“Los orígenes de la radio en València: El caso Enrique Valor Benavent”, presentació del llibre dia 28/5/2018, 19h. en Palau de Colomina

Antonio Valles CopeiroAntonio Vallés Copeiro del Villar,  és soci d’ACICOM, i ara ens presenta un nou llibre “Los orígenes de la radio en València” editat per Sargantana , que serà presentat el diluns dia 28 de maig a les 19h al Palau Colomina, seu de la Universidad Cardenal Herrera-CEU, al carrer Almodí, 1. València.  https://bit.ly/2GSh4kP

Antonio és Catedràtic jubilat de Dret de la Comunicació. Bona part de la seua activitat investigadora l’ha dedicat a la història dels mitjans audiovisuals. Dins d’aquest camp, és autor, entre altres obres, d’Història de la política de foment del cinema espanyol (Filmoteca Valenciana, ª ed., juny de 2000), Curs de Dret de la Comunicació Social (2005), coautor i coordinador d’Història de la Ràdio Valenciana (CEU Sant Pablo, València, 2002), autor de «La ràdio en la República» en Cultura Republicana. Setanta anys després (Col·legi Major Rector Peset, Universitat de València, València, 2002), així com l’article «Llengua i cultura en la ràdio de València durant el període previ a la Guerra Civil», en Carles Salvador (1893-1955) Escriptor, Gramàtic, Mestre,  d”Emili Casanova i Josep Daniel Climent (Acadèmia Valenciana de la Llengua, València, 2016). També ha participat en l’obra digital Diccionari de l’audiovisual valencià, dins del Curs de Publicació pel IVAC, de la Generalitat Valenciana, amb diverses entrades sobre radi, entre elles la de «Enrique Valor Benavent».

http://worldcat.org/identities/lccn-n92084533/

Los orígenes de la radio en València: El caso Enrique Valor Benavent

Un llibre que parla de la ràdio valenciana on va tindre un gran protagonisme Enric Valor.

Els professors Inmaculada Rius, Àngels Álvarez i Antonio Vallés presentaran dilluns que ve 28 de maig el seu llibre “Els orígens de la ràdio a València. El cas d’Enrique Valor Benavente” que narra des del punt de vista històric la fundació de Ràdio València, l’emissora degana de la Comunitat Valenciana que va ser creada en 1931 per Enric Valor Benavent, Enric Valor Benavent, advocat nascut a Quatretonda en 1890.

Un interessant atractiu d’aquest llibre, que ha sigut publicat per l’Editorial Sargantana, és la incorporació de documentació inèdita aportada i cedida per la família d’Enrique Valor. Una important documentació que ha  permès mostrar nous aspectes originals sobre el personatge i la història de la ràdio valenciana, aquests documents inèdits han desvetllat esdeveniments que no eren coneguts i que ens presenten una trama on el rerefons polític i social, els interessos de les empreses radiofòniques internacionals o els moviments de l’empresari radiofònic Urgoiti s’entrecreuen, embarcant a Enrique Valor Benavent en la ‘aventura’ de la ràdio. La Biblioteca Valenciana ofereix a totes les persones interessades tota la documentació recopilada  sobre la qual es basa l’obra. Gràcies a la donació efectuada per Elena Valor Fenollosa dels fons documentals i bibliogràfics del seu avi, Enric Valor Benavent. La fons està integrat tant per material documental com a bibliogràfic, incloent articles de premsa, fotografies, exemplars de periòdics i revistes amb informació personal i professional dels períodes de la Guerra Civil i la postguerra, correspondència professional i privada, llibres, i altres objectes personals. . El conjunt documental i bibliogràfic, valorat econòmicament en 15.000 euros en el moment de la seua donació, forma part dels fons de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu per al servei de la recerca històrica i cultural.

L’obra es presentarà el dilluns 28 en el Palau de Colomina a les 19 hores. L’acte estarà presentat pel periodista, Cap d’informatius de Ràdio València-Cadena SER,  Bernardo Guzmán.

Enrique Valor Benavent va ser un entusiasta de la ràdio des dels seus principis, quan ni tan sols es podian comprar aUCH-CEparells per al seu escolta i un mateix havia de muntar els components per a fabricar-ho. Era el que es coneixia com la ràdio sense fils o TSH, i als seus incondicionals, els sinhilistas. La passió de Valor pel mitjà li va portar a convertir-se en una de les pedres angulars de la qual seria la primera emissora de ràdio de València: Unió Radie València.  El llibre explica, a través de la vida professional d’Enrique Valor Benavent, el procés que va viure la ràdio a València, des del seu naixement en les albors del segle XX fins a la seua consolidació posterior. Una evolució determinada pels esdeveniments històrics que la creuen: la dictadura de Cosí de Rivera, la Segona República, la guerra civil i el franquisme. Tant Antonio Vallés Copeiro del Villar, coordinador de l’obra, com les seues coautoras, les professores de Ràdio  i Història de la Comunicació en la CEU UCH Àngels Álvarez i Inmaculada Rius, destaquen “la necessitat, que estava encara pendent, de rescatar la figura de Valor Benavent amb una monografia que poguera indagar en la seua vida professional, al mateix temps que acompanyar-nos a través dels temps convulsos i azarosos que tant la ràdio, com el propi Valor, van haver de compartir”.

Per a saber-ne més:

Post a Comment