MAMBAR PIERRETTE Cineclub i ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 15/05/2024 a les 18:00 h. a l’OCTUBRE CCC
ACICOM i ACPV, a través de Docs Barcelona, projectarà el documental MAMBAR PIERRETTE el pròxim dimecres 15 de maig a les 18 hores a la Sala d’Actes del Centre de Cultura Contemporània Octubre.
El Cineclub compta amb ajudes parcials com a col·laboracions de l’IVC, de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació i de l’Ajuntament de València.
Fitxa tècnica
Any: 2023
Duració: 93 min.
Rodat en: Bèlgica
Idioma: Francès
Subtítols: català i castellà
Sinopsi
Quan plou a Douala, l’aigua es desborda dels barrancs i s’estén pels carrers. La gent va a la seva, buscant qualsevol espai sec per poder posar-hi els peus. Mambar Pierrette, la nostra protagonista, buida amb resignació l’aigua que ha entrat a casa seva amb l’ajuda dels seus fills.
En arribar al seu taller de costura, situat en un barri marginal de la ciutat camerunesa, torna a començar el mateix calvari. L’inici del nou curs escolar és una època de molta feina per a la modista. Pierrette està esgotada, des de l’alba fins al vespre cus uniformes escolars. Però sempre treu temps per poder escoltar les preocupacions dels veïns i amics que passen per allà. No és que ella no tingui les seves pròpies preocupacions: és mare de tres fills i amb un marit que es nega a contribuir a la llar; mai té suficients diners, els seus clients sempre li regategen el preu i la reparació de l’antiga màquina de cosir li costa una fortuna. Però aquests són inconvenients menors comparats amb la desgràcia que li ocorre. Els seus dies són llargs i densos, l’expectació dels seus fills és gran, però, permetrà la pluja de Douala que Pierrette els ofereixi una bella tornada a l’escola?
En sentit estricte, Mambar Pierrette és un llargmetratge; això no obstant, la directora, Rosine Mbakam, que té experiència com a documentalista, filma la quotidianitat de Pierrette com si fos un document de la vida real. El fet que la majoria dels actors no siguin professionals i s’interpretin a ells mateixos reforça la sensació d’autenticitat. Aquest és un drama real.
Rosine Mbakam va créixer a Yaoundé, Camerun, en un barri popular que va alimentar la seva imaginació com a cineasta. Va treballar tres anys en la STV de Douala com a directora i productora i més tard va ingressar en el INSAS, una escola de cinema belga.
La seva pel·lícula de graduació You will be my ally va ser molt notable. Va fundar la seva pròpia productora, Tândor Productions i ha dirigit quatre llargmetratges documentals seleccionats en els festivals de cinema més importants del món. També és professora i investigadora en el KASK de Gant. El New Yorker la defineix com “una cineasta original de sensibilitat excepcional; una de les millors documentalistes de l’actualitat”.
Col·loqui posterior iniciat per les panelistes:
Liliane Lem, presidenta de Casa Camerún en València i Vice presidenta de CesAfrica.
Porta des de 2001 a Espanya i sobre tot a València. Activista en defensa de les persones migrants, l’eliminació de les desigualtats socials i les defenses dels drets humans.
Llanos Rodríguez, presidenta i fundadora de la xicoteta ONG CIM Burkina – Colaboración con la Infancia y la Mujer en Burkina Faso.
Porta 16 anys viatjant per Àfrica Occidental en general i Burkina Faso en particular, que és on desenvolupem els nostres projectes de cooperació, tots ells relacionats amb l’educació en tots els seus fronts, així com l’emprenedoria i l’apoderament de les dones.