València per l’aire. La ciutadania s’apodera per millorar l’aire que respirem

Logo VLC per l'aire


Informa’t que estem fent i que pots fer tu.

T’oferim les dades de la contaminació de la ciutat de València en obert, i les diferents solucions que creiem són necessàries per a millorar aquesta situació en la nostra ciutat.

València per l’aire

http://valenciaperlaire.org/

Una ciutat saludable i amable


Millorar la qualitat de l’aire en les ciutats europees resultarà molt beneficiós per a la salut, i podria salvar la vida a prop de 400.000 persones d’una mort prematura

ACICOM és una de les entitats col·laboradores de la Plataforma València per l’Aire

La nostra sòcia Carme Molina és la sòcia que s’ha encarregat d’anar a les reunions col·lectives i trobades

El nostre soci Jose Manuel Felisi és una de les persones que tira d’aquest carro, com a membre de l’Associació MESURA

Ens ajudes a difondre el que fem?

Podeu sentir l’entrevista realitzada avui en Ràdio València Cadena SER

HOY POR HOY LOCOS POR VALENCIA

Ciudadanos vigilantes de la calidad del aire

“València per l’aire” es una iniciativa ciudadana que busca soluciones para mejorar la calidad del aire urbano

Ciudadanos vigilantes de la calidad del aire
“València per l’aire” está integrada por una amplia diversidad de colectivos: asociaciones de vecinos, asociaciones de madres y padres, ONGs, colectivos ecologistas, ciudadanos conscientes y preocupados, profesionales, técnicos y especialistas (urbanistas, ingenieras, arquitectas,diseñadoras, médicos,  , periodistas , educadores, sociólogos, …) como afectados directos y como personas motivadas por la necesidad de impulsar cambios que favorezcan el bienestar colectivo mejorando las condiciones ambientales del aire de la ciudad y su área metropolitana.

La plataforma social «València per l’aire» es una iniciativa organizada de ciudadanía colectiva, autónoma y plural. Los motivos y fines generales que les mueven buscan soluciones eficaces que mejoren la calidad del aire urbano de la ciudad de Valencia y de su entorno metropolitano. Se han dotado de medios técnicos propios que son necesarios para realizar mediciones y vigilancia sobre la calidad del aire. Producen y difunden información objetiva y socialmente accesible sobre la contaminación del aire de Valencia y su área metropolitana.

También realizan un seguimiento continuado y unas valoraciones especificaspor zonas sobre la composición del aire y la presencia de componentes tóxicos.

Jose Manuel Felisi, colaborador de “València per l’aire” y miembro de Mesura, una de las entidades integradas en la platadforma, nos habla del proyecto y de su soporte técnico.

http://cadenaser.com/emisora/2018/04/05/radio_valencia/1522916628_056439.html

MANIFEST VALÈNCIA PER L’AIRE

http://valenciaperlaire.org/declaracio-dintencions/

Descarrega’t el Manifest en valencià 

http://valenciaperlaire.org/wp-content/uploads/2018/03/Valencia-per-l%E2%80%99aire-MANIFEST-2018-VLC.pdf

Descargate el Manifiesto en castellano:

http://valenciaperlaire.org/wp-content/uploads/2018/03/Valencia-per-laire-MANIFIESTO-2018-CST.pdf

L’aire lliure de components tòxics constitueix un ben comú bàsic per a la salut, el benestar, la prosperitat, la supervivència humana i de la resta de la multidiversa germanor vivent amb la qual compartim el planeta. Les diferents agressions urbanoindustrials que adopten la forma de contaminació i degradació de les condicions atmosfèriques i de la qualitat de l’aire constitueixen lesions i amenaces molt greus contra els drets humans i els drets ecològics més fonamentals i invulnerables. La contaminació industrial i urbana de l’atmosfera no és conforme amb les exigències d’una ecojustícia adaptada als temps que vivim. Les creixents emissions tòxiques a l’atmosfera perjudiquen el dret a la vida i a unes condicions ambientals dignes que afavorisquen la salut i la florida dels éssers humans en l’actual context d’una biosfera cada vegada més contaminada i desestabilitzada en les seues capacitats bioproductives de generar béns i serveis naturals tan fonamentals com són l’aire i el clima.

L’aire constitueix un recurs ambiental renovable que necessitem però que els éssers humans no podem crear al nostre antull, sols la xarxa dels ecosistemes de la biosfera terrestre pot fer-ho mitjançant complexos metabolismes geo-biogeneratius creats en la llarga història de l’evolució biològica. L’atmosfera i l’aire són part essencial de la vitalitat i supervivència de les formes de vida i de les espècies i ecosistemes de la Terra. El malparat estat de la situació en què es troba el clima global de la Terra (La nostra casa comú i única) i la seua atmosfera, sovint convertida en un abocador d’ús lliure per a tot tipus de detrits i escombraries tòxiques d’origen tecnològic, urbà i industrial, ha d’obligar-nos a urgents canvis en les nostres maneres de viure, organitzar-nos, produir, consumir i desplaçar-nos.

Per tal de poder escapar amb relatiu èxit de les tràgiques pertorbacions antropogèniques que estan alterant acceleradament els cicles i metabolismes naturals de la Terra, i que recauen de ple sobre un ben comú tan vital com és l’atmosfera i el clima, es fan necessaris nous imperatius morals, normatius i legals que establisquen clares limitacions i regulen col·lectivament les nostres formes d’organitzar-nos i els nostres estils de vida. Han d’establir-se frens d’emergència i noves fórmules específiques d’autocontenció sobre les expansives tendències de destrucció entròpica que alimenten les actuals prioritats economicistes i neoliberals d’un desenvolupament urbà i tecnoindustrial, del mercat i del lucre particular.

Els valors alternatius de la cura i la protecció de l’aire i el clima han de traduir-se amb urgència en normatives i lleis específiques, que establisquen regulacions col·lectives eficaces per a frenar l’auge de les transformacions de la matèria i l’energia que degraden l’aire i el clima i són generades per les nostres formes malaltisses de producció, consum i mobilitat. Aquestes regulacions pràctiques limitatives han d’acompanyar-se també d’importants canvis socials i culturals en mentalitats, creences, valors, costums i comportaments pràctics majoritaris, en favor del gaudi de la bona vida, llarga i sana, l’equitat, l’ecojustícia i la solidaritat intraespècie, interespècies i intergeneracional.

 

Post a Comment