes Octubre Centre de Cultura Contemporània
Reserva la teua butaca en:

“El Mur, Memòria i Exili” vol parlar dels que van marxar, dels que van aconseguir escapar d’una Espanya en flames. Aquells que, tot i les dificultats, van aconseguir sobreviure i construir una nova vida lluny de la seua terra. El pòdcast explora les peripècies d’aquests exiliats forçats, que van patir el desarrelament, la pèrdua d’identitat i la tristesa de deixar enrere la seua cultura.

ACICOM, com a associació de ciutadania i comunicació, considera fonamental la recuperació i difusió de la memòria històrica, especialment entre els més joves. Amb aquesta doble activitat, ACICOM vol retre homenatge a la ràdio com a mitjà de comunicació i reflexionar sobre el seu paper en la construcció d’una societat més justa i democràtica.

Programa:

18.00h. Benvinguda i presentació.

  • Jose Ignacio Pastor, President d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació).
  • Rosa Donat, Vicerectora de Transferència i Innovació de la Universitat de València.
  • Miquel Francés,President de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. 
  • Natàlia Enguix, Vicepresidenta Diputació de València i Delegada de Memòria Democràtica.

18.30h. Presentació audiovisual del projecte “El MUR: Memòria i Exili” a càrrec de Calos López Olano, director del projecte.

19.15h. Col·loqui amb els assistents i l’equip que ha realitzat l’audiovisual.

 

Carlos López Olano és professor titular de Comunicació Audiovisual en la UV, i vicedegà de Comunicació i Innovació de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Dirigeix el grup d’investigació “El podcast como fenómeno periodístico emergente. Innovación en los relatos y formatos radiofónicos” (INNOCAST). Ha investigat també sobre altres temes com la radiotelevisió pública i les noves possibilitats que obrin les tecnologies multiplataforma i transmèdia, així com sobre les implicacions comunicatives relacionades amb la memòria democràtica. També ha treballat com periodista en diversos mitjans audiovisuals, com A3 Media, Canal 9 RTVV o À Punt.

 

En els reportatges han treballat: Carmen Amoraga, Lola Bañón, Eduard Torres, Vicent García-Devís, Carmen López, Nacho Rausell i Joan Enric Úbeda en la redacció i locució; en el disseny visual, Sergio Formoso; Carmen Amoraga en la gestió de continguts per a xarxes socials; en el projecte de Inteligència Artificial Generativa per a la veu de la Pasionaria, Pedro Morillo, Emilio Soria, José Luis Herranz, Ángel Guevara y Daniela Cerutti. En la producció executiva d’À Punt Mèdia, Inés Mengual, en continguts À Punt Mèdia, Xelo Ribera, i en la correcció lingüística, Ofèlia Sanmartín.

El projecte és una coproducció d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació), la Universitat de València i À Punt, amb el finançament de la Delegació de Memòria Democràtica de la Diputació de València.

Sobre ACICOM:

L’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) és una entitat sense ànim de lucre que treballa per a promoure la participació ciutadana, la comunicació crítica i la defensa dels drets humans. ACICOM organitza activitats de formació, debat i sensibilització sobre temes d’actualitat, amb l’objectiu de contribuir a la construcció d’una societat més justa i democràtica. Vols associar-te amb nosaltres?: https://acicom.org/associat/

Algunes fotos del treball realitzat en Rússia, Mèxic, Regne Unit, França (Punxa per veure-les)
20250213 Dia Mundial de la Ràdio Presentació #EL MUR: memòria i exili

PER A SABER-NE MÉS

Dia Mundial de la Ràdio

Post a Comment