“Domingo, Domingo” ompli la sala del CineClub d’ACICOM 

El CineClub d’ACICOM, ubicat al Centre de Cultura Contemporània Octubre, va acollir ahir la projecció del documental “Domingo, Domingo”, a la que van acudir més d’una trentena de persones. L’òpera prima de la jove directora valenciana, Laura Garcia Andreu, va provocar rialles i reflexions, a parts iguals, entre el públic i no va deixar ningú indiferent. 

El seu protagonista va conquistar a tots els presents amb el seu carisma, la seua filosofia de vida i el seu sentit de l’humor. I és que la pel·lícula, tal i com va explicar en el col·loqui posterior la pròpia directora, és un reflex fidedigne de la realitat de Domingo, el personatge principal. Un agricultor natural de Les Alqueries que busca crear una nova patent de taronges i que està disposat a fer front a les grans multinacionals per a aconseguir-ho.

El productor del film, Rafa Molés, qui també va estar present al CineClub, va explicar que, al cap i a la fi, Domingo és l’únic que s’ha atrevit a mirar als ulls al monstre (les multinacionals). A més a més, va reflexionar sobre el paper de les persones consumidores en tot aquest entramat, ja que també són responsables de comprar productes de proximitat cultivats per agricultors de la zona, encara que això implique pagar preus més elevats. 

“Si anem al supermercat i només busquem els preus més baixos ens estem oblidant del nostre veí. Nosaltres també prenem decisions dins del sistema capitalista. Crec que esta pel·lícula posa en valor que hi ha algo més enllà dels diners, com és la cultura, la forma de pensar i un modo de vida on l’èxit és tindre una caseta xicoteta en l’hort”, va concloure. 

Carles Peris, secretari de La Unió Llauradora i Ramadera, va parlar també d’aquest tema i va resaltar que el sistema cooperativista valencià és “el més social, el més humà i un dels més potents” i això és el que hi ha que posar en valor. “Cal continuar treballant i adaptant-se a les noves realitats. És clar que hem de millorar l’estructura, però això no vol dir dexaparéixer”, afirmà.

Així mateix, Peris explicà el motiu dels diferents costos de producció: “En un món globalitzat cada vegada hi ha més competència, el que passa és que s’ha acabat convertint en una competència desleial. Els agricultors valencians han d’assumir més costos a l’hora de produir que, per exemple, els marroquins, perquè ells no compleixen amb uns estàndards de qualitat que ací estem obligats a complir. Ahí està la diferència”. 

Al col·loqui, que va estar dirigit com en altres ocasions per Ignacio Cort, director del CineClub, també va estar present Vicent Molés, advocat especialista en patents de fruites i vegetals que va explicar algunes qüestions més tècniques i molt interessants. 

Per posar el punt i final a la vesprada, Laura Garcia va contar algunes anècdotes del rodatge i va parlar sobre l’absència de dones al món de l’agricultura de cítrics, que es pot comprovar a la pel·lícula. 

Així bé, la directora i el productor van convidar a la sala a recomanar el seu film i van donar la primícia que estarà disponible als Lys els pròxims dies. També van explicar que a través del web www.naranjasabuelodato.com es poden adquirir taronges de Domingo i, fins i tot, canviar l’entrada del cinema per fruita fresca.