UN VIATGE DE MARBRE en Cine Club: ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 8/02/2023 a les 18:00h. OCTUBRE CCC.

ACICOM i ACPV programem aquest documental: UN VIATGE DE MARBRE .

Idioma original: Xinès, anglès, grec modern i francès
Subtítols: català

UN VIATGE DE MARBRE

Direcció: Sean Wang
Rodat en: Països Baixos, Hong Kong (RAE Xina), França i Grècia 

2021, duració 99 min.

De Grècia a la Xina, el documental reflexiona sobre l’autenticitat, la tradició i l’absurditat de l’economia global
El cineasta Sean Wang construeix una curiosa epopeia amb un poder visual aclaparador.

Sinopsi

Blocs de marbre extrets d’una pedrera de Grècia viatgen en vaixell cap a la Xina per ser convertits en escultures i columnes d’estil grec per decorar les cases dels xinesos més ostentosos. Després, el marbre sobrant es transforma en petits souvenirs fets a la Xina que són enviats de tornada a Grècia per ser venuts als turistes xinesos. Aquest viatge d’anada i tornada del és una clara i irònica mostra de l’absurditat de la globalització actual.
Les relacions comercials entre la Xina i Grècia van en auge. Un advocat xipriota explota aquestes relacions a través de les seves filles bessones, la Marianna i a Sofia, vestides amb roba hel·lènica i amb un somriure i un xinès perfectes. Atenen els nous rics xinesos i es dediquen a portar inversors i turistes xinesos a Grècia per negociar acords entre empreses i fomentar la cultura grega en el país oriental.
La Xina s’ha convertit en el mercat més important del món de la pedra. Hi ha desenes de fàbriques on els treballadors processen el marbre i altres tipus de pedres per fer rèpliques de monuments i escultures famoses que els ciutadans més adinerats posaran a casa seva com a símbol d’estatus.
Un altre escultor, francès, fa edificis sencers de pedra. Solia treballar als Estats Units d’Amèrica, però a la localitat xinesa de Guangzhou, centre neuràlgic de les fàbriques de pedra, li és molt més rendible: no hi ha restriccions sindicals ni mesures de seguretat tan restrictives.
El marbre sobrant de les grans escultures es porta a les fàbriques de souvenirs, on veiem infants treballant. Mà d’obra barata i ben lluny de les mesures de seguretat desitjables. Una nena de deu anys diu que no té por de la pols, tot i la tos que li provoca, i només es preocupa per quants imants de nevera podrà pintar avui. Aquests imants arribaran a les ciutats europees, i els turistes xinesos els compraran també a Atenes, d’on va sortir el bloc de marbre.
La pel·lícula és també un viatge visual increïble. Primers plans hipnòtics de com es treballa la pedra. Plans kitsch formats per centenars de souvenirs iguals. Escultures que semblen buscar el seu lloc al món, mostrant l’estranyesa d’aquest sistema econòmic global. Tot envoltat d’un humor absurd i incòmode que plana tota l’estona a la pantalla. Una cinta que té diverses capes i que aconsegueix captar l’atenció de l’espectador que, al llarg de l’hora quaranta que dura el documental, tampoc té gaire clar a què s’està enfrontant. Al final, haurà de pair totes aquestes imatges per mirar d’entendre què li acaben d’explicar.
El cineasta Sean Wang construeix doncs una epopeia amb un poder visual aclaparador. Un viatge al·lucinant per la ruta del marbre, curiós i revelador. Una reflexió sobre l’autenticitat, la tradició, les relacions internacionals i l’absurditat de l’economia global.

Fitxa tècnica
DIRECCIÓ Sean Wang
SO Jeroen Goeijers
DISTRIBUCIÓ DocsBarcelona Distribution
PRODUCCIÓ Jia Zhao, Zijian Wang
COPRODUCCIÓ Valérie Montmartin, Rea Apostolides
FOTOGRAFIA Xiao Xiao, Carles Muñoz Gómez-Quintero, Sean Wang
MUNTATGE Tao Gu, Claudio Hughes, Sean Wang
COLOR Fu Shu

</p
Dimecres, dia 8 de febrer de 2023, 18:00h.
Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània
C/ Sant Ferran 12, 46001 València
Entrada lliure fins completar l’aforament.

     Taquilla inversa, reserva la teua entrada en:

https://bit.ly/Un-viatge-de-marbre

 

 

Sean Wang és un director xinès i resident a Pequín. Es va graduar a la Universitat de Comunicació de la Xina i a l’Acadèmia de Cinema de Pequín amb una llicenciatura en Direcció de Televisió i un màster en Guió, respectivament. El seu primer llargmetratge documental ‘Lady of the Harbor’ es va estrenar al Festival IDFA 2017.

Premis i festivals

• IDFA 2021, Amsterdam
• Thessaloniki Doc Film Festival 2022, Grècia
• CPH: DOX 2022, Dinamarca
• Visions du Réel 2022, Suïssa
• DocsBarcelona Film Festival 2022, Espanya

 

El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM i ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40, i comptem amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs.

S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa,  que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització de les persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.

Ens ajuda a pensar globalment i actuar localment i també a l’inrevés, pensar localment i actuar globalment. El cine club suposa un complement magnífic al Festival Cinema Ciutadà Compromés, aportant una mirada internacional. A la vegada visibilitzem a les persones i a les entitats que dia a dia actuen en el nostre territori sobre els temes tractats en els documentals.

Fruit de l’estreta col·laboració entre Acció Cultural del País Valencià i ACICOM, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura,  el Cine Club Acció Documental +  aplega a molts més indrets del nostre llarg País.

Podeu assistir-hi a les projeccions d’aquest documental a més a més del CCC Octubre, en Elx, Alacant, Pedreguer, Alcoi, Ontinyent, La Vall d’Uix

 

 

 

Tràiler: Un viatge de marbre

 

 

Col·loqui posterior a la projecció amb:

 

Luis Suñer Estevan “Porrio”, membre d’Ecologistes en Acció i de la Coordinadora por una Serranía Viva.  Regidor de Patrimoni, Cultura, Transparència i Medi Ambient de Villar;  per Serranía es Futuro https://www.facebook.com/SerraniaEsFuturo/
Entrevista a Luis Suñer: https://youtu.be/IDyP0atCwIU

.

 

 

PER A SABER-NE MÉS

 

Ecologistas y asociaciones de La Serranía se manifiestan a las puertas de Cevisama para visibilizar las minas a cielo abierto

  • Trailer del documental: La Serranía Viva y en Vivo. 20 años de dignidad. Ecologistas en Acción La Serranía. https://youtu.be/Xc7rZ1n4C4Y
  • Canción del disco MATICES de Desera. Canción protesta contra el impacto medioambiental producido en la comarca de los Serranos de Valencia producida por las minas de arcillas y caolines. https://youtu.be/IXJto2hxY_k
  • III Jornada minera y de desarrollo sostenible celebrada en Villar del Arzobispo. Con la participación de La Coordinadora “Por una Serranía Viva”, Luis Suller de Ecologístas en Acción de la Serranía y del profesor de Geomorfología en la Universidad Complutense de Madrid, Francisco Martín. Algunos momentos de la jornada. https://youtu.be/iNznObsLrY0