Informes sobre La Societat de la Informació en Espanya, 2011

Punxa damunt de la imatge o en http://youtu.be/Ck1GX5MU61s per vore el vídeo de presentació del Informe de la Fundació Telefònica sobre la Societat de la Informació en Espanya en 2011.

La primera dada rellevant que ens oferix l’estudi és la confirmació del canvi radical i absolut que les llars espanyoles han sofert quant a la seva creixent digitalització. En concret, el 67% del total de la població espanyola és internauta i, d’ells, el 71,4% accedeix de forma diària a Internet. A quina es deu aquest augment? Una de les causes principals és, sens dubte, l’expansió del Social Media en la vida quotidiana dels consumidors digitals a Espanya. En aquest plànol destaca la figura del “comunicador digital permanent”, és a dir, l’usuari que comparteix contínuament continguts en la Xarxa i està present en les xarxes socials de forma assídua. Sota aquesta definició, s’estima que a Espanya més d’un milió d’usuaris estan connectats a les xarxes socials en temps real, així com es preveu un creixement en els pròxims anys d’aquesta tendència, doncs el 29,3% dels internautes augmentarà la seva presència en les xarxes socials o s’unirà a noves plataformes.

A més, el percentatge d’usuaris que actualitzen els seus perfils i visiten regularment les xarxes socials s’ha incrementat de forma notable, passant del 39% al 56% en tan sols un any. Amb aquestes dades, Espanya se situa per sobre de la mitjana europea, el que resulta, com menys, destacable.

En relació a aquestes xifres, el potencial del Social Media s’albira com centre indiscutible del canvi radical en les vies de comunicació de les noves generacions: les xarxes socials es configuren com el tercer mitjà de contacte entre els més joves, únicament per darrere del telèfon mòbil i la comunicació en persona.

Finalment, el comerç electrònic és altra de les claus a destacar dintre d’aquest camí cap al consum digital, doncs ha crescut un total d’un 23,1% respecte a 2010 i ha arribat a arribar a un volum de negoci de més de 2.000 milions d’euros solament en els sis primers mesos de 2011.

Una dada que ens ha de fer pensar sobre com Internet és ja una part indispensable en les nostres vides: Segons l’informe de la Fundació Telefònica, el 50% dels estudiants i el 48% dels joves professionals considera Internet com un element indispensable en les seves vides, igual que l’aigua, l’habitatge o el menjar. És a dir, la Xarxa es percep pels usuaris espanyols com un recurs totalment imprescindible per a les seves relacions personals, professionals i sense el qual, no entendrien el seu dia a dia.

L’estudi  sobre la situació de la Societat de la Informació en Espanya en l’any 2011,  de la Fundación Telefònica que pots trobar, consultar i descarregar en: http://e-libros.fundacion.telefonica.com/sie11/aplicacion_sie.html

Per altra banda també pots accedir a l’estudi de la Fundación Orange en: http://www.informeeespana.es/docs/eE2011.pdf

Post a Comment