Comunicació i Extrema Dreta. ACICOM organitza una conversa oberta sobre el tema, dilluns 27 de maig de 2024
- Per assistir cal inscriure’s en aquest formulari
En els últims anys, l’extrema dreta ha crescut de manera molt notable tant a Europa com a Espanya. És clar que són molts els factors d’aquest auge però, sens dubte, els mitjans de comunicació i les xarxes socials han tingut un paper fonamental a l’hora de donar visibilitat a aquests partits i fer créixer les ideologies més conservadores i extremes dins del debat públic. Per això, des de ACICOM, seguint el seu objectiu de defensa dels drets de la ciutadania en l’àmbit de la informació i la comunicació, consida essencial posar damunt la taula aquest debat i tractar d’entendre el que està passant de la mà de grans experts en la matèria.
Així bé, el pròxim dilluns 27 de maig l’associació organitza un dinar-conversa oberta amb la col·laboració de la Unió de Periodistes, Media.cat i el Grup de Periodistes Ramon Barnils. La tertúlia tindrà lloc a partir de les 14:30 hores a l’aula 1 del Centre de Cultura Contemporània Octubrei comptatà amb la participació de Carme Verdoy, periodista i coordinadora i editora de l’Observatori Mèdia.cat. També es comptarà amb la participació de Carles Porcel, especialista en psicologia i formació política; Moisés Pérez, periodista al setmanari El Temps; Kilian Cuerda, portaveu de l’Associació Cultural És País Valencià; Anna López, politòloga, periodista i experta en l’anàlisi de l’ascens de les ultradretes a Europa; i Violeta Tena, membre de l’executiva de la Unió de Periodistes.
A més, Domingo Almiñana, sociòleg i col·laborador d’ACICOM farà una xicoteta introducció sobre el tema, ja que es troba en procés de desenvolupar un projecte Final de Màster sobre la matèria. José Ignacio Pastor, fundador i president d’honor d’ACICOM serà l’encarregat de moderar la conversa, que serà participativa i permetrà als participants aportar els seus punts de vista.
La trobada té aforament limitat a 20-25 persones, per la qual cosa és necessari inscriure’s. El dinar serà servit per la cafeteria de l’Octubre i tindrà un cost aproximat de 24 euros.
Inscripcions en:
https://bit.ly/Extrema-dreta-i-comunicació-Conversa-Oberta
O ESCANEJA EL CODI QR
PERSONES EXPERTES CONVIDADES
CARME VERDOY (Barcelona, 1986) Periodista. Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la UPF. Coordina i edita l’Observatori Mèdia.cat i co-coordina l’Anuari Mèdia.cat des de 2021. Durant set anys va ser editora del diari digital local Fetasantfeliu, de Sant Feliu de Llobregat. També va ser responsable de premsa del Festival de Cinema Internacional del Baix Llobregat, La Mostra de CineBaix. Ha publicat ressenyes literàries a Butxaca. Ha treballat a RAC1, com a redactora d’informatius, i durant sis anys va dirigir i presentar el magazín radiofònic diari a Ràdio Desvern.
Articles sobre l’extrema dreta: https://www.media.cat/author/carmeverdoy/
MOISÉS PÉREZ PASCUAL (Muro d’Alcoi, 1993) és periodista al setmanari El Temps, on ha destacat per abordar temàtiques actuals com ara l’univers de l’extrema dreta, els drets lingüístics, les lluites pel territori, el joc polític valencià o els interessos empresarials rere les privatitzacions dels serveis públics. Abans ha escrit a l’edició valenciana del periòdic digital eldiario.es, el periòdic El Mundo i ha col·laborat en la revista digital CTXT.es. També ha exercit d’analista de l’actualitat a la ràdio i la televisió pública valenciana À Punt.
Hemeroteca:
- El negoci de les aules. L’ensenyament privat i concertat al País Valencià (Alfons el Magnànim, 2023)
Premsa:
- Quan els tribunals retraten l’extrema dreta
- Condemna «històrica» als ultres de les agressions feixistes del 9 d’Octubre
- Agressions feixistes del 9 d’Octubre: es reactiva el pacte per condemnar els ultres
- Són els conservadors, estúpid!
- Berlusconi i la normalització de l’extrema dreta
- Cotino, Massó i l’esperit d’Escrivà de Balaguer
- El rastre de la ultradreta al moviment antivacunes valencià
- La trama feixista que no fou investigada al judici de Guillem Agulló
- L’acord ultra UCD-GAV que donava «llibertat per acusar els catalanistes on estiguen»
ANNA I. LÓPEZ ORTEGA és Doctora en Ciències Polítiques i llicenciada en periodisme i ciència política per la Universitat deValència. Ha sigut becària d’investigació en el departament d’Innovació Educativa de la Universitat de València i el CSIC i ha exercit d’assessora política en diverses institucions i organismes públics. És especialista en partits polítics, ideologia i estratègia de les extremes dretes, delictes d’odi, xenofòbia i racisme. Actualment és professora universitària de ciència política i col·laboradora de l’escola de formació Guillem Agulló i l’IVAP. És membre dels projectes “Media and Information Literacy for Societal Resilience”, “Comunicació, xarxes i ciutadania” i de la Xarxa Espanyola contra els Delictes d’Odi i la Infradenún cia. També és col·laboradora en mitjans de comunicació, Agenda Pública (El País), Público, Eldiario.es, À punt i TV3.
Premsa:
- Democracia, violencia, olvido y trauma
- ¿Se debe tolerar la intolerancia?
- Colgar de los pies
- La Fundación Disenso, el ‘think tank’ que rearma ideológica y culturalmente a Vox en toda España
Entrevista en La Vanguardia:
Participació en documental:
Artícles en revistes:
“L’augment dels partits d’extrema dreta a l’UE”
Capítols de llibre:
- El retorn del reprimit. En Aproximacions a l’esperit del temps. Institucio Alfons el Magnànim.
- “La influencia de la ultraderecha. Ideología y Democracia”. En Lecciones robadas, editorial Vinatea
Podcast:
KILIAN CUERDA és llicenciat en Història per la Universitat de València i professor de Geografia i Història de la Conselleria d’Educació. Forma part del col·lectiu progressista i valencianista Associació Cultural És País Valencià, del qual és portaveu, i des del qual es porten a terme campanyes contra els discursos d’odi online i a favor dels valors de progrès i democratització social. Actualment exerceix com a representant sindical d’UGT-Ensenyament del País Valencià en l’àmbit de l’educació pública.
- Kilian Cuerda: «Quan pateixes assetjament ultra no pots deixar que t’acorralen, callar no et salvarà»
- El professor d’Història Kilian Cuerda porta als tribunals el mitjà d’extrema dreta «Mediterráneo Digital»
- És País Valencià presenta una querella por odio contra Mediterráneo Digital
- El digital d’extrema dreta Mediterráneo Digital, als tribunals per assetjament a un professor
CARLES PORCEL ajuda a polítics i activistes a potenciar habilitats estratègiques en Capacitador.info. Fa uns 30 anys començà a treballar com a psicoterapeuta, coach, entrenador de grups en habilitats de comunicació, de desenvolupament professional/personal, etc. En 2010 començà a aplicar les seues habilitats professionals a potenciar capacitats i actituds amb polítics de Compromís. Des de l’aparició del partit de la ultradreta, en 2018, s’ha dedicat a investigar la seua manera d’actuar, les formes de comunicar i com, els partits progressistes reaccionen, sovint, desencertadament. Des d’aquell moment està buscant i trobant maneres efectives de contrarestar els seus missatges. Carles és llicenciat en Filosofia, és Màster en intervenció psicològica amb DBM®️ i ha fet el treball d’investigació del doctorat de Psicologia.
Articles:
Contra el llenguatge fatxa, un llenguatge progressista eficaç
VIOLETA TENA (Vilafranca, 1982) és periodista de la revista EL TEMPS. Des de l’any 2012 és membre de l’executiva de la Unió de Periodistes, l’organització majoritària de periodistes al País Valencià. Ha sigut impulsora de l’Agenda d’Expertes, un repositori per visibilitzar les dones en tots els camps del saber.