Comunicació i Extrema Dreta. ACICOM organitza una conversa oberta sobre el tema, dilluns 27 de maig de 2024

  • Per assistir cal inscriure’s en aquest formulari

En els últims anys, l’extrema dreta ha crescut de manera molt notable tant a Europa com a Espanya. És clar que són molts els factors d’aquest auge però, sens dubte, els mitjans de comunicació i les xarxes socials han tingut un paper fonamental a l’hora de donar visibilitat a aquests partits i fer créixer les ideologies més conservadores i extremes dins del debat públic. Per això, des de ACICOM, seguint el seu objectiu de defensa dels drets de la ciutadania en l’àmbit de la informació i la comunicació, consida essencial posar damunt la taula aquest debat i tractar d’entendre el que està passant de la mà de grans experts en la matèria.

Així bé, el pròxim dilluns 27 de maig l’associació organitza un dinar-conversa oberta amb la col·laboració de la Unió de Periodistes, Media.cat i el Grup de Periodistes Ramon Barnils. La tertúlia tindrà lloc a partir de les 14:30 hores a l’aula 1 del Centre de Cultura Contemporània Octubrei comptatà amb la participació de Carme Verdoy, periodista i coordinadora i editora de l’Observatori Mèdia.cat. També es comptarà amb la participació de Carles Porcel, especialista en psicologia i formació política; Moisés Pérez, periodista al setmanari El Temps; Kilian Cuerda, portaveu de l’Associació Cultural És País Valencià; Anna López, politòloga, periodista i experta en l’anàlisi de l’ascens de les ultradretes a Europa; i Violeta Tena, membre de l’executiva de la Unió de Periodistes.

A més, Domingo Almiñana, sociòleg i col·laborador d’ACICOM farà una xicoteta introducció sobre el tema, ja que es troba en procés de desenvolupar un projecte Final de Màster sobre la matèria. José Ignacio Pastor, fundador i president d’honor d’ACICOM serà l’encarregat de moderar la conversa, que serà participativa i permetrà als participants aportar els seus punts de vista.

La trobada té aforament limitat a 20-25 persones, per la qual cosa és necessari inscriure’s. El dinar serà servit per la cafeteria de l’Octubre i tindrà un cost aproximat de 24 euros.

Inscripcions en: 

https://bit.ly/Extrema-dreta-i-comunicació-Conversa-Oberta 

O ESCANEJA EL CODI QR

PERSONES EXPERTES CONVIDADES

 

CARME VERDOY (Barcelona, 1986) Periodista. Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la UPF. Coordina i edita l’Observatori Mèdia.cat i co-coordina l’Anuari Mèdia.cat des de 2021. Durant set anys va ser editora del diari digital local Fetasantfeliu, de Sant Feliu de Llobregat. També va ser responsable de premsa del Festival de Cinema Internacional del Baix Llobregat, La Mostra de CineBaix. Ha publicat ressenyes literàries a Butxaca. Ha treballat a RAC1, com a redactora d’informatius, i durant sis anys va dirigir i presentar el magazín radiofònic diari a Ràdio Desvern.

Articles sobre l’extrema dreta: https://www.media.cat/author/carmeverdoy/

 


MOISÉS PÉREZ PASCUAL (Muro d’Alcoi, 1993) és periodista al setmanari El Temps, on ha destacat per abordar temàtiques actuals com ara l’univers de l’extrema dreta, els drets lingüístics, les lluites pel territori, el joc polític valencià o els interessos empresarials rere les privatitzacions dels serveis públics. Abans ha escrit a l’edició valenciana del periòdic digital eldiario.es, el periòdic El Mundo i ha col·laborat en la revista digital CTXT.es. També ha exercit d’analista de l’actualitat a la ràdio i la televisió pública valenciana À Punt.

Hemeroteca:

Premsa:

 


ANNA I. LÓPEZ ORTEGA és Doctora en Ciències Polítiques i llicenciada en periodisme i ciència política per la Universitat deValència. Ha sigut becària d’investigació en el departament d’Innovació Educativa de la Universitat de València i el CSIC i ha exercit d’assessora política en diverses institucions i organismes públics. És especialista en partits polítics, ideologia i estratègia de les extremes dretes, delictes d’odi, xenofòbia i racisme. Actualment és professora universitària de ciència política i col·laboradora de l’escola de formació Guillem Agulló i l’IVAP. És membre dels projectes “Media and Information Literacy for Societal Resilience”, “Comunicació, xarxes i ciutadania” i de la Xarxa Espanyola contra els Delictes d’Odi  i la Infradenún cia. També és col·laboradora en mitjans de comunicació, Agenda Pública (El País), Público, Eldiario.es, À punt i TV3.

Premsa:

Entrevista en La Vanguardia:

Participació  en documental:

Artícles en revistes:

“L’augment dels partits d’extrema dreta a l’UE”

Capítols de llibre:

Podcast:


KILIAN CUERDA és llicenciat en Història per la Universitat de València i professor de Geografia i Història de la Conselleria d’Educació. Forma part del col·lectiu progressista i valencianista Associació Cultural És País Valencià, del qual és portaveu, i des del qual es porten a terme campanyes contra els discursos d’odi online i a favor dels valors de progrès i democratització social. Actualment exerceix com a representant sindical d’UGT-Ensenyament del País Valencià en l’àmbit de l’educació pública.


CARLES PORCEL ajuda a polítics i activistes a potenciar habilitats estratègiques en Capacitador.info. Fa uns 30 anys començà a treballar com a psicoterapeuta, coach, entrenador de grups en habilitats de comunicació, de desenvolupament professional/personal, etc. En 2010 començà a aplicar les seues habilitats professionals a potenciar capacitats i actituds amb polítics de Compromís. Des de l’aparició del partit de la ultradreta, en 2018, s’ha dedicat a investigar la seua manera d’actuar, les formes de comunicar i com, els partits progressistes reaccionen, sovint, desencertadament. Des d’aquell moment està buscant i trobant maneres efectives de contrarestar els seus missatges. Carles és llicenciat en Filosofia, és Màster en intervenció psicològica amb DBM®️ i ha fet el treball d’investigació del doctorat de Psicologia.

Articles:

Contra el llenguatge fatxa, un llenguatge progressista eficaç

 


VIOLETA TENA (Vilafranca, 1982) és periodista de la revista EL TEMPS. Des de l’any 2012 és membre de l’executiva de la Unió de Periodistes, l’organització majoritària de periodistes al País Valencià. Ha sigut impulsora de l’Agenda d’Expertes, un repositori per visibilitzar les dones en tots els camps del saber.

,
,
.
.
.
.
.
Posteriorment, a les 18.30h. Realitzarem la presentació de l’Anuari Mèdia.cat

Entrada lliure, prèvia inscripció

Reserva la teua butaca, aforament limitat, en:

https://bit.ly/Anuari-Mèdia-cat-Presentació-27-5-2024