Un viatge a la realitat senegalesa des de València

ACICOM organitza la presentació del reportatge multimèdia LA BRECHA el pròxim dimarts 5 de març a les 18.30 h a l’Aula àtic del Centre de Cultura Contemporània Octubre (C. de Sant Ferran, 12) junt amb la periodista valenciana Mar Navarro, coautora del treball.

LA BRECHA és un relat periodístic que combina fotografia, text i vídeo per parlar en profunditat de l’auge del nivell del mar a la costa nord del Senegal i tot el que s’emporta al seu pas.

La protagonista de la història és una escletxa de diversos quilòmetres de llarg generada a la barrera d’arena que separa el riu Senegal de l’oceà Atlàntic, al sud de la ciutat de Saint Louis, per evitar que aquesta s’inundara en ple període de pluges.

Pobles sencers engolits per la mar, salinització de terreny cultivable o població pesquera desplaçada a campaments lluny de la costa són algunes de les conseqüències que aborda aquesta investigació.

Es tracta d’una realitat llunyana geogràficament, però que està salpicada de dinàmiques globals com és el canvi climàtic que l’apropa a fenòmens que també experimentem al nostre territori.

Els autors Javier Ramos, Mar Navarro i Maréme Fall van tindre l’oportunitat de documentar aquest reportatge el passat juliol a Saint Louis i Gandiol en el marc del viatge de fi del Seminari de Comunicació Social organitzat per l’Associació Gallega de Comunicació pel Canvi Social (AGARESO).

A més, per a parlar d’aquesta realitat comptarem també amb la participació del Moviment Panafricanista i la Federació Unión Africana.