Jaime Millas, presenta la biografia de Rafael Ferrer i Bigné, poeta de la Renaixença. Dimarts, 16-4-2019, 19h. llibreria Soriano

Resultado de imagen de jaime millasEl nostre soci, Jaime Millas, no para d’escriure i de publicar. A la seua diversa i prolífica trajectòria https://www.jaimemillascovas.com/, ara es suma la presentació de dos nous llibres: La biografia de Rafael Ferrer i Bigné, un poeta de la Renaixença, en valencià i en castellà .

Vos invitem a compartir, tant a les persones associades com a qualsevol persona interessada, la presentació dels llibres que tindrà lloc el proper dimarts, dia 16 d’abril, a les 19h. a la Llibreria Soriano, al Carrer Xàtiva 15 de València.

Sinopsi del llibre de Ferrer i Bigné    

Rafael Ferrer i Bigné (1836-1892), reconegut erudit del huit-cents valencià, només va publicar un assaig en la seua vida, encara que tenia preparats altres projectes editorials. No va trobar l’oportunitat de recopilar en llibres la seua extensa producció literària, però va conservar pràcticament tots els seus escrits i assajos de recerca en un arxiu que ha arribat intacte fins als nostres dies gràcies als seus hereus.

Fitxer: Rafael Ferrer i Bigne.jpgMés de cent vint-i-cinc anys han passat des de la seua mort sense que aqueix material informatiu, de gran importància per a explicar nous aspectes del moviment cultural i identitari de la Renaixença, haja sigut estudiat i donat a conèixer als lectors i investigadors. El poeta, per exemple, aconseguí edificar una història de la literatura valenciana que anava des del segle XIII fins el XIX.

Ara és el temps adequat per a posar en marxa amb aquest llibre una iniciativa editorial que reconstruïsca per primera vegada la seua biografia inspirada i documentada en els materials inèdits. En el seu perfil cultural destaca ser un dels promotors valencians de la Renaixença, que va treballar molt prop de Teodor Llorente, Félix Pizcueta, Víctor Balaguer i el poeta Querol. La seua extensa obra escrita en valencià i castellà correspon a l’activitat com a periodista, erudit, traductor, dramaturg i poeta, a més de jurista i advocat.

La biografia relaciona les diferents etapes vitals de l’escriptor amb els variats aspectes de la seua producció poètica i assagística, i amb la seua estreta vinculació amb els mitjans informatius de l’època, fins i tot amb un gènere específic, poc desenvolupat llavors, com el de la premsa per a dones.

La investigació realitzada per l’autor del llibre permet comprendre millor els avanços i les contradiccions que va provocar, al si de la societat valenciana, el suport al moviment identitari de la Renaixença d’un sector de la seua burgesia, de la qual el poeta formava part. Ferrer i Bigné tingué un paper destacat en la creació de Lo Rat Penat, en l’eixida al mercat informatiu del diari Las Provincias i en l’activitat de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles.

Per a saber-ne més

https://www.jaimemillascovas.com/

http://www.wikiwand.com/ca/Rafael_Ferrer_i_Bign%C3%A9

http://www.macastre.es/es/report/macastre-recupera-esencia-renaixenca-mano-jaime-millas

http://lapidasconmemorativasvalencia.blogspot.com/2016/03/a-rafael-ferrer-i-bigne-y-carles.html

http://www.memoriavalencianista.cat/plana.php?veure=bio&cmb_alf=318&lletra=F

 

Post a Comment