“PESET, UN HOME BO. Metge, rector i republicà” 80 anys del seu assassinat Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL +

El dilluns 24 de maig farà 80 anys de l’afusellament de Joan Peset, científic prestigiós, metge, cap visible d’Izquierda Republicana a València, rector de la Universitat entre 1932 i 1934, diputat, home pacífic, culte, brillant…Com diu el títol del documental PESET, UN HOME BO. Metge, rector i republicà.

 

L’any 2017, aquest  magnífic documental va guanyar el premi del Festival Cinema Ciutadà Compromés organitzat per ACICOM, guardó corresponent  a l’emès pel públic que ha assistit a les 26 sessions del programa oficial, sent lliurat en el transcurs de la gala celebrada al Teatre el Micalet, presentada per les actrius Lola Moltó y Maria Navarro Diaz.

ACICOM junt amb un ample ventall de persones i entitats hem organitzat aquesta sessió del Cine Club com a homenatge a Peset

    Santiago Hernández arreplegant el guardó del FCCC 2017 de mans d’Enrique Soriano

 

A la vegada ACICOM s’adhereix a la bona idea plantejada per Francesc Bayarri a les xarxes socials per reunir-nos davant de la seua tomba al Cementeri General de València, el dilluns dia 24 de maig de 2021 a les 12h, deixàrem una corona de llorer i escoltàrem una interpretació al violoncel del ‘Cant dels ocells’ (talment com es va  organitzar des de Valencians pel Canvi fa uns anys). I si algú/na s’anima a dir alguna cosa.

May be an image of 1 persona i text que diu 'Dilluns 24 de maig. ٦ 12 del migdia. Reunió ciutadana al Cementeri General de València. Punt de trobada: porta principal (uns minuts abans). Joan Peset i Aleixandre 80 anys'

Después Acció Documental +

PESET, UN HOME BO. Metge, rector i republicà

Matilde Alcaraz i Santiago Hernández guionistes i directors del documental

Durada: 46 min
Nacionalitat: Espanya, 2016

Aquest és el primer documental que aborda la figura del metge, rector i polític republicà Joan Peset Aleixandre, un projecte que compta amb la participació i la col•laboració de la família Peset. El documental reconstrueix tot el procés contra Peset a través dels documents que es conserven a l’Arxiu Militar del Ministeri de Defensa a Madrid.

Dimecres, dia 26 de maig de 2021, 18:00h.

Davant l’allau de sol·licituds d’entrades rebudes i l’aforament limitat, hem organitzat una segona projecció:

Dimecres, dia 2 de juny de 2021 , 18:00 h.

Sala d’Actes OCTUBRE, Centre de Cultura Contemporània

C/ Sant Ferran 12, 46001 València

Entrada lliure fins completar l’aforament. Taquilla inversa

RESERVA LA TEUA ENTRADA EN :

http://bit.ly/Peset-un-home-bo

Reserva la teua entrada per aquesta activitat. Motivat per les precaucions de la COVID-19, existeix un aforament restringit que garanteix mantindre les recomanacions de manteniment de distàncies, així com l’acompliment de les normes sanitàries.

Necessitem preveure les necessitats del local d’acord amb el nombre de persones inscrites i confirmar a les persones sol·licitants que teniu assegurada l’entrada.

També ens permet facilitar l’acreditació a l’entrada de la sessió i facilitar informació, si fora el cas, als rastrejadors.

Treballem per la nostra salut col·lectiva

El dimecres, 26 de maig, projectem, conversem i rendim homenatge a

PESET, UN HOME BO. Metge, rector i republicà EN EL 80 ANIVERSARI DEL SEU ASSASSINAT.

       Jaume Ferran i Joan Peset durant la demostració d’una vacuna (foto Julio Derrey, godellapsoe.blogspot.com)

 

El Cine Club ACCIÓ DOCUMENTAL + és una iniciativa d’ACICOM I ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, amb l’estreta col·laboració de DOCS DEL MES de l’empresa Parallel 40, i comptem amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura mitjançant la convocatòria d’ajudes als Cine Clubs. S’emmarca en el projecte europeu CinemaNet Europa, de l’any 2004, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que programem cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals. A la vegada fomentem el visionat en versió original amb subtitulació en català i la visibilització d eles persones i entitats valencianes que treballen per millorar la societat en relació amb els temes tractats pels audiovisuals i ens permet realitzar els col·loquis o fòrums.

Rector Peset

Sinopsi

El 24 de maig de 1941 moria afusellat per la dictadura franquista contra el mur del cementeri de Paterna Joan Baptista Peset i Aleixandremetgediputat valencià i rector de la Universitat de València. A través del testimoni del seu fill Juan Peset Llorca, coneixem més a prop tot el que envoltava a la figura de Peset i el procés des que el van sentenciar a mort fins que el van afusellar.

Al documental apareix material inèdit, com l’última entrevista que la besneta de Peset, Natalia Castellanos, va fer al fill de Peset. Al tràiler també es pot veure a la neta de Vicent Andrés Estellés, Isabel Anyó Andrés, recitant davant del mur del cementeri el poema que el seu avi li va dedicar a Peset.

El documental, que es va estrenar el 2016 coincidint amb el 130 aniversari del seu naixement i el 75 aniversari del seu afusellament, és una producció de DocumentArt en col·laboració amb la Universitat de València i el Col·legi Major Rector Peset.

El documental reconstrueix tot el procés contra Peset a través dels documents que es conserven a l’Arxiu Militar del Ministeri de Defensa a Madrid.
 Matilde Alcaraz i Santiago Hernández dirigeixen el documental i han realitzat el guió. La realització i la postproducció són autoria de Josevi Marco; la direcció de fotografia és de Miguel Ángel Jiménez i la sonorització, de Vicente Chust.
El documental aporta abundant material inèdit entre el qual destaca l’última entrevista que va concedir el fill del rector Peset. L’entrevista a Juan Peset Llorca la va realitzar la seua néta Natalia Castellanos i l’ha cedit per primera vegada per a aquest documental. És la primera ocasió que Juan Peset Llorca parla obertament del temps que va viure al costat del seu pare. La relació entre la néta i l’avi atorga una sinceritat emocional a la història i demostra una complicitat difícil de compartir si no es tractara d’un avi que s’està sincerant davant de la seua néta.
De fet, el fill de Peset apunta en aquesta entrevista que més enllà de la denúncia que va interposar un grup de falangistes valencians, entre ells Marco Merenciano, van anar també motius econòmics relacionats amb el laboratori Peset els que van desencadenar la condemna a mort del rector. En concret, s’esmenta l’interès econòmic per apropiar-se del negoci del laboratori. Tant el fill com l’investigador de la vida de Peset, Felip Martínez, apunten a les “enveges” de caràcter professional perquè el laboratori era un negoci molt lucratiu.
El testimoniatge del fill de Peset reconstrueix la imatge de Peset marit i pare de tres fills i descobreix el que va significar per a la família la decisió de dedicar-se a la política en temps tan convulsos. Juan Peset recorda com va arribar a Alacant amb el seu pare, els seus germans i Ricardo Muñoz Suay que era fillol seu.
El fill descriu com va acompanyar al pare a Alacant per a embarcar en un vaixell que mai va arribar, el sofriment que van viure en els camps de concentració deLos Almendros a Alacant, a Albatera i més tard en Portacoeli. En el documental la família narra el drama que va suposar el seu processament, van recórrer la ciutat de València sol·licitat l’indult i finalment el moment del seu afusellament en el “paredón” de Paterna el 24 de maig de 1941.
El documental també va articulant-se a partir dels testimoniatges de prestigiosos investigadors, historiadors i catedràtics de medicina i història de la ciència de la Universitat de València que ajuden a dibuixar el perfil científic, universitari i polític del doctor Peset.
La seua faceta com a professor universitari es reconstrueix amb un altre testimoniatge excepcional, el de la mestra republicana Alejandra Soler, amiga personal de Peset i que als seues 103 anys recorda el que representava el doctor Peset per a aquells joves universitaris.
Els poemes que Estellés dedica a la seua memòria conformen un corpus narratiu dins del documental. Els versos de ‘L’ofici permanent a la memòria de Joan Peset’ són recitats per la néta de Vicent Andrés Estellés, Isabel Anyó Andrés, davant del mur del cementeri de Paterna on van afusellar a Peset.
El documental també reconstrueix tot el procés contra Peset a través dels documents que es conserven en l’Arxiu Militar del Ministeri de Defensa a Madrid. En aquests documents, que es mostren en el documental, sorprenen les poques proves per a condemnar-ho a mort al rector perquè, la pràctica totalitat de testimoniatges van declarar al seu favor.
El metge i científic Juan Bautista Peset Aleixandre va nàixer a Godella el 2 de juliol de 1886 i va morir afusellat el 24 de maig de 1941 a Paterna després d’un procés sumarísimo d’urgència. Encara que no va destacar políticament fins al final de la Segona República, el fet d’encapçalar les llistes de València pel Front Popular i ser el diputat més votat per la seua circumscripció al febrer de 1936, va ser bastant evidencia perquè el Jutjat Militar ho condemnara a mort.
La personalitat de qui va ser rector de la Universitat de València respon com cap al model d’intel·lectual amb cinc títols universitaris, tres doctorats, la seua dedicació a la higiene pública o el seu treball en l’àmbit de la recerca

 

 

Tràiler del documental

Imatge

Després de la projecció tindrem un animat col·loqui amb 

Imatge

Santiago Hernández Vayà,

periodista guionista i codirector del documental. Membre de Documentart S.L.

Actualment Cap de Política. Periodista-Redactor en À Punt Mèdia

.

.

.

 

Imatge

Matilde Alcaraz Santonja,

Codirectora del documental,

Membre de Documentart S.L

Periodista-redactora en À Punt Mèdia

 

 

 

 

 

Angel Gonzalez,

President Federació Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica

Josep Lluís Barona-Vilar, 

Catedràtic d’Història de la ciència a la Universitat de València i membre de l’Institut Interuniversitari López Piñero.

Ha dedicat treballs a l’exili científic i mèdic republicà espanyol i a la història de la fisiologia contemporània. Entre les seues últimes publicacions destaquen La Facultad de medicina de Valencia. Cinco siglos de historia. (Director) (Universitat de València,2021) en el que dedica un capítol al Dr. Peset: “Juan Peset Aleixandre. Médico y profesor”.

 

.

.

PER A SABER-NE MÉS

Els grans noms del mur

https://plazaradio.valenciaplaza.com/el-mur-20200404-el-mur-els-grans-noms-del-mur

 

Post a Comment