La Cara V: la sessió del Festival dedicada a les Noves Narratives Visuals Joves.27/11/2020 18h. FCCC2020

El Festival de Cinema Ciutadà i Compromés cada any troba un espai per a oferir una perspectiva de com usen la comunicació els joves. Enguany amb una situació especial per a tot, també oferim la possibilitat de comprovar de primera mà com els joves usen les ferramentes potents de comunicació actuals per a fer coses brillants.
És cert que a hores d’ara és complicat trobar material de qualitat en un món tan infoxicat i ple de brutícia mediàtica però amb una actitud activa i sabent buscar es poden trobar mostres d’una enorme creativitat i maduresa per part de gent encara molt jove i en formació.
En anys anteriors hem oferit sessions dedicades a Youtubers i influencers però enguany la mostra està més centrada en la creativitat de formats natius de xarxes socials.
Per què Cara V
La Cara V rep el seu nom de la lletra V inclosa en les paraules Noves Narratives Visuals Joves però també amb la V de valencià perquè l’ús de la llengua és un referent en la selecció d’artistes que hi participen. El joc de paraules fa al·lusió al fet que darrere de la quantitat enorme d’influencers i narrativa audiovisuals superficial també podem trobar exemples de compromís social i cultural.
Joves artistes expliquen la seua manera de crear. 
Diguem artistes perquè això és el que fan: art, potser d’una manera popular però art. Parlem d’una generació que porta en la butxaca una càmera de vídeo i un potent editor que permet construir (a pesar de la grandària) productes audiovisuals creatius i sorprenents. A això hem d’unir el fet que les xarxes socials oferixen una finestra d’oportunitat per al creixement però també per a la gestió de la socialització dels continguts que en altres èpoques els creatius havien d’afrontar d’una manera molt més relaxada.
En primer lloc, la Cara V del Festival enguany inclou un reconeixement a Lucia Alemany que ha presentat el seu primer llargmetratge enguany. Les dos obres contenen reflexions generacionals i històries protagonitzades per joves que configuren gran cinema de qualitat i en valencià (també té versió en castellà). Lucia ja ha participat en el Festival i és actualment la millor mostra de talent jove valencià audiovisual.
Entrevistes 
La mostra compta amb tres entrevistes a tres persones creatives entre 15 i 22 anys on expliquen la seua visió de la narrativa creativa “no compensada” perquè no reben retribució per la faena que fan. Són artistes que creen en funció de les seues circumstàncies. Són Lola, Xavi i Mireia. 
Comencem amb un video d’una alumna de 15 anys d’un institut de València (Lola) perquè és una gran mostra de les coses que volem mostrar. És el resultat d’un treball de classe.
L’alumna no ha rebut cap formació sobre format audiovisual però es pot comprovar com treballa amb nocions pràcticament intuïtives. El vídeo no ha sigut “compartit” en xarxes socials per raons que intentem descobrir però imaginem.
La barreja de personatges amb stop motion, la tria de la música i la construcció narrativa amb subtítols. Els personatges estan fets de manera manual i després montats amb fotografia.
Tot està gravat pas a pas i després editat amb el mòbil amb ferramentes natives i gratuïtes. També la subtitulació.
Tik Tok: Qué es y cómo funciona | Social Publi Blog
A continuació ens acostem a dos estudiants de comunicació audiovisual que fan coses realment interessants des del seu propi estil:
El cas de Mireia Rabal és un altre gran exemple del que parlem. Mireia comparteix en les seues xarxes socials les seues creacions però ho planteja d’una manera original.
Fins fa poc el segon Tiktoker espanyol amb més seguidors era un jove que feia el mateix que Mireia: compartir processos creatius fotogràfics o en vídeo incloent els retocs i efectes especials. D’aquesta manera veus com l’obra creativa és creada i no solament la interpretes acabada. Mirar i admirar el procés creatiu és una font de plaer per aquells que amen la bellesa i l’art. Com seria si ara puguerem escoltar als grans genis explicar el seu procés creatiu i poder mirar-lo a 100x o a 5 x segons el nostre criteri? Mireia fa autèntiques obres d’art visuals mentre se situa com a autora en un segon pla. La seua obra té tot el protagonisme en una època on el protagonisme personal sembla impossible d’esquivar.
El cas de Mar Murillo és ja un cas de compromís social associat a la capacitat creativa. Com a estudiant de comunicació ja té una base teòrica però no és freqüent que eixa capacitat siga barrejada amb el compromís social. Mar posa al servei de causes com la sostenibilitat la seua capacitat per a contar històries. És el cas del vídeo on intenta traduir al llenguatge audiovisuals els sentiments i les sensacions d’una experiència tan traumàtica com el confinament de març de 2020. Mar ja adverteix en la seua peça com la qüestió dels afectes i la sociabilitat anava a afectar molt més a la gent més jove.
TikTok i el compromís pel valencià. 
Xavi Rico és el (Novembre 2020) Tiktoker en valencià amb més followers. El seu canal és @apitxat i al llarg dels seus vídeos intenta cosir continguts que tinguen com a punt de partida l’ús del valencià des de la perspectiva de la seua generació.
En el seu canal de TikTok Xavi intenta tirar una mà als docents de valencià que arreu del país lluiten per a ensenyar-lo. Però ho fa sempre amb un toc personal i humorístic per a fer el valencià una cosa menys trascendent però important. La innovació no arriba només de l’enfocament o el to sinó també per la tècnica visual que se situa plenament dins de la norma acceptada per la xarxa TikTok. Xavi mostra un domini del codi narratiu excel·lent i que li serveix per a portar els seus followers al lloc on ell desitja.
La passió de Xavi pels idiomes no s’acaba amb el valencià que és la seua llengua materna. En el seu canal fa tot el que pot per a mostrar com és possible i lloable el coneixement de diverses llengües com ara l’anglés, l’alemany o el francés. Però Xavi sempre troba la manera de fer entretingut i dominar el context de pantalla. Els vídeos de TikTok tenen una durada especial, un format vertical i un ritme narratiu alt des del principi. I Xavi domina tots els codis per a posar-los al servei d’una causa social, educativa en este cas.
La idea del canal de Xavi és fer del valencià una línia narrativa dins de TikTok. El nom del seu canal (Apitxat) ja indica que la sociolingüística no li és aliena. En este vídeo per exemple, el vincle entre humor i lingüística permet construir un vincle emocional (riure) entre l’aprenentatge de la llengua i l’observació en pantalla. Per què algú hauria de mirar un canal sobre el valencià si no és pel seu format adaptat a TikTok?
Els Youtubers en Valencià. 
En la tercera part de la Cara V recordarem i actualitzarem els canals de Youtube en valencià i com el compromís lingüístic sempre porta adossat algun altre compromís social. Així passarem pels canals de vlogs, literatura, economia, educació periodisme o gastronomia (que també és cultura). La creativitat valenciana té una forta component generacional i són els joves les principals fonts de continguts però també hi trobem persones més madures que intenten usar formats que generacionalment no els corresponen. Trencar barreres és innovar.
Doblatges i tutorials. 
A pesar de ser dos formats que tenen molts seguidors en xarxes els tutorials en valencià i els doblatges en valencià no són freqüents però hem trobat dos exemples magnífics de com el format és usat per a posar en valor causes i compromisos socials.
TikTok en positiu, TikTok ciutadà i compromés. 
I per últim abordarem com es treballen a TikTok (la xarxa amb més creixement en els últims mesos) temes com el multiculturalisme, la xenofilia, l’aprenentatge, la salut mental o el racisme.
Cara V: Digitals i presencials. 
La mostra d’enguany -com quasi tot- ha de tindre dues vessants. Per una part teniu la part digitalitzada que teniu a la vostra disposició en https://www.educomunicacio.cat/cara-v . Dins del projecte d’Educomunicació que ja fa anys que porta endavant ACICOM hem inclós l’apartat de Cara V com una mostra de com l’educomunicació pot funcionar i és necessària.
Per altra banda també es pot gaudir de Cara V de manera presencial. Per les circumstàncies de sobra conegudes hem de limitar l’aforament a cinc persones de grup però estem a la vostra disposició per a fer altres sessions amb grups organitzats.
Només heu de posar-vos en contacte amb l’organització de Cara V en el número 644 395 365. 

https://www.educomunicacio.cat/cara-v

Post a Comment