Fragments d’un any,2012. Exposició elaborada pels fotoperiodistes valencians

ACICOM ha estat present en la inauguració de l’Exposició Fragments d’un any, 2012 .

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull un any més l’exposició de fotoperiodisme Fragments d’un Any, 2012, que organitza la Unió de Periodistes Valencians, després del cas de censura que desencadenà el cataclisme en el MuVIM en 2011.

Els fets més destacats de l’actualitat valenciana en 106 instantànies del millor fotoperiodisme fet durant 2012.

La mostra arriba a la desena edició i ofereix el treball de 17 professionals del periodisme gràfic en instantànies que formen la memòria més recent de la vida valenciana.

Les protestes socials i la “precarització” del fotoperiodisme marquen enguany ‘Fragments d’un any’ 2012.

El president de la Unió de Periodistes Valencians, Ximo Clemente, ha remarcat durant la presentació que en 10 anys de ‘Fragments’ “la societat valenciana ha canviat moltíssim, passant dels fastos i els grans esdeveniments, a les protestes”.

En l’acte d’inauguració tots els intervinents han subratllat el significat especial que té aquesta edició en què, entre el vora mig centenar d’imatges, hi destaquen algunes en negre que simbolitzen els acomiadaments de la professió, les instantànies que no estan perquè els fotoperiodistes no han pogut arribar.

Aquest caire funerari també es pot percebre en el catàleg (en format diari) i cartell on els textos estan emmarcats en format d’esquela.

En la mostra, que pot visitar-se en la Sala Oberta de l’edifici de La Nau, poden contemplar-se imatges diverses. Un policia exerceix una violència desproporcionada amb un manifestant. Uns diputats juguen amb els seus tablets en ple debat parlamentari sobre retallades. Un conseller lliura, suposadament, un informe confidencial a un veterà diputat sospitós de desviar fons públics a una trama corrupta. Aquestes tres escenes han succeït en els últims mesos. I les tres van ser denunciades gràcies a unes imatges, les que van captar uns fotoperiodistes. La major evidència que el periodisme gràfic manté tota la seua vigència en aquesta època en la qual tot el que envolta als mitjans de comunicació sembla posar-se en dubte, és que els poders públics han intentat posar límits a la llibertat per a exercir-ho, ja siga prohibint prendre imatges de policies en actuacions polèmiques, o bé limitant que es pot fotografiar o gravar en un parlament o un ajuntament.

Quan l’ofici d’informar travessa el seu pitjor moment, amb acomiadaments que buiden redaccions, arriba el moment d’insistir: sense periodistes no hi ha periodisme, i sense periodisme no hi ha democràcia.

Políticos que ríen, ciudadanos que lloran

No et pots perdre aquesta exposició:

FRAGMENTS D’UN ANY 2012-FOTOPERIODISTES VALENCIANS

Del 5 de març a l’1 de maig de 2013 a La Sala Oberta i Claustre de La Nau

(Carrer de La Universitat nº 2 46003 VALÈNCIA)

Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 21 hores. Diumenge i festius de 10 a 14 hores

Fragments 2012 està organitzada per la Unió de Periodistes Valencians i la Universitat de València amb la col·laboració de la Fundació General de la UV

El disseny i maquetació del catàleg a càrrec de MENTA i  Estudio Paco Mora ha realitzat el  copiat de les fotos

Coordinen la mostra els fotoperiodistes: Biel Aliño, Marga Ferrer i Kai Försterling

Participen: Miguel Lorenzo,  Kai Försterling,  José Cuellar,  Germán Caballero,  Biel Aliño, Eva Mañez,  Juan Carlos Cárdenas,  Pablo Garrigós, Marga Ferrer,  Miguel Angel Montesinos,  Alberto Sáiz,  Jesús Ciscar,   El Flaco, Aitor Alcalde,  Miguel Angel Polo, Irene Marsilla i  Rober Solsona.

Pots vore tot el catàleg de l’exposició en:

Catàleg Fragments d’un any, 2012

i també pots arreplegar un catàleg,en paper de diari, en la mateixa exposició.

Post a Comment