Presentació del llibre: MARIA CAMBRILS, EL DESPERTAR DEL FEMINISME SOCIALISTA. 30-4-2015

Maria-Cambrils. Llibre

Fira del Llibre

El pròxim dia 30 d’abril se presentara en la Fira del Llibre un volum excepcional editat pel servei de Publicacions de la Universitat de València, i escrit per la periodista i socia d’ACICOM Rosa Solbes, per la historiadora Ana Aguado i pel documentalista Joan Miquel Almela. I diguem que és un llibre excepcional perque recull i rescata de l’oblid, l’excepcional treball de una valenciana excepcional com va ser Maria Cambrils, un i altra, quasi totalment desconeguts del seus païsans, inclús de les feministes i dels socialistes valencians.

El volum analitza la figura i l’obra de Maria Cambrils Sendra naixcuda a El Cabanyal en 1877 i morta a Pego en 1939. Rellevant socialista i feminista valenciana  –o també es pot dir a l’inrevés: feminista i socialista- Maria Cambrils és molt poc coneguda del gran públic. El llibre uneix l’estudi dels seus referents biogràfics, del seu pensament i de les seves propostes discursives, a l’edició de la gran majoria dels seus escrits –els seus articles i el seu llibre “Feminismo Socialista”- que es reuneixen per primera vegada en una mateixa publicació.

Maria Cambrils fou una dona compromesa amb el socialisme i un referent feminista en la seua época. Sens dubte, una de les primeres i més significatives socialistes que, en els anys vint, va analitzar la especificitat de la problemática femenina i la subordinació de les dones. El titol del seu llibre, Feminismo Socialista, és una declaració de principis, una proposta d’acció i de projecte polític en el qual la causa del feminisme se vincula al socialisme, perque no s’enten l’ún sense l’altre. Des de la seva posició va dedicar el seu treball intelectual a desenvolupar el socialismo en clau feminista, igualitaria, democrática i radical.

Va escriure periodicament en diferents publicacions, entre les quals figura “El Socialista”. En els seus articles va analitzar la subordinació de les dones, relacionant el capitalisme amb el patriarcat i e       ls seus instruments culturals i ideològics –còdics, lleis, religiò- per a construir arquetips i models de gènere hegemònics. Va escriure també sobre la societat i la política espanyola dels anys vint i trenta. Però sobre tot, va realitzar com socialista importants propostes feministes amb un clar contingut de classe, vinculades al socialisme com “ideal de redempció per a la dona”, cosa que la van convertir en un referent fonamental per a la historia del socialisme i del feminisme a Espanya.

Als anys vint i trenta, durant la dictadura de Primo de Rivera i més concretament en la Segona República, a pesar de l’existència de models de gènere tradicionals i hegemènics en les distintes cultures polítiques, la progresiva presencia de plantejaments igualitaris i feministes en la cultura socialista va anar generant discursos, propostes i accions colectives enfront de la subordinació i la falta de drets de les dones. La valenciana Maria Cambrils va representar un punt d’inflexió en la formulació d’estos plantejaments feministes al sí del socialisme del primer terç del segle XX a Espanya.

Este treball monogràfic aprofondeix en la seua vida, en els seus escrits i en la seua época histórica, i reuneix les seues publicacions i la seua obra periodística, situant-les en el seu context històric, en el temps que va viure i en el que va dedicar gran part de les seues energies a difondre esta important conquista del segle XX que hem definit com feminisme.

PRESENTACIÓ DE NOVETATS: COL·LECCIONS HISTÒRIA I HISTÒRIA I MEMÒRIA DEL FRANQUISME

30 d’abril, 19:30 h

135-publica

Organitza: Publicacions de la Universitat de València

Presentació de les darreres novetats de les col·leccions Història i Història i Memòria del Franquisme de Publicacions de la Universitat de València.

L’assistència sanitària a la ciutat de València durant la Guerra Civil (1936-1939) de Xavier García Ferrandis

María Cambrils: el despertar del feminismo socialista. Biografía, textos y contextos (1877-1939) editat per Rosa Solbes, Ana Aguado i Joan Miquel Almela.

Republicanos con la monarquía, socialistas con la República. La Federación Socialista Valenciana (1931-1939) de Sergio Valero.

A càrrec de Xavier García Ferrandis, professor de la Universidad Católica de Valencia; Ana Aguado, catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de València; Rosa Solbes, periodista; Sergio Valero, professor d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Universitat de València i  Vicent Olmos, editor de PUV

 

Post a Comment