Trobada Audiovisual de Jovens 2012. 27 Festival Internacional CINEMAJOVE 15 al 22 de Juny de 2012

Any rere any, Cinemajove torna a celebrar-se a la ciutat de València.

Rafael Maluenda, Director del Festival CinemaJove

València es converteix, cada mes de juny, en fòrum de trobada de joves cineastes de tot el món, posant el focus sobre les pel·lícules més inquietes i creatives. Dues seccions a competició constitueixen el centre d’una programació que inclou a més homenatges, retrospectives, exposicions… Una aposta pel cinema de qualitat per a tot tipus de públic que ha assolit situar a Cinema Jove entre els festivals internacionals de cinema més importants d’Espanya.

Trobada Audiovisual de Jovens

En Cinema Jove també existeix l’espai per a la formació i l’experiència didàctica: la Trobada Audiovisual de Jovens, una imprescindible cita que compta amb una vessant educativa, mantinguda en el temps,  en la que col·labora de manera molt estreta el nostre soci d’ACICOM Angel San Martin Alonso, Catedràtic de Didàctica i Organització Escolar .

La Trobada Audiovisual de Jovens és el marc en el qual nens i joves fins a 22 anys es familiaritzen amb el llenguatge audiovisual, encara incomprensiblement absent de la formació reglada. També el professorat dels instituts de tota Espanya es reuneix entorn d’aquestes trobades, estimulat per trobar les eines adequades per a dur l’experiència audiovisual al terreny docent. Cinema Jove és pioner en aquest terreny en el qual la Unió Europea està posant l’accent en els últims anys, amb el nom de Media Literaricy (alfabetització mediàtica), per a desembolicar-se en un món com el qual vivim, dominat pel pes de les imatges, on el coneixement del llenguatge cinematogràfic o audiovisual, així com de les seves tècniques, resulta imprescindible.

Benvinguts i benvingudes a la 27 edició de la Trobada Audiovisual de Joves del Festival Internacional de Cinema de València Cinema Jove. En aquesta secció ens donarem la mà, un any més, per a compartir els vostres somnis, inquietuds i motivacions transformats en les imatges que donen forma a les vostres obres.

L’edició d’enguany ve marcada, com és inevitable, pels diferents ajustos derivats de la situació que estem travessant. Malgrat les dificultats que ens planteja aquest escenari es necessari entendre-la com un moment d’oportunitat: la creativitat no ha d’entendre de crisi, i en etapes com aquesta és molt important aprendre del que ens envolta i deixar la ment oberta al pensament creatiu, en aquest cas aplicat al llenguatge cinematogràfic.

I és que no hem de perdre de vista que el cinema va nàixer a la fi del segle XIX en un context de profund canvi en la societat occidental, canvi que va afectar a tots els àmbits de la cultura i va transformar el seu component elitista en una democratització absoluta: la seua conversió en un espectacle dirigit a les classes populars. És aquest sentit de canvi, d’oportunitat, el que ha de prevaldre. En aquesta mateixa línia el genial director i guionista italià Federico Felllini deia que ell solament sabia ser testimoni del que li succeïa. Era a través de les seues pel•lícules com tractava d’interpretar i expressar la realitat que li envoltava o que inventava. Vosaltres, a través dels vostres curtmetratges, ens permeteu que ens aproximem exactament a açò del que parla Fellini: interpretació i expressió de la vostra realitat. I aquesta mirada, la que mostreu, és sempre única, original i irrepetible.

Al llarg dels tres dies que durarà aquesta edició de la trobada la vostra mirada serà, una vegada més, la protagonista. Triar el cinema com a llenguatge amb el qual aproximar-vos a la realitat que us envolta imposa necessàriament que us impliqueu amb tots els vostres sentits. La distància que existeix entre la realitat, la vostra realitat, i la representació que d’ella feu en les obres que ací exhibiu ve segellada per la vostra mirada i per la interpretació que feu a través d’ella.

El programa que compartirem al llarg d’aquestos dies se centrarà en el visionat de les obres de les tres categories i es complementarà amb la projecció d’una de les obres mestres del cinema mut dirigida per Murnau: Nosferatu, el vampir. Una edició més la música en directe de Arsenio Martins, compositor i pianista, posarà veu a aquesta cèlebre pel•lícula muda. Durant la Trobada presentarem un monogràfic de Quaderns de Pedagogia sobre els quefers cinematogràfics en les aules i el director del INTEF ens presentarà els seus nous projectes. Tancarem aquesta edició amb tres curtmetratges –El abuelo plantó una remolacha, Pasión y La mano– del mestre d’animació txec Jirí Trnka, i el lliurament de premis.

Abans que les llums s’apaguen i comence la màgia, no volem deixar d’agrair a tots i totes els que amb la vostra dedicació, esforç i il•lusió feu possible que la Trobada Audiovisual de Joves del Festival Internacional de Cinema de València Cinema Jove puga tindre ja 27 edicions. Benvinguts tots i totes a la ciutat de València.

Altres informacions d’interés i per a saber més:

Instituo Nacional de Tecnologías Educativas y de Formación del Profesorado

Informació i treballs premiats de les Trobades Audiovisuals de Jovens de les edicions anteriors de Cinema Jove a la pàgina del INTEF (Instituto Nacional de Tecnologias de la Educación  y Formación del Profesorado)

Ir a la portada

Monogràfic de la Revista Cuadernos de Pedagogía que serà presentat en la Trobada Audiovisual de Jovens 2012:

Los Jóvenes toman la cámara Coordinat per Angel San Martín: Fomentar la competencia comunicativa, prescrita desde todas las instancias educativas, requiere actualizar nuevos conceptos relacionados con la cultura visual y, sobre todo, poner en marcha estrategias didácticas de lectura y de producción. En este Tema del Mes, se comparten orientaciones, ideas y prácticas para contribuir a desmontar patrones, desarrollar una mirada crítica y seguir disfrutando de las imágenes. En esta línea, se abordan perspectivas complementarias; cómo combatir la influencia de la cultura dominante, qué rol cumplen las imágenes en los relatos entre iguales, qué es el «prosumidor», cómo aprender a narrar con imágenes desde los primeros años y cuál es la función de la familia en la configuración de una lectura activa y crítica.

Programa definitivo del Encuentro Audiovisual de Jóvenes (punxar per descarregar)

Tota la informació la podeu trobar en http://www.cinemajove.com

Post a Comment