Crònica de la sessió sobre UN VIATGE DE MARBRE en Cine Club: ACCIÓ DOCUMENTAL +, dimecres 8/02/2023 a l’OCTUBRE CCC.

UN VIATGE DE MARBRE, DOCUMENTAL DE SEAN WANG: CULTURA CLÀSSICA GREGA PER A RICS XINESOS SENSE CULTURA

Idioma original: Xinès, anglès, grec modern i francès
Subtítols: català

UN VIATGE DE MARBRE

Direcció: Sean Wang
Rodat en: Països Baixos, Hong Kong (RAE Xina), França i Grècia 

2021, duració 99 min.

De Grècia a la Xina, el documental reflexiona sobre l’autenticitat, la tradició i l’absurditat de l’economia global
El cineasta Sean Wang construeix una curiosa epopeia amb un poder visual aclaparador.

El col·loqui sobre el documental del mes de febrer, coordinat pel president d’ACICOMJuan Medina, va ser intens i participatiu.

Els principals arguments presentats pels espectadors van fer referència als següents temes: l’esgotament de l’extracció dels marbres que van donar fama a la cultura grecollatina; la crisi de l’extracció de matèries primes està vinculada al canvi climàtic; el canvi climàtic planteja una revisió del creixement com motor de progrés social; el lideratge mundial de la Xina en la logística del transport marítim i, per tant, en la globalització.
“Un viatge de marbre”, producció audiovisual de 2021 rodada a Hong Kong, Grècia, França i Països Baixos, conta com un marbre extret d’una antiga pedrera grega viatja a la Xina per decorar les cases dels rics transformats en columnes, escultures i revestiments ceràmics, i mesos després torna a Grècia en petits i colorits souvindres fets amb el marbre sobrant per ser venuts als mateixos turistes xinesos que ignoren la cultura clàssica d’aquest país mediterrani. Malgrat l’aparent distància psicològica que marca el relat amb testimonis reals d’empresaris, viatgers, comerciants i artistes, la crítica i l’humor sarcàstic és permanent. Sembla que tot és una pura mentida, una mala representació cultural del nostre passat al Mediterrani, construïda per obtindre un benefici econòmic.
El públic va assenyalar que la Xina en l’actualitat és una potència que no tan sols ha comprat el port del Pireu a Atenes, sinó també ha monopolitzat a molt baix preu la logística marítima i les extraccions de matèries primeres, com el marbre, en països d’Àfrica i Llatinoamericà. El director Sean Wang representa visualment molt bé l’estranyesa de les escultures clàssiques que no troben el seu lloc i viatgen gràcies a un sistema econòmic global que les fa eixir del seu context cultural, on van nàixer com representatives d’una tradició.

El documental del pròxim mes de març estarà dedicat a conéixer la vida d’una xiqueta índia que canvia el seu destí social per una adopció internacional. Quan es fa major vol tornar al seu país d’origen per a conéixer a la seua família vertadera.
Serà el dia 15 de març a les 18h al Saló d’actes de l’OCTUBRE CCC, “En lloc com a casa” però també el portem a moltes altres localitats, podeu obtindre més informació en: 
https://acpv.cat/2023/02/22/enlloc-com-a-casa-documental-del-mes-de-marc-a-accio-documental/

20230208 Crònica sessió UN VIATGE DE MARBRE

Tràiler: Un viatge de marbre